Με την καθιερωμένη, πλέον, αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου ξεκινά τη Δευτέρα 02 Ιουλίου τις εργασίες τους το 19ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας που διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας Βόλου και Διαστήματος.
Το παρατηρησιακό τμήμα της Εταιρείας θα στήσει τηλεσκόπια για την παρατήρηση του Δία, της Αφροδίτης και των άλλων ουράνιων αντικειμένων, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Κωνσταντίνος Μουτσιάρας θα «ξεναγεί» τους αστροπαρατηρητές με ακτίνες λέιζερ, στους αστέρες, στους αστερισμούς του ουρανού, την ιστορία και τη μυθολογία τους. Κατά τη διάρκεια της αστροβραδιάς θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Κωνσταντίνου Μαυρομμάτη, «Η Ουρανογραφία των Αγίων», από τον φυσικό και τακτικό Μέλος της Εταιρείας κ. Κωνσταντίνο Καμβρογιάννη, με παράλληλη βιντεοπροβολή της αριστούχου Αθηναίας μαθήτριας της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεων» Αχιλλίας Γεωργακοπούλου.
Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 3 Ιουλίου 2018, θα ξεκινήσουν τα μαθήματα του θερινού σχολείου στο Βόλο, από την τοπική Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Tα μαθήματα θα γίνονται στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Αλεξάνδρας –Ελευθερίου Βενιζέλου, πρώην Ιωλκού, κτίριο «Ματσάγκου»), ενώ και εφέτος θα λειτουργήσουν τρία τμήματα: των αρχαρίων, των προχωρημένων και το παρατηρησιακό τμήμα.
Για τα δύο πρώτα τμήματα τα μαθήματα θα ξεκινούν στις 21.00 –οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στο χώρο του Πανεπιστημίου στις 20.30 για να εγγραφούν-, ενώ για το νέο παρατηρησιακό τμήμα θα ξεκινήσουν στις 19.00 –οι εγγραφές θα ξεκινήσουν μισή ώρα νωρίτερα.
Διδακτική ύλη
Στο τμήμα Αρχαρίων, οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν στοιχειώδεις γνώσεις της αστρονομίας, όπως το ηλιακό μας σύστημα, τους αστέρες, τα νεφελώματα, τους γαλαξίες και το Σύμπαν. Θα διδάξουν ο αστροφυσικός Χαρίτων Τομπουλίδης, οι φυσικοί Δημήτριος Μαυρομάτης και Νικόλαος Βέης και ο μαθηματικός Δημήτριος Μπλατσής.
Στο τμήμα των προχωρημένων θα διδαχθούν πιο ειδικά θέματα, όπως οι συμπαγείς αστέρες και οι δίσκοι προσαύξησης, αστρονομία βαρυτικών κυμάτων, πλανητικά συστήματα, γενική θεωρία της Σχετικότητας, μελανές οπές και κοσμολογία. Στο τμήμα αυτό θα διδάξουν ο επίτιμος σύμβουλος φυσικών Χρίστος Ξενάκης, ο υποψήφιος διδάκτωρ αστρονομίας Αλέξανδρος Φιλοθόδωρος, ο ομότιμος καθηγητής αστρονομίας Χαράλαμπος Βάρβογλης, και ο επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεοφάνης Γραμμένος.
Τέλος, στο Παρατηρησιακό Τμήμα οι καθηγητές Κωνσταντίνος Καμβρογιάννης (φυσικός), Γεώργιος Γιαννίσης (πολιτικός μηχανικός), Γεώργιος Ζαγάκος (αξιωματικός αεροπορίας), Γεώργιος Ταμβάκης (ταξίαρχος ε.α.), Ευστάθιος Ζαφραντζάς (οικονομολόγος) και Απόστολος Καραΐσκος (χημικός μηχανικός) θα διδάξουν ουράνιες συντεταγμένες, τηλεσκόπια, λογισμικό «Celestia», μεθόδους παρατήρησης και αστροφωτογράφισης, ουράνιος θόλος και αστερισμοί.
Στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας γίνονται δεκτοί όλοι οι ενδιαφερόμενοι, κάθε ηλικίας και μόρφωσης.
Οσον αφορά την αστροβραδιά, οι σπουδαστές καθώς και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι θα μεταβούν στο χώρο με πούλμαν, το οποίο θα ξεκινήσει από το 1ο Λύκειο Βόλου (Κύπρου 48, Παγκύπριο Διδακτήριο), στις 20.30 και θα επιστρέψει στο σχολείο λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου μπορείτε να βρείτε είτε στην ιστοσελίδα της Εταιρείας www.astronomos.gr, είτε καλώντας στα τηλέφωνα: 2421046253 και 2421051061.