Ενισχύθηκαν οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις περιοχές Φρίξα και Σκιλλουντία της Ηλείας. Ειδικότερα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ ταυτόχρονα περίπου 90 πυροσβέστες με 36 οχήματα προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Φρίξα και Σκυλλουντία της Ηλείας.

Σύμφωνα με τον συντονιστή των Πυροσβεστικών Διοικήσεων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγο Κώστα Κυριακόπουλο «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, παρά μόνο αναζωπυρώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τις επίγειες δυνάμεις».

Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «αν δεν αυξηθεί η ένταση των ανέμων, θα μπορέσουμε μέχρι το βράδυ να θέσουμε υπό μερικό έλεγχο την φωτιά».

Και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος επισήμανε ότι «η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί, γεγονός που βοηθάει το έργο των εναέριων και των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων».

O κ. Γεωργιόπουλος πρόσθεσε ότι «δεν έχουν καεί σπίτια, αλλά το μόνο που έχει καταγραφεί είναι κάποιες ζημιές στη στέγη ενός σπιτιού στην κοινότητα της Νέας Σκυλλουντίας».

Όσον αφορά τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, ο αντιπερειφερειάρχης είπε ότι έχουν καεί αρκετά ελαιόδεντρα.

Σχετικά με τα αίτια της φωτιάς, ο αντιπερειφερειάρχης είπε ότι «αυτά θα τα βρει η έρευνα της Πυροσβεστικής», για να σημειώσει: «είχα ζητήσει δημοσίως το περασμένο Σάββατο από τους συμπολίτες μας να μην προχωρήσουν στο κάψιμο κλαδιών, λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για ισχυρούς ανέμους». Αλλωστε, όπως τόνισε, «χθες στην Ηλεία εκδηλώθηκαν περίπου έξι πυρκαγιές».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδριτσαίνας – Κρετστένων Διονύσης Μπαλιούκος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «σήμερα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, ενώ το έργο της κατάσβεσης βοήθησε και μία μικρή βροχόπτωση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί».

Σχετικά με την αποτίμηση του μεγέθους των ζημιών, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «έχουν καεί δασικές εκτάσεις, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν ζημιές σε καλλιέργειες και κυρίως σε ελαιόδεντρα».

Πετρόπουλος: Η πυροσβεστική απέτρεψε μία μεγάλη καταστροφή στην Ηλεία

«Ευτυχώς, οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος απέτρεψαν μια μεγάλη καταστροφή. Με επίγεια και εναέρια μέσα αντιμετωπίζονται από τα πρώτα λεπτά οι εστίες της φωτιάς. Πιστεύω ότι είμαστε σε μια διαδικασία κατευνασμού του μεγάλου προβλήματος» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε το έργο των πυροσβεστών στην ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία.

Ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ανέφερε πως οι επιχειρήσεις κατάσβεσης θα συνεχιστούν εντατικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και πως στην περιοχή θα συνδράμει -πέρα από τα δύο καναντέρ- και ένα ελικόπτερο Super Puma.

«Σήμερα έγινε ένα μεγάλο τεστ για τις ικανότητες του πυροσβεστικού σώματος, που μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλης έκτασης περιστατικά. Μας κάνει αισιόδοξους το γεγονός ότι οι δυνάμεις είναι επαρκείς. Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν μεγάλες δυνάμεις από οχήματα και πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνέβαλαν με τις δικές τους δυνάμεις η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο δήμος. Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε τους κινδύνους της σεζόν» υποστήριξε ο υφυπουργός και βουλευτής Ηλείας.

Από την πλευρά του, ο υποστράτηγος και συντονιστής Πυροσβεστικών Διοικήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Κώστας Κυριακόπουλος, αναφέρθηκε στη δύσκολη νύχτα που πέρασαν οι κάτοικοι των περιοχών Φρίξα και Σκιλλουντία Ηλείας.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ενεργό μέτωπο, υπάρχουν όμως φλόγες στην περιοχή. ‘Ηταν μια δύσκολη νύχτα για εμάς καθώς οι άνεμοι που έπνεαν ήταν της τάξεως των 8 – 9 μποφόρ» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Κυριακόπουλος πρόσθεσε πως «στη Σκιλλουντία προχωρήσαμε σε εκκένωση του χωριού κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έπρεπε να φύγει ο κόσμος με αναπνευστικά προβλήματα, ώστε παιδάκια και γυναίκες να μην έχουν προβλήματα από τους πυκνούς καπνούς. Απειλήθηκε το χωριό, όμως μπορέσαμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα».