«Εργαλείο κατανόησης των αναγκών των πολιτών αλλά και εφαλτήριο αποφάσεων και ενεργειών» για την Περιφέρεια Αττικής, χαρακτήρισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τα αποτελέσματα της έρευνας για «τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο Λεκανοπέδιο».

Η κ. Δούρου υποστήριξε τη στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας «υπέρ των σοβαρών έργων υποδομής αντί αυτών της βιτρίνας», μετά τη διαπιστωμένη «αδιαφορία» των ερωτηθέντων σε ζητήματα όπως η αντιπλημμυρική προστασία, όπου μόλις 1.1 πολίτες θεωρούν την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων ως σημαντικό πρόβλημα που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους στην περιοχή που μένουν.

«Εμείς έχουμε σαφή επιλογή. Δίνουμε έμφαση στα έργα που προστατεύουν τη ζωή και τις περιουσίες των συμπολιτών μας» παρατήρησε και συμπλήρωσε: «επιλέγουμε να πάμε κόντρα στο ρεύμα, να μην επιλέξουμε την εύκολη λύση, αλλά στρατηγικές μεγάλου χρονικού ορίζοντα, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συμπολιτών μας, ακόμη κι όταν αυτοί προχωρούν σε διαφορετική αξιολόγηση».

Ωστόσο, σε σημαντικούς τομείς της καθημερινότητας, όπως η υγεία και οι δημόσιες μεταφορές, οι αξιολογήσεις συμβαδίζουν απόλυτα με τις επιλογές της Περιφέρειας, επισήμανε η περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας: «Η απόφασή μας, για την οποία χρειάστηκε και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, για υλικοτεχνική στήριξη και των 31 νοσοκομείων της Αττικής, με αγορά μηχανημάτων ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, ανταποκρίνεται απολύτως στα ευρήματα της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία, το 55% των συμπολιτών μας δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας». «Ενισχύουμε τον στόλο των λεωφορείων του ΟΑΣΑ με 92 οικολογικά λεωφορεία, κόστους 30 εκατομμυρίων καθώς και την Ελληνική Αστυνομία για την αγορά 200 οχημάτων κόστους 5 εκατομμυρίων» προσέθεσε.

Στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων που θίγει η έρευνα, η κ. Δούρου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ευρήματα που σχετίζονται με τα θέματα του «νέου επιχειρείν», που προωθεί η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ενισχύοντας νέες μορφές επιχειρηματικότητας – νεοφυούς, γυναικείας, στο πλαίσιο ενός νέου, βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, «όχι μόνο για την Αττική αλλά ευρύτερα για τον τόπο», όπως σημείωσε.

Τέλος, η περιφερειάρχης επισήμανε ότι η μελέτη «υποδεικνύει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, έτσι ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση, και «ειδικότερα μια Περιφέρεια με τα μητροπολιτικά χαρακτηριστικά της Αττικής, να είναι σε θέση να ανταποκριθεί, επαρκώς και αποτελεσματικά, στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών της». «Μια πραγματική δηλαδή μητροπολιτική Περιφέρεια στο πλευρό των πολιτών και των επιχειρήσεων, με τους κατάλληλους πόρους και τα θεσμικά εργαλεία, για τη βελτίωση του περιβάλλοντος ζωής και εργασίας των πολιτών της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) Γιώργος Μυλωνάς και Κώστας Κουλούρης, υπό τον συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Παναγιώτη Αθανασιάδη. Η έρευνα υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με στόχο την καταγραφή του φάσματος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στην Περιφέρεια Αττικής και θα αποτελέσει οδηγό στοχευμένων δράσεων το επόμενο διάστημα.