Σφοδρή κριτική επιφύλαξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης τόσο στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα όσο και στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για την τραγωδία στην Δυτική Αττική. Μιλώντας κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η τραγωδία αυτή «σκεπάζει τα πάντα» και αναφέρθηκε στα διαχρονικά εγκλήματα που έχουν συντελεστεί στην περιοχή ζητώντας «με θάρρος όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για το τι δεν κάνατε τα τρία χρόνια και τι δεν έκανε η Περιφέρεια που διοικείται από τον Σεπτέμβριο του 2014 από τον ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα είπε ότι όσο ο χρόνος περνά, τόσο τα ερωτήματα θα γίνονται πιο αμείλικτα για τα σχέδια αντιπλημμυρικής προστασίας που είχαν δρομολογηθεί και δεν ολοκληρώθηκαν.

Μάλιστα βάζοντας στο «στόχαστρό» του την κυρία Δούρου, διερωτήθηκε αν λέει αλήθεια ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει το έργο για την διευθέτηση του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης στην Μάνδρα Αττικής διότι δεν είχε την έγκριση των υπηρεσιών και παρουσίασε έγγραφο με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την μελέτη εκτροπής του ρέματος που είχε γίνει από τον Ιούλιο του 2014 και προέβλεπε ακόμα και έγκριση επέμβασης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.

Επίσης, τόνισε ότι δεν έγιναν τα έργα συγκράτησης εδαφών στο όρος Πατέρας, ενώ σημείωσε ότι παρά τις ανεπάρκειες δεν υπήρξε καμία παραίτηση. Αναφέρθηκε δε στην προσφυγή της κυρίας Δούρου στην Δικαιοσύνη, σχολιάζοντας ότι η περιφερειάρχης ουσιαστικά προσφεύγει κατά του εαυτού της, τονίζοντας ότι τις τυχόν ευθύνες που θα αποδοθούν «θα τις αναλάβει θέλει δεν θέλει».

Από τα πυρά του δεν γλύτωσε ούτε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος βρίσκεται στην Αμερική, ούτε βεβαίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για τον οποίον είπε: «Τι πρωθυπουργός είναι αυτός που είναι απών από κάθε φυσική καταστροφή; Απών από τις πυρκαγιές, τους σεισμούς, την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Απών είναι και τώρα: ένα γρήγορο πέρασμα δέκα λεπτών από την περιοχή και μετά πάμε Σουηδία», όπου «υπήρχε πάντα χρόνος για φωτογραφίες και φιλόδοξες διακηρύξεις για αλλαγή του κοινωνικού μοντέλου». «Δεν είστε μόνο ανίκανοι αλλά είστε και ανάλγητοι», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Παρακράτος

Η κριτική του κ. Μητσοτάκη δεν εξαντλήθηκε στο μέγα θέμα της τραγωδίας στην Δ. Αττική, αλλά άγγιξε και τα θέμα ασφάλειας, μετά και τα τελευταία έκτροπα και τον σοβαρό τραυματισμό της 55χρονης δικηγόρου στα Εξάρχεια. Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για άλλη μια φορά για «πολιτική ανοχής» στα θέματα ασφάλειας, αλλά και για το ότι στήνει ένα νέο παρακράτος με πόλεμο λάσπης μέσω συγκεκριμένων εντύπων κατά θεσμικών παραγόντων, όπως είπε, «φωτογραφίζοντας» τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα, σημειώνοντας μάλιστα ότι ακούγεται πως ετοιμάζονται και διώξεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση αναφέρθηκε και στην υπόθεση Καμμένου για την πώληση αμυντικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, η οποία συζητείται στην προσεχή Πέμπτη στην Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη η συζήτηση ούτε για τον κ. Καμμένο ούτε για σας που συνεχίζετε να τον καλύπτετε παρά τις διαρκείς αποκαλύψεις».

Όσον αφορά το μέρισμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό έρχεται «αφού διαλύσατε την οικονομία και φτωχοποιήσατε την κοινωνία». Όπως είπε μάλιστα «δουλειά σας είναι να διεκδικείτε μικρότερα πλεονάσματα και όχι να χαίρεστε όταν είναι μεγαλύτερα», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «πήρε πολλά από την μια τσέπη για να βάλει λίγα στην άλλη». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα πως το υπερπλεόνασμα είναι από την ανάπτυξη. «Αυτό θα συνέβαινε αν είχατε πιάσει ρυθμούς μεγαλύτερους, ξεκινήσατε με 2,5% και προβλέπω 1,7%», σημείωσε.

«Καμία υπεραπόδοση της οικονομίας, είχαμε απλά υπερφορολόγηση, αφαίμαξη των πάντων ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης», διευκρίνισε, κάνοντας λόγο για ανελέητη φορολογική επιδρομή, κατασχέσεις, διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών, τεράστια καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων, και αναστολή επενδύσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Έτσι πετύχατε το υπερπλεόνασμα για να παριστάνετε σήμερα τον Αη Βασίλη», είπε, αποδίδοντας στον ΣΥΡΙΖΑ την «πιο τοξική ατμόσφαιρα που έχει γνωρίσει η Ελληνική Δημοκρατία στην μεταπολίτευση». «Η αποτυχία και ο τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης δεν αλλάζουν την πραγματικότητα», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πάντως ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει την ρύθμιση διότι «πολλοί συμπολίτες μας έχουν ανάγκη», αλλά συνέστησε στην κυβέρνηση «αντί να πανηγυρίζετε για το ένα που δίνετε ενώ πήρατε πέντε, να ζητήσετε συγγνώμη». «Οι πολίτες δεν εξαπατώνται πια. Σας γνωρίζουν και καμία πρόσκαιρη παροχή δεν είναι σε θέση να αντιστρέψει το κλίμα», τόνισε.

Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη και κυρίως η αναφορά του στην τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου ο οποίος παίρνοντας τον λόγο τον ρώτησε: «Ο δικός μας λόγος είναι τοξικός ενώ ο δικός σας είναι τριανταφυλλένιος ενώ μας λέτε συνέχεια ότι λέμε ψέματα; Τι είναι αυτό το πράγμα;», και τον προκάλεσε να δώσει σαφείς απαντήσεις για το από πού θα εξοικονομήσει λεφτά για να μειώσει την φορολογία όπως εξαγγέλλει. «Από την Υγεία και την Παιδεία; Πείτε μας», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.