Με την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού να παραμένει σχεδόν σταθερή, την έκταση των ευρωπαϊκών ορυζώνων να συρρικνώνεται και τη ζήτηση για νέες ποικιλίες να αυξάνεται, οκτώ ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας «συσπειρώνονται» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου. Στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου υπέγραψε μαζί με τους ομολόγους του, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ρουμανίας, κοινή δήλωση για τη στήριξη του τομέα του ρυζιού στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας την περίοδο 2017-2018 προβλέπεται αύξηση της παραγωγής, αλλά μόλις κατά 0,7%, ενώ οι ευρωπαϊκές εκτάσεις δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τη ζήτηση της κοινοτικής αγοράς. Αλλωστε η προοδευτική αύξηση των εισαγωγών ρυζιού από τις χώρες ΕΒΑ («Everything but arms» –«Ολα εκτός από όπλα») έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και επιδεινώνει την κατάσταση για τους ευρωπαίους γεωργούς και τις βιομηχανίες τροφίμων. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ΕΕ είχε εγκρίνει την πρωτοβουλία «Ολα εκτός από όπλα» για την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ των λιγότερο ανεπτυγµένων χωρών χωρίς δασµούς και ποσοστώσεις.
Η πρόσφατη ανάλυση της κατάστασης της αγοράς του ρυζιού από την 1η Σεπτεμβρίου 2009, περίοδο έναρξης της πλήρους απελευθέρωσης των εισαγωγών από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, δείχνει:
l προοδευτική αύξηση των συνολικών εισαγωγών ρυζιού στην ΕΕ,
l μεγάλη αύξηση των εισαγωγών αποφλοιωμένου ρυζιού basmati,
l τεράστια αύξηση των εισαγωγών ρυζιού paddy,
l μεγάλη αύξηση των εισαγωγών μικρών συσκευασιών.
Ετσι καταγράφεται σημαντική μείωση της καλλιεργούμενης επιφάνειας ρυζιού Indica στην Ευρώπη (-40%) και αύξηση της επιφάνειας καλλιέργειας ρυζιού japonica (+14%), κατάσταση που προκαλεί ανισορροπία στην ευρωπαϊκή αγορά ρυζιού. Εξαιτίας της ανησυχητικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, οι οκτώ υπουργοί της ΕΕ καλούν, με κοινό κείμενο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει, μεταξύ άλλων, την παροχή κατάλληλης δέσμης ενισχύσεων για τη στήριξη του τομέα και επιμένουν στην υποχρεωτική σήμανση της προέλευσης του ρυζιού.
Στην Ελλάδα η τάση μείωσης (κατά 20%-30%) των τιμών από το 2015 ως και σήμερα έχει οδηγήσει και σε συρρίκνωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ρυζιού, κυρίως στην περιοχή των Σερρών. Πάντως, τον τελευταίο μήνα η τιμή παραγωγού στο ελληνικό ρύζι κυμαίνεται περίπου στα 30 λεπτά το κιλό, όταν οι τιμές της περυσινής σοδειάς είχαν κυμανθεί στα 22-24 λεπτά το κιλό, με το κόστος παραγωγής να φτάνει τα 26-28 λεπτά το κιλό.

HeliosPlus