Για ανάκαμψη της χώρας σε όλους τους τομείς έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, με αφορμή την επιτυχή εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 από τις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA, στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, ο οποίος καταλαμβάνει την ελληνική τροχιακή θέση στο διάστημα (39 μοίρες Ανατολικά).

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα σε ό,τι αφορά την πολιτική της για την αξιοποίηση του διαστήματος και των διαστημικών εφαρμογών. Το μήνυμα που στέλνει η χώρα μας έχει πολλούς αποδέκτες και είναι απολύτως ξεκάθαρο: Η Ελλάδα ανακάμπτει. Σε όλους τους τομείς. Η θέση μας πως πρέπει να φέρουμε «το Αύριο, Σήμερα για Όλους» αποκτά σάρκα και οστά» είπε. Ο δορυφόρος Hellas Sat 3, που έχει σχεδιαστεί από την Thales Alenia Space για να καλύψει δορυφορικές υπηρεσίες για τις περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, εκτοξεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 28 Ιουνίου 2017, και η διαδικασία διήρκεσε συνολικά 39 λεπτά.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, η χώρα μας εξασφάλισε, μετά από πολύμηνη εργασία και διαπραγμάτευση, επτά αναμεταδότες έναντι των δύο που χρησιμοποιούσε βάσει της αρχικής σύμβασης, όπως αυτή είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπερτριπλασιάζοντας έτσι τα οφέλη. Επίσης, διαθέτει τρεις επίγειους δορυφορικούς κομβικούς σταθμούς Hub, καθώς και διακόσια τερματικά, που θα καλύψουν νευραλγικούς τομείς, όπως της Άμυνας, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας κ.ά. Διασφάλισε ακόμη την παρουσία της στο διάστημα, «γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση και την επέκταση σχετικών δραστηριοτήτων».
Ο Hellas Sat 3, με προσδόκιμο ζωής που εκτιμάται στα 15 χρόνια, διευρύνει τις δυνατότητες των προηγούμενων δορυφόρων, καθώς μεταξύ άλλων, θα προσφέρει και υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών και DTH (Direct To Home) για τη σχεδιαζόμενη περιοχή κάλυψής του. Επίσης, διαθέτει μεγαλύτερη χωρητικότητα για την αποθήκευση δεδομένων (Back-Up), καθώς και δυνατότητα καταγραφής video σε High Definition ή ακόμα και σε Ultra High Definition. Στις περιοχές κάλυψής του εντάσσονται η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και οι υποσαχάριες χώρες, καλύπτοντας έτσι μια δορυφορική διασύνδεση Ευρώπης και Βορείου Αφρικής.
Ο δορυφόρος θα ελέγχεται από Έλληνες μηχανικούς στις εγκαταστάσεις της Hellas Sat στο Κορωπί και θα ενισχύσει την αξία της ελληνικής τροχιακής θέσης σε απόσταση 36.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Παράλληλα, φέρει εξοπλισμό που αφορά στις κινητές δορυφορικές υπηρεσίες S Band της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επονομασία EuropaSat, με σκοπό την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών διασύνδεσης αεροπορικών επιβατών σε Πανευρωπαϊκή κάλυψη. Έτσι, ο Hellas Sat 3 θα προσφέρει και μια νέα σημαντική υπηρεσία στους ταξιδιώτες, αφού θα είναι ο μοναδικός δορυφόρος που θα δίνει ίντερνετ στα αεροπλάνα στην Ευρώπη.
«Η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 συνιστά μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας. Η Ελλάδα, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και αδράνειας, επιστρέφει δυναμικά στον τομέα του διαστήματος, με στόχο να αξιοποιήσει τη δορυφορική τεχνολογία και τις καινοτόμες εφαρμογές, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την καίρια -σε τομείς όπως αυτούς των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών- γεωπολιτική της θέση» δήλωσε αμέσως μετά την επιτυχή εκτόξευση ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παππάς και στο επόμενο βήμα που ακολουθεί άμεσα με τη συγκρότηση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, «ώστε να αποκτήσει η χώρα στρατηγικό σχεδιασμό, να προσελκύσουμε ξανά τα λαμπρά ελληνικά μυαλά, τα οποία εργάζονται, δουλεύουν, ερευνούν και παράγουν στο εξωτερικό και να αποδώσουμε στην Ελλάδα αυτό που δικαιούται και αυτό που της αξίζει» επισήμανε.
Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας, δήλωσε: «Με την εκτόξευση του Hellas Sat 3 ανοίγει ένας νέος κύκλος για την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την ερευνητική κοινότητα. Οι πολλαπλάσιες δυνατότητες που μας παρέχει ο νέος δορυφόρος αυξάνουν, μεταξύ άλλων, την επιχειρησιακή ικανότητα του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και σκοπός μας είναι να διαχυθούν σε όλη την ελληνική κοινωνία. Με την εκτόξευση αυτή αποδείξαμε ότι όταν εργαζόμαστε ενωμένοι και συστηματικά μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα».