Νέα δυναμική ως προς την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τις εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας προσδίδει στην ελληνική πρωτεύουσα η σύμπραξη του δήμου Αθηναίων με εννιά διάσημες παγκοσμίως ιδιωτικές εταιρείες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, καθώς και με κορυφαία Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας .
Ήδη, συγκροτήθηκε το Ψηφιακό Συμβούλιο της Αθήνας , ένα συμβουλευτικό όργανο για την προώθηση των νέων τεχνολογιών στην πόλη, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά την Τετάρτη (21.6.2017) υπό τον δήμαρχο Αθηναίων κ.Γιώργο Καμίνη,στο Δημαρχείο της Αθήνας.
ΣτοΨηφιακό Συμβούλιο της Αθήναςσυμμετέχουν πανεπιστημιακοί αλλά οιεπικεφαλής των μεγαλύτερων εταιριών πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και παροχής λύσεων για την Ψηφιακή Οικονομία, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα (Accenture, IBM, Microsoft, Nokia, Oracle, Όμιλος OTE, SAP, VodafoneκαιWIND).
«Αποστολή του συμβουλίου είναι τα μέλη του να βοηθήσουν την πόλη με τεχνογνωσία και καλές πρακτικές, έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στη διάχυση της ψηφιακής τεχνολογίας σε κάθε γειτονιά αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Αθήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης. Και πρόσθεσε: «Μια ανταγωνιστική έξυπνη πόλη εξασφαλίζεικαλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και βεβαίως διαφάνεια στον τρόπο λήψης των αποφάσεων».
Στο Ψηφιακό Συμβούλιο της Αθήνας συμμετέχουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές κ.κ. Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ιωάννης Ιωαννίδης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Ιωάννης Καλογήρου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και Νεκτάριος Κοζύρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

Επίσης, συμμετέχουν εκ μέρους των εταιρειών νέας τεχνολογίας η κυρία Πέγκυ Αντωνάκου Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft, και οι κ.κ. Κυριάκος Σαμπατακάκης,Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture, Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της IBM, Αθανάσιος Έξαρχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia, Αντώνης Μονοκρούσος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Oracle, Ανδρέας Ξηρόκωστας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SAP Ελλάδος, Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone και Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής του δήμου Αθηναίων, τον περασμένο Απρίλιο ο δήμαρχος Αθηναίων προχώρησε στη θεσμοθέτηση του Chief Digital Officer για την Αθήνα, τοποθετώντας στη θέση τον κ. Κωνσταντίνο Χαμπίδη.