Σπίτια κατέρρευσαν, δρόμοι έκλεισαν και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε χωριά της Λέσβου μετά τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους τουλάχιστον 6,1 βαθμών, που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 χιλιόμετρα νότια του νησιού, κοντά στην Χίο και τα τουρκικά παράλια. Μια γυναίκα εγκλωβίστηκε στο χωριό Βρίσα, όπου οι ζημιές είναι εκτεταμμένες. Τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό απεγκλωβίστηκε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων και μεταφέρεται σε νοσοκομείο.

Τελικά το βράδυ ανασύρθηκε νκρή από τα χαλάσματα του σπιτιού της.

Ο σύζυγός της εγκλωβισμένης 57χρονης, ο οποίος πρόλαβε να εγκαταλείψει το σπίτι, είναι ένας από τους τρεις ελαφρά τραυματίες του χωριού.

Μεγάλες υλικές ζημιές και στο Πλωμάρι, όπου ο κεντρικός δρόμος έκλεισε από κατολίσθηση. Ζημιές αναφέρθηκαν και στην Χίο και τα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Στο Πλωμάρι κατέρρευσε και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Μεγάλες ζημιές αναφέρονται στο χωριό Βρίσα του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο, όπου έχουν καταρρεύσει πολλά σπίτια.

«Το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει». Αυτό ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος μεταβαίνει στη σεισμόπληκτη Βρίσα.

Τραυματίες ανασύρουν από τα ερείπια της Βρισάς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έφτασαν στο χωριό. Οι ίδιες πληροφορίες μιλάνε για ηλικιωμένους που ζουν στο χωριό και οι οποίοι δεν απαντάνε στα τηλέφωνα που δέχονται από οικείους τους.

Το χωριό Βρίσα εκκενώθηκε αφού η κατάσταση των εναπομεινάντων σπιτιών του οικισμού κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμών.

Οι κάτοικοι της Βρισάς μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών όπου μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.

Το βράδυ στο γήπεδο του Πολιχνίτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης υπό τον αναπλητρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα προκειμένου να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Από το πρωί της Τρίτης το «στρατηγείο» των εμπλεκόμενων φορέων και των ειδικών επιστημόνων θα λειτουργεί στη γενική γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Από την Πυροσβεστική έγινε επίσης γνωστό ότι συνεχίζονται οι έρευνες για μια ηλικιωμένη γυναίκα που πιθανολογείται ότι είναι εγκλωβισμένη σε ερείπια σπιτιού. Υπάρχουν και δέκα τραυματίες εκ των οποίων πιο σοβαρά είναι ο σύζυγος της 57χρονης εγκλωβισμένης γυναίκας.

Σύμφωνα με το Π.Σ. οι δυνάμεις στο νησί βρίσκονται σε επιφυλακή και πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα και ενισχύονται με 10 πυροσβέστες από την 1η ΕΜΑΚ και έναν πυροσβεστικό σκύλο.

Ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Μικρές ζημιές έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος, ανέφερε ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς.

Υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στα παράλια της Τουρκίας, από όπου η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες αναστάτωσης των κατοίκων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση συνέβη στις 15.28. Είχε μέγεθος 6,1 βαθμών και μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει το μέγεθος του σεισμού στους 6,3 βαθμούς. Το επίκεντρο βρισκόταν 14 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου στη Λέσβο, 36 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης και 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σμύρνης.

Λίγα λεπτά μετά την πρώτη δόνηση ακολούθησαν ακόμα δύο αλλά πιο ασθενείς, μεγέθους 4,9 βαθμών.

Στη Μυτιλήνη μεταβαίνει με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Ανησυχία στη Σμύρνη από τον ισχυρό σεισμό – Αισθητός και στην Κωνσταντινούπολη

Αισθητός και στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, έγινε ο σεισμός των 6,1 βαθμών που σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μυτιλήνη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μια δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν ανήσυχοι από τα σπίτια τους.

«Ο σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Όλοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη.

«Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους σεισμούς καθώς ζούμε στη Σμύρνη, αλλά αυτός (ο σεισμός) ήταν διαφορετικός. Σκέφτηκα ότι αυτήν την φορά θα πεθαίναμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που βρίσκονται στη δυτική Τουρκία έκαναν λόγο για μια ισχυρή και με μεγάλη διάρκεια σεισμική δόνηση.

«Θα παρακολουθούμε τους μετασεισμούς τις επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες» επισήμανε ο Χαλούκ Οζενέρ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Καντίλι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μετασεισμοί ενδέχεται να έχουν μέγεθος έως και 5,5 βαθμούς.

Η σεισμική δόνηση έγινε επίσης αισθητή σε ορισμένες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.

Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο θύμα ή υλικές ζημιές ή στην Τουρκία.

«Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια δυσάρεστη είδηση» δήλωσε ο δήμαρχος του Καραμπουρούν στην επαρχία της Σμύρνης, στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (Afad), σημειώθηκαν δύο μετασεισμοί 4,9 βαθμών.

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρύσα της περιοχής Πολιχνίτου, στη Λέσβο, μιλά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Καρασάββα, στη Βρύσα υπάρχουν τραυματίες που μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Από το Πλωμάρι, την επιχείρηση συντονίζουν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Μανόλη Αρμενάκα και από τη Βρισά, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κατζανός και Νίκος Καρασάββας.

Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου στήνει ο στρατός ενώ ο Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρύσας.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή της Βρύσας, η καταστροφή του χωριού είναι ολική.

Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.

Εντωμεταξύ, ειδικό κλιμάκιο μηχανικών της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. μεταβαίνει στο νησί, προκειμένου να προχωρήσει σε αυτοψίες και καταγραφή ζημιών από το σεισμό στα σχολεία και τα νοσηλευτικά κτίρια.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι υπηρεσίες της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. βρίσκονται σε επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπισουν άμεσα τα όποια προβλήματα διαπιστωθούν.

Δήλωση Αλέξη Τσίπρα

«Η σκέψη και το ενδιαφέρον μας αυτές τις ώρες, είναι στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου. Πρώτιστη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των πολιτών. Η καταγραφή των ζημιών θα είναι άμεση και μέριμνά μας είναι η ταχύτερη αποκατάστασή τους. Στο σημείο σπεύδει άμεσα ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας καθώς και κλιμάκια τεχνικών και εμπειρογνωμόνων της Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Υποδομών».

Σπίρτζης: Ειδικά κλιμάκια έχουν ήδη αναχωρήσει για Μυτιλήνη

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για τον σεισμό στη Λέσβο, διαβεβαίωσε τη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση στο νησί, αφού -όπως γνωστοποίησε- υπάρχουν «ελάχιστοι ελαφρά τραυματίες».

Ο υπουργός είπε ότι ειδικά κλιμάκια έχουν ήδη αναχωρήσει για το νησί, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ενώ τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι το βράδυ αναχωρεί με τακτική πτήση, κλιμάκιο που θα ελέγξει τα σχολεία και προσέθεσε πως θα υπάρξει μέριμνα και για τους μαθητές των πανελλαδικών.

Την άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης, αναγνώρισε και ο τομεάρχης υποδομών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής επισημαίνοντας πως «αυτό είναι κάτι θετικό».

Στη Λέσβο έφτασαν η πολιτική και φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και οι δυνάμεις από την 1η ΕΜΑΚ.

Σκηνές και νερό από το κέντρο υποδοχής προσφύγων

Με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της νότιας Λέσβου συνολικά 40 σκηνές των 10 ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό.

Αναβάλλονται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑΛ που ήταν προγραμματισμένες για την Τρίτη 13 Ιουνίου

Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων γνωστοποίησε ότι λόγω της ισχυρής δόνησης που έπληξε τα νησιά της Λέσβου και της Χίου αναβάλλει την Τρίτη τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα δύο αυτά νησιά