Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. στο Μενίδι μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί εντολή για διακριτική επιτήρηση των οικισμών που διαμένουν Ρομά ώστε να μην υπάρξουν συμπλοκές με τους κατοίκους που αντιδρούν στην παρουσία τους και μάλιστα σημειώθηκαν και δυο εμπρηστικές επιθέσεις σε οικίες με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Παράλληλα υπάρχει και ανησυχία για τον τρόπο αντίδρασης των Ρομά κάποιοι εκ των οποίων δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν όπλα πυροβολώντας στον αέρα για εκφοβισμό των ατόμων που διαμαρτύρονταν.
Πολλοί από τους κατοίκους είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους ακόμα και με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διακίνηση ναρκωτικών καθώς και η παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Το απόγευμα της Δευτέρας γύρω στα 700 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραβού στο Μενίδι και γύρω στα 200 άτομα έξω από το Δημαρχείο Φυλής σε ένδειξη συμπαράστασης στους Μενιδιάτες. Ακολούθησαν επεισόδια με ρίψη μολότωφ κατά αστυνομικών στο ύψος του σταθμού του ΟΣΕ. Τα ΜΑΤ προσπάθησαν να εμποδίσουν τους συγκεντρωμένους να κινηθούν προς τον οικισμό των Ρομά και έκαναν χρήση χημικών. Στα επεισόδια μετέχουν περίπου 100 από τους συγκεντρωμένους.

Διατάχθηκε πραγματογνωμοσύνη

Διατάχθηκε από την Εισαγγελία η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής φορά και ακτίνα της θανατηγόρας βολής, ενω σύμφωνα με πληροφορίες στην ταράτσα του σχολείου βρέθηκε και άλλος κάλυκας.

Πρόβλημα πολλών χρόνων

Όπως λένε στο Βήμα «οι Αρχές γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια το πρόβλημα αλλά ουσιαστικά δεν έχουν κάνει τίποτα για να μας προστατέψουν. Σχεδόν καθημερινά βρίσκουμε κάλυκες σε μπαλκόνια και ταράτσες. Δεν είμαστε πολίτες 2ης κατηγορίας. Ως εδώ
Υπάρχουν και οι ψυχραιμότεροι που ζητούν να επικρατήσει ηρεμία κατανοώντας την οργή των κατοίκων αλλά παράλληλα να μην επιτραπεί σε «αγανακτισμένους» πολίτες άλλων περιοχών της Αθήνας να πάνε στο Μενίδι και να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση λέγοντας πως «δεν πρέπει να δίνεται η εικόνα πως το Μενίδι είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή όπου επικρατεί η παραβατικότητα και επίσης το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να είναι αυτό που λέει «Προστασίας του Πολίτη»ακόμα και αν είναι Ρομά γιατί δεν είναι όλοι τους «κακοί»»
Aπό την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 96» είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το ζήτημα και το τεράστιο πρόβλημα της δυτικής Αττικής κατ’ επανάληψη το έχω θίξει όταν μερικοί, για λόγους προπαγανδιστικούς, προτάσσουν συνέχεια το πολύ μικρότερο πρόβλημα των Εξαρχείων. Εγώ τους έλεγα ότι, κοιτάξτε το μεγάλο πρόβλημα, την πραγματικά εγκαταλελειμμένη για παρά πολλά χρόνια περιοχή της δυτικής Αττικής, όπου εμείς έχουμε ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και αστυνομικές επιχειρήσεις και ελέγχους. Αλλά τα υποκριτικά και κροκοδείλια δάκρυα κάποιων, συγνώμη δεν μπορώ να τα ανεχτώ. Ανέχομαι όμως απόλυτα την αγανάκτηση και την αγωνία των κατοίκων που ζουν εκεί και από κοντά τα προβλήματα, όχι όμως κροκοδείλια δάκρυα αυτών που δημιούργησαν το πρόβλημα. Δηλαδή αυτών που συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις και οι οποίοι αδιαφορούσαν πλήρως για την εγκατάλειψη αυτής της περιοχής, αλλά και για τη σταδιακή μεταλλαγή και των επαγγελμάτων εκεί, που από τα χαλιά, ξέρετε παλιά, και τις καρέκλες, οι άνθρωποι αυτοί φτάσαν να πουλάνε ναρκωτικά και καλάσνικοφ, τα έχω πει κατ’ επανάληψη αυτά τα πράγματα και μπορείτε να ανατρέξετε στις δηλώσεις μου.»
Και πρόσθεσε «τραγωδία αυτό που συνέβη και εγώ δεν λέω ποτέ η κακιά ώρα. Κακιά ώρα είναι αυτό που δεν μπορεί να προβλέψεις που έχεις κάνει κάτι για να μη γίνει. Δεν ήρθε η σφαίρα από τον ουρανό ούτε ήρθε από το πουθενά. Έχω να πω ότι εκεί υπάρχουν τεράστια προβλήματα τα οποία δε λύνονται μόνο με αστυνομικές μεθόδους και αστυνομικά μέτρα. Πρέπει όλοι να σκύψουμε και ξέρετε έχουμε κάνει πάρα πολλές συνεργασίες με πολλά εμπλεκόμενα υπουργεία προκειμένου να αλλάξει το τοπίο εκεί. Αλλάζει σε μια μέρα; Αλλάζει θέλετε στα δύο χρόνια που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση; Δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολα.»
Για τα επεισόδια που έγιναν στο Μενίδι σημείωσε ότι «σ’ αυτούς οι οποίοι φόρεσαν τις κουκούλες χθες και προσπάθησαν να το παίξουν υπερασπιστές της περιοχής, να ξέρουν καλά και αυτοί, και αυτοί που τους καθοδηγούν ή τους προέτρεψαν ότι εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι

Την ίδια στιγμή άκαρπες παραμένουν ως τώρα οι έρευνες των αστυνομικών για τον εντοπισμό του ατόμου που πυροβόλησε άσκοπα στον αέρα το βράδυ της Πέμπτης με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 11χρονος μαθητής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών.

Επιπροσθέτως κύκλοι ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζουν ότι «οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στη Δυτική Αττική είναι καθημερινές, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν εντατικοποιηθεί. Παράλληλα, οι άμεσες εξιχνιάσεις των διαφόρων αδικημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχονται στο 70%. Η αστυνομία είναι συνεχώς παρούσα».

Και επισημαίνουν «Η Αστυνομία κάνει από την πλευρά της ό,τι είναι εφικτό και στη Δυτική Αττική, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό…Ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των παραβατικών ατόμων το έχουμε συλλάβει από δύο έως και δεκαπέντε φορές. Σημειώστε ότι για κακουργήματα οι περισσότεροι βγαίνουν μέσα σε δυόμισι χρόνια το πολύ, ενώ για αδικήματα μέσα σε ένα χρόνο έχουν αποφυλακιστεί».

Όσον αφορά τον θάνατο του άτυχου 11χρονου μαθητή, οι ίδιοι κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ λένε ότι πέρασε αρκετός χρόνος μέχρι να διαπιστωθεί ότι έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα. «Εάν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης οι γιατροί του νοσοκομείου όπου διακομίστηκε ο μαθητής είχαν διαπιστώσει ότι δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι του, θα είχαμε αποκλείσει αμέσως την περιοχή και πιθανότατα θα συλλαμβάναμε το δράστη. Εμείς ενημερωθήκαμε για το πόρισμα του ιατροδικαστή το μεσημέρι της Παρασκευής. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Θα «δέσουμε», όμως, την υπόθεση και ο δράστης θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη».

Σημειώνεται, επίσης, ότι συνελήφθησαν έξι συνολικά άτομα, ενώ οι προσαγωγές που έγιναν ανέρχονται σε τριάντα τέσσερις, Μεταξύ των συλληφθέντων, το πρωί του Σαββάτου, είναι και ένας 23χρονος Ρομά, ο οποίος ομολόγησε ότι πυροβόλησε, αλλά με καραμπίνα, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και σήμερα οδηγείται στον ανακριτή.

Επιπλέον ο δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «η υποβάθμιση της περιοχής μας είναι επιλογή» ενώ συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα υπάρχει πάνω από 10 χρόνια και η κατάστασηπου επικρατεί τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή στις Αρχές.

Eν τω μεταξύ η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Η προστασία και η ασφάλεια των κατοίκων των Αχαρνών δεν είναι διαπραγματεύσιμη!»

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων για το Μενίδι

Όσοι παρακολουθούν το δημόσιο λόγο της ΠΟΑΣΥ και συμμετέχουν στη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής αντεγκληματικής πολιτικής, χωρίς εγκλωβισμούς σε ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και αρνητικά για την αστυνομία στερεότυπα, γνωρίζουν ότι το τραγικό αυτό συμβάν, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία», σημειώνει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με αφορμή τον θάνατο του 11χρονου μαθητή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών εκφράζοντας «ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του, συναισθανόμενη συγχρόνως την υποχρέωση να τοποθετηθεί δημοσίως για το αποτρόπαιο έγκλημα και γενικότερα για τις συνθήκες τάξης και ασφάλειας που επικρατούν στη χώρα μας.»

Επισημαίνει ακόμη ότι «ήταν το θλιβερό αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης κρατικής αδιαφορίας που δημιουργούσε και δημιουργεί γκέτο, γνωστά σε όλους. Δεν «κομίζουμε δε Γλαύκα ες Αθήνας», αν υπενθυμίσουμε ότι η αποδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών είχε επισημανθεί εκ μέρους μας πολύ πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, η οποία ήρθε τελικά για να δώσει τη χαριστική βολή στις ήδη διαλυμένες υπηρεσίες.»

Η ΠΟΑΣΥ τονίζει επιπλέον ότι «χρόνιο ήταν το αίτημα της Ομοσπονδίας για ουσιαστική μεταρρύθμιση των αστυνομικών υπηρεσιών με ριζικές συγχωνεύσεις και ορθολογική κατανομή των οργανικών θέσεων, βάσει επιστημονικής μελέτης. Αντ’ αυτών, είδαμε εν μια νυκτί την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και 6.700 οργανικών θέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, πάγωμα των προσλήψεων, δραστική μείωση των δαπανών λειτουργίας και όλα αυτά τα αντιαστυνομικά μέτρα, που αναδείξαμε με αγωνιστική διάθεση, στοχεύοντας στην διατήρηση ενός στοιχειώδους ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας για τους συναδέλφους μας και βεβαίως στο να μην καταρρεύσουν εντελώς οι αστυνομικές δομές.»

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η σημερινή κυβέρνηση, ακολουθώντας την πεπατημένη των Μνημονίων, αντί να σταματήσει την κατρακύλα, επιχείρησε με μια αμφιλεγόμενη αναδιάταξη των υπηρεσιών, να βελτιώσει την κατάσταση. Η οικτρή πραγματικότητα, όμως, την διαψεύδει παταγωδώς, όπως προκύπτει και από το πρόσφατο τραγικό συμβάν και τα όσα επακολούθησαν στο Μενίδι. Με αίσθημα ευθύνης, καλούμε για άλλη μια φορά την ελληνική πολιτεία στο σύνολό της, να αντιμετωπίσει την ασφάλεια του πολίτη ως αγαθό και όχι ως αντικείμενο μικροπολιτικών και μικροκομματικών αντιπαραθέσεων. Η Ελληνική Αστυνομία χρήζει μιας διακομματικής αντιμετώπισης που θα της επιτρέπει την απαλλαγή από περικοπές δαπανών και θα της διασφαλίζει μια ανεπηρέαστη από εξωγενείς παράγοντες λειτουργία. Όσο δεν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, εθνικής εμβέλειας, τα θλιβερά γεγονότα θα επαναλαμβάνονται, προσβάλλοντας όχι μόνο τη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους, αλλά και την κοινή λογική όλων μας.»