Το «ξεκλείδωμα» συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι off shore που εντοπίζονται στη λίστα των Panama Papers, ζήτησαν έλληνες εισαγγελείς από τους εκπροσώπους του Παναμά, σε συνάντηση που είχαν στη Χάγη, στις 3 και 4 Απριλίου.

Η συνάντηση είναι απόρροια της συντονισμένης δράσης που αποφάσισαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση των Panama Papers, αλλά και οι ΗΠΑ, καθώς οι δικαστικές συνδρομές δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα στην έρευνα.
Στη Χάγη, και στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης, τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές εκπροσώπησαν ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Αθανασίου, η κυρία Ελένη Τουλουπάκη καθώς και ο κ. Χρήστος Ντζούρας, ενώ από το κρατίδιο του Παναμά παρούσα ήταν η γενική εισαγγελέας του.
Η τελευταία γνωστοποίησε την πρόθεσή της να συνδράμει την έρευνα αποκλειστικά σε ό,τι αφορά το σκέλος της διαφθοράς, καθώς η φοροδιαφυγή που τόσο ενδιαφέρει τα καθ΄ ημάς, δεν συνιστά ποινικό αδίκημα στον Παναμά.
Η ίδια φέρεται μάλιστα να έχει δώσει κατευθυντήριες ως προς το περιεχόμενο της δικαστικής συνδρομής, έτσι ώστε να είναι αποδοτικότερη στο μέλλον.
Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχαν χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία, υπό το βλέμμα της Eurojust, καθώς τα στοιχεία των Panama Papers αφορούν σε μεγάλο βαθμό πολίτες και εταιρείες δικών τους συμφερόντων. Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για το κυνήγι του μαύρου χρήματος.
Τα Panama Papers συνιστούν τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων στην Ιστορία, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο αρχεία, μέσω του δικηγορικού γραφείου Μossack-Fonseca στον Παναμά. Το ελληνικό σκέλος της λίστας των Panama Papers εμπεριέχει συνολικά 223 υπεράκτιες εταιρείες, με τις οποίες σχετίζονται 400 ονόματα δικαιούχων-στελεχών και 77 μεσαζόντων, σε 313 διευθύνσεις, οι περισσότερες στην Αθήνα.