Αντιδράσεις προκαλεί ο τρόπος υπολογισμού της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών αιθουσών, από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), με καταγγελίες για ροκάνισμα των δεδουλευμένων τους. Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Λαϊκή Συσπείρωση (δημοτική παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ) του Δήμου Αθηναίων την απόφαση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, βάσει της οποίας 48 καθαρίστριες των σχολείων του Δήμου Αθήνας καλούνται να επιστρέψουν συνολικά 100.000 ευρώ από τους μισθούς πείνας που τους πληρώνουν, γιατί υπολογίζουν λιγότερες αίθουσες από όσες πραγματικά καθαρίζουν. «Η κυβερνητική υπηρεσία αμφισβητεί ότι καθαρίζουν περισσότερες αίθουσες αλλά ζητούν πίσω δεδουλευμένα εργαζομένων», οκ. Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Μάλιστα, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο, την Πέμπτη (16.3.2017), τη λίστα με τα ποσά που ζητούν από την κάθε μια. Παράλληλα, κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην δεχτεί αυτή την εξέλιξη, «η οποία πιθανότατα να συνδυαστεί με μειωμένες εισφορές του Υπουργείου προς στις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου».
Αξίζει να επισημανθεί ότι το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης καταβάλλει κονδύλια προς τις Σχολικές Επιτροπές για την κάλυψη της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών.
Πλειστηριασμός για 500 ευρώ
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υπόθεση των πλειστηριασμών. Ο κ. Σοφιανός χαρακτήρισε απαράδεκτο ο Δήμος να επισπεύδει πλειστηριασμό ακινήτου για χρέος 500 ευρώ. «Το ακίνητο αυτού του ανθρώπου το βγάζουν στο σφυρί για 18 χιλιάδες ευρώ, για χρέος 500 ευρώ», σημείωσε.
Πάντως, από το επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, παρατηρούν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις (πρόστιμα από μικροπαραβάσεις, οφειλές μικρών ποσών κ.ά.), αποστέλλονται ενημερώσεις στους οφειλέτες, μια και αυτό ορίζει η νομοθεσία. Όμως, ο δήμος αποφεύγει να προχωρά τη διαδικασία στα δικαστήρια, ακολουθώντας μεταξύ άλλων την τακτική της μη παρουσίας εκπροσώπου του στις δικαστικές αίθουσες.