Ανυποχώρητοι στον αγώνα τους, καθώς κρίνεται το μέλλον τους, εμφανίζονται οι αγρότες. Ο θεσσαλικός κάμπος, ο οποίος παραδοσιακά δίνει τον ρυθμό στις κινητοποιήσεις τους, βρίσκεται τελευταία εν βρασμώ, με την καρδιά του αγώνα να χτυπά και εφέτος στο πανίσχυρο μπλόκο του κόμβου της Νίκαιας.
Το τελευταίο διάστημα οι διεργασίες για την προετοιμασία των δράσεων του αγροτικού κινήματος ήταν πυρετώδεις σε όλη την Ελλάδα, από τον Εβρο ως την Κρήτη. Από αύριο Δευτέρα (καιρού επιτρέποντος) οι αγρότες παίρνουν θέσεις σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στις φορολογικές και ασφαλιστικές κλίμακες, την έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και για τα μέτρα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Καζάνι που βράζει
Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τους αγρότες την περασμένη Τετάρτη δεν φαίνεται να αποτρέπουν τις κινητοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν ένα επιπλέον βαρίδι για την κυβέρνηση, με ανοιχτή ακόμη τη δεύτερη αξιολόγηση. Ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και ανέφερε ότι επανεξετάζονται προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ στο 13% για τη ζωική παραγωγή και του ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Επίσης, μίλησε για τη θέσπιση εργόσημου στην οικογενειακή εργασία.
Ο αγροτικός κόσμος όμως βράζει, και με την πλειονότητα των μικρομεσαίων αγροτών –ειδικά όσων ασχολούνται με την κτηνοτροφία –να θέτει πλέον ζήτημα επιβίωσης, δεν διακρίνεται οπισθοδρόμηση από το μέτωπο της ευθείας σύγκρουσης.
Από την καρδιά της Θεσσαλίας, οι «κόκκινοι» της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Γύρω τους συσπειρώνονται ομάδες αγροτών από όλη τη χώρα. Σε ξεχωριστό δρόμο από τους αγροτοσυνδικαλιστές του κάμπου κινούνται και όσοι κινητοποιούνται κάτω από την ομπρέλα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων και Μελισσοκόμων, οι οποίοι στρέφονται σε διαφορετικές μορφές κινητοποίησης με πιθανό αποκλεισμό υπηρεσιών, τραπεζών και υπουργείων ή συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Ασφαλιστικά και φορολογικά
Αναφερόμενος στο αγροτικό ζήτημα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τα αγροτικά ανέφερε ότι αυτή την περίοδο οι αγρότες έχουν λιγότερα προβλήματα από πολλούς άλλους συμπολίτες τους. «Πόσω μάλλον όταν τα στοιχεία της Eurostat στο εισόδημα δείχνουν ανοδική τροχιά τόσο το 2015 όσο και το 2016» επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η αγροτική δραστηριότητα είναι η μόνη επιχειρηματικού χαρακτήρα απασχόληση στη χώρα μας που έχει ατομικό αφορολόγητο. «Ισχυρίζονται κάποιοι ότι το αφορολόγητο σε μερικούς μπορεί να υπερκαλύπτεται από τα τεκμήρια. Μα αυτά αφορούν όλους τους έλληνες πολίτες» τόνισε.
Πάραυτα, όπως είπε, η κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση μείωσης του τεκμηρίου κατά 30% στις αγροτικές κατοικίες στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Επίσης, μεταξύ άλλων, ο υπουργός αναφέρθηκε στην εθνική σύνταξη για τον αγροτικό χώρο, καθώς και στη σύνδεση του Φορολογικού με το Ασφαλιστικό που, όπως υποστήριξε, έχει οδηγήσει σε φορολογική ελάφρυνση για το 95% των αγροτών, μεγαλύτερη από την ασφαλιστική τους επιβάρυνση, γεγονός που αμφισβητούν οι αγρότες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, αναφερόμενος την περασμένη Πέμπτη στις αγροτικές κινητοποιήσεις, δήλωσε ότι ένας σοβαρός διάλογος μεταφέρεται στα μπλόκα «όταν τα γραφεία μας είναι κάθε μέρα ανοιχτά». Επιμένει ότι αθροιστικά σε Φορολογικό και Ασφαλιστικό υπάρχει μείωση ενώ επισημαίνει ότι «κάποιες μικρές κατηγορίες μπορεί να αδικούνται». Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, ορισμένα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν, όπως είναι ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο, «είτε βγουν είτε δεν βγουν στον δρόμο, καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά θα τα ξαναδούμε μόλις τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση».
Αλλα προβλήματα είναι πιο εύκολα, όπως οι αδειοδοτήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων, και άλλα πιο δύσκολα, όπως τα μεγάλα κόστη, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, «δεν λύνονται με μαγικό ραβδάκι».

Τα τρακτέρ παρατάσσονται στους δρόμους όλης της χώρας

Στην Κρήτη, αγρότες σε σύνδεση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και την ΕΟΑΣΝΛ αναμένεται από τις 10 το πρωί της Δευτέρας να παραταχθούν με τα τρακτέρ τους σε δύο κόμβους, στα Πραιτώρια Ηρακλείου και στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων.

Στην Ημαθία, οι αγρότες από τον Δήμο Αλεξάνδρειας θα πάρουν την τελική απόφαση για τη μορφή των κινητοποιήσεων και τη συμμετοχή τους στη νέα γενική συνέλευση που έχει οριστεί για τη Δευτέρα. Πάντως, οι αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας αποφάσισαν να κατέβουν σε συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης μαζί με άλλους φορείς της περιοχής και το βράδυ να συγκεντρωθούν στον κόμβο της Κουλούρας.
Στη Θεσσαλία, η καρδιά των κινητοποιήσεων θα χτυπά από αύριο στο «πανίσχυρο»μπλόκο της Νίκαιας όπου έχουν δώσει αγωνιστικό ραντεβού παραγωγοί από την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Είχε προηγηθεί προετοιμασία την προηγούμενη εβδομάδα από κλιμάκιο της Ομοσπονδίας της Καρδίτσας, με επικεφαλής τους κ.κ.Βαγγέλη Μπούτα καιΓιάννη Τσιούτρα. Τρακτέρ από Τύρναβο και Ελασσόνα θα παραταχθούν στονκόμβο Αργυροπουλίου,επί της νέας εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης.
Στην περιοχή της Πελοποννήσου, γεωργοί και κτηνοτρόφοι από την Αργολίδα θα στήσουν μπλόκο το μεσημέρι της Δευτέρας στηνεθνική οδό Αργους – Κορίνθου, στο ύψος του Ινάχου ποταμού. Μπλόκο και στο Αίγιο ετοιμάζουν οι παραγωγοί της περιοχής, όπως και οι αγρότες της Κορινθίας, οι οποίοι θα φτάσουν με κομβόι από το Κιάτο στο μπλόκο στην Τράπεζα Πειραιώς. Στην Ηλεία, ηΟμοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων στήνει μπλόκο στοΛατίφι Αμαλιάδας.
Στον κόμβο της Ανθήληςθα συγκεντρωθούν τα μέλη των αγροτικών συλλόγων Ανθήλης – Λαμίας,Μακρακώμης, Στυλίδας – Εχιναίων, Πελασγίαςκαι των χωριών της λίμνης Ξυνιάδος Δομοκού.
Μπλόκα θα στηθούν στη διασταύρωση της Νάουσας, στο Γυψοχώρι Πέλλας,στον Λούρο, στη Γέφυρα της Αρτας. Επίσης, ετοιμάζονται συγκεντρώσεις για τη Δευτέρα στην Τράπεζα Πειραιώς στηΒόνιτσα, στηνΚαλλονή Λέσβου και στηνπλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων.
Σε κινητοποιήσεις έχει καλέσει τους αγρότες και το περυσινό μπλόκο του Προμαχώνα. Η Βουλγαρία με επιστολή της υπουργού Εσωτερικών στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα ζητεί να μην επαναληφθεί ο περυσινός αποκλεισμός, ενώ οι βούλγαροι μεταφορείς απειλούν να μην αφήσουν να περάσουν ελληνικά οχήματα στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Οσο για την Κέρκυρα, οι παραγωγοί προγραμματίζουν πορείες και μπλόκα σε κρίσιμες διασταυρώσεις του οδικού δικτύου εντός της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ