Για την ανάγκη μετασχηματισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε περίοδο κρίσης έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας χθες στην 69η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( ΠΟΥ) στη Γενεύη.

Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι «θεωρούμε ότι ειδικά σε περίοδο κρίσης, ένα άλλο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι αναγκαίο και εφικτό, με ριζική αντιστροφή των προτεραιοτήτων της πολιτικής υγείας: από την τεκμηριωμένη υγειονομική ανάγκη στην Πολιτική Οικονομία της Υγείας, και όχι όπως συμβαίνει σήμερα που κυριαρχεί η Οικονομία επί της Υγείας, της Πολιτικής και της Δημοκρατίας».

Ο έλληνας υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον τομέα της Υγείας και στις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό ο ανασχηματισμός του Συστήματος Υγείας θα καταστεί εφικτός με «μεροληψία» υπέρ της δημόσιας περίθαλψης, αντιμετώπιση των αναγκών υγείας των πολιτών με όρους καθολικής και ισότιμης πρόσβασης, αύξηση της «χωρητικότητας» του Δημόσιου Συστήματος.«Η οικονομική βιωσιμότητα ενός ‘μετασχηματισμένου’ ΕΣΥ μπορεί να διασφαλιστεί μέσω τού επιστημονικά ορθού ελέγχου της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς, μέσω της αναδιοργάνωσης της Διοίκησης και του Συστήματος Προμηθειών, της συνέργειας των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού και της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και με τη δημιουργία ‘δημοσιονομικού χώρου’ υπέρ του Κοινωνικού Κράτους και της Δημόσιας Υγείας. Το στοίχημα τώρα είναι να μειώσουμε τους οικονομικούς περιορισμούς για την καθολική κάλυψη που δημιουργούν τα προγράμματα λιτότητας, επενδύοντας στην Υγεία ως κρίσιμο δείκτη ανάπτυξης και συνολικής ευημερίας, σύμφωνα και με την Ατζέντα 2030» εξήγησε.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως «πυρηνικό στοιχείο» ενός αναβαθμισμένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με αποκεντρωμένες δομές, οικογενειακό γιατρό και τη διεπιστημονική ομάδα με συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς, κοινοτικό προσανατολισμό των υπηρεσιών, πρόληψη και αγωγή υγείας.

«Η Δημόσια Υγεία είναι η μόνη πραγματικά δημοκρατική πολιτική υγείας γιατί επιδρά με ισότιμο τρόπο στους πολίτες» επεσήμανε.

Τέλος, σημείωσε ότι το Φάρμακο δεν αποτελεί απλό εμπορικό προϊόν αλλά ένα μείζονος σημασίας κοινωνικό αγαθό που δεν μπορεί να εκχωρηθεί στην αγορά, χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο και συνεκτίμηση κοινωνικών παραμέτρων και επιδημιολογικών δεδομένων. «Η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα με τεκμηριωμένo κλινικό όφελος και θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου και την ποιότητα ζωής, είναι κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα. Η διασφάλιση της πρόσβασης στη φαρμακευτική καινοτομία προϋποθέτει διακρατική συνεργασία και κοινή διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, ανταλλαγή πληροφοριών και κοινές προσεγγίσεις στα ζητήματα της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας» είπε.

Και αναφερόμενος στην υγειονομική φροντίδα των προσφύγων-μεταναστών ο κ. Ξανθός τόνισε ότι υλοποιείται Εθνικό Σχέδιο Δράσης με έμφαση στα μέτρα Δημόσιας Υγείας, στη βελτίωση των όρων διαβίωσης, διατροφής και ατομικής υγιεινής των προσφύγων, καθώς και στις παρεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα, όπως είναι ο καθολικός εμβολιασμός του παιδικού πληθυσμού και τα μέτρα αποφυγής λοιμώξεων που μεταδίδονται με κουνούπια.

Μαίρη Μπιμπή