Αυτοκίνητα Smart και Toyota Aygo είχε βάλει στο «στόχαστρο» της σπείρα η οποία εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και της Ασφάλειας Αττικής.
Ειδικότερα στις Αχαρνές συνελήφθησαν ένας 26χρονος και ένας 34χρονος οι οποίοι, σύμφωνα με την Αστυνομία, διέπρατταν κλοπές αυτοκινήτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Τα κλεμμένα αυτοκίνητα στη συνέχεια διέθεταν αυτούσια ή τμηματικά ως εξαρτήματα σε άλλα άτομα αποκομίζοντας έτσι μεγάλα οικονομικά οφέλη.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «κατά βάση επιδίδονταν σε κλοπές οχημάτων συγκεκριμένου τύπου για τα οποία υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Σε πολλές περιπτώσεις τα κλεμμένα οχήματα προορίζονταν να αντικαταστήσουν άλλα ιδίου τύπου, που είχαν υποστεί βλάβη και η επισκευή τους ήταν ασύμφορη. Σε αυτές τις περιπτώσεις παραποιούσαν τους αριθμούς πλαισίου, ώστε αυτά να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Για να θέσουν τα οχήματα σε κίνηση χρησιμοποιούσαν εξελιγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με κατάλληλο λογισμικό, παρακάμπτοντας έτσι τα ηλεκτρονικά συστήματα ακινητοποίησης (immobilizer) των οχημάτων.»
Ως προς τον τρόπο δράσης, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση «οι δράστες αφού πρώτα εντόπιζαν σταθμευμένα τα οχήματα που τους ενδιέφεραν, τα έκλεβαν και τα οδηγούσαν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας όπου και τα στάθμευαν σε επιλεγμένα σημεία για χρονικό διάστημα δύο τριών ημερών φοβούμενοι το ενδεχόμενο του εντοπισμού τους, σε περίπτωση που διέθεταν δορυφορικό σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS)».

Ακολούθως μετά την παρέλευση του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος, μετέβαιναν στο σημείο που το είχαν αφήσει, λαμβάνοντας ιδιαίτερα μέτρα προστασίας, χρησιμοποιώντας και άλλο αυτοκίνητο ως «συνοδευτικό» σε όλη την διαδρομή μέχρι την αποθήκη –συνεργείο που θα προέβαιναν στις εργασίες παραποίησής του. Μάλιστα το «συνοδευτικό» όχημα κινείτο ακριβώς πίσω από το κλεμμένο, ώστε να μην είναι ορατή η πινακίδα κυκλοφορίας από τυχόν κινούμενο αστυνομικό όχημα.
Στη συνέχεια σε ένα σημείο της διαδρομής, στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας, στάθμευαν για λίγο το κλεμμένο όχημα και αντικαθιστούσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας του, με άλλες. Μετά οδηγούσαν τα οχήματα σε αποθήκες της Δυτικής Αττικής, όπου άγνωστοι συνεργοί τους τα παραποιούσαν, σε ειδικούς χώρους που διέθεταν για αυτό το σκοπό, τα λεγόμενα «διαλυτήρια». Με τον τρόπο αυτό, γινόταν δυνατή η νομιμοφανής κυκλοφορία των κλεμμένων οχημάτων ξανά στην αγορά. Επίσης αρκετές φορές αποσυναρμολογούσαν τα οχήματα τμηματικά ως εξαρτήματα, τα οποία διέθεταν και αυτά στην αγορά.
Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί 38 περιπτώσεις.
Συνελήφθη 54χρονος για κλοπές από καταστήματα
Σε περιοχή της Αττικής από αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου συνελήφθη 54χρονος ενώ αναζητούνται δύο συνεργοί του, εκ των οποίων ο ένας είναι ιδιοκτήτης καταστήματος κινητής τηλεφωνίας στην Αθήνα, κατηγορούμενοι για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 54χρονος τουλάχιστον από το 2014, εισερχόταν σε καταστήματα προσποιούμενος τον υποψήφιο αγοραστή και αφαιρούσε, χωρίς να γίνει αντιληπτός, τις ηλεκτρονικές συσκευές (κυρίως κινητά τηλέφωνα και tablet), που βρίσκονταν αναρτημένες σε προθήκες (πάνελ), ή σε άλλο χώρο του καταστήματος, ενώ στη συνέχεια διέφευγε πεζός, προς άγνωστη κατεύθυνση.
Όπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «δεδομένου του γεγονότος ότι οι συσκευές που βρίσκονταν στις προθήκες ήταν συνδεδεμένες με το σύστημα συναγερμού του καταστήματος, αποσπούσε το καλώδιο του συναγερμού από τη συσκευή κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της και άμεσα την επανατοποθετούσε στην αρχική της θέση. Στη συνέχεια, όταν ηχούσε το σύστημα συναγερμού, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο εκάστοτε υπάλληλος, λόγω φόρτου εργασίας, δεν έλεγχε από ποια συσκευή είχε ενεργοποιηθεί ο συναγερμός και απενεργοποιούσε το σύστημα. Εκμεταλλευόμενος αυτό το γεγονός, ο δράστης αφαιρούσε τη συσκευή.»
Στο πλαίσιο έρευνας διαπιστώθηκε ότι ο 54χρονος έχει διαπράξει, από το Μάιο του 2014, 10 κλοπές κινητών τηλεφώνων και συσκευών tablet και μία απόπειρα κλοπής χρημάτων σε καταστήματα της Αττικής και συγκεκριμένα, στο Μαρούσι, στη Νέα Ιωνία, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Παλαιό Φάληρο, στον Άγιο Παντελεήμονα, στο Περιστέρι και στην Καλλιθέα.
Επιπλέον ο κατηγορούμενος έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αστυνομικές Αρχές για παρόμοιες περιπτώσεις.
Έκλεβαν πελάτες καταστημάτων σούπερ μάρκετ
Στη Νέα Χαλκηδόνα συνελήφθησαν από αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Γλυφάδας, δύο υπήκοοι Τσεχίας, ηλικίας 17 και 23 ετών, για διακεκριμένες κλοπές Οι δράστες αναζητούνταν καθώς είχαν διαπράξει κλοπή τσάντας από πελάτη καταστήματος σούπερ μάρκετ της περιοχής.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες από τον περασμένο Αύγουστο διέπρατταν κλοπές σε βάρος πελατών καταστημάτων σούπερ μάρκετ, από τους οποίους αφαιρούσαν τις τσάντες τους.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάσθηκαν δέκα κλοπές τσαντών σε καταστήματα σούπερ μάρκετ στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής (Γλυφάδα, Βριλήσσια, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Νέα Χαλκηδόνα, Καμίνια, Αιγάλεω).