Αποστολή Μυτιλήνη

Στη αεροδρόμιο της Μυτιλήνης έφθασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα βρεθούν το Σάββατο κοντά στους πρόσφυγες, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, σκοπός της κοινής επίσκεψης στη Λέσβο είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος του προσφυγικού. Το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα των Ελλήνων, αλλά όλης της Ευρώπης και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί, ανέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα έχει το απόγευμα της Παρασκευής συναντήσεις με τους μητροπολίτες του νησιού, τον Μυτιλήνης Ιάκωβο και τον Μηθύμνης Χρυσόστομο.

Εν συνεχεία, μετέβει στην Καλλονή, όπου θα τελέσει τρισάγιο στον τάφο του π. Στρατή Δήμου, γνωστού ως «παπά Στρατή» ο οποίος πέθανε πρόσφατα και ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην περίθαλψη προσφύγων αλλά και ντόπιων που το είχαν ανάγκη.

Το δέκατο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εγκαινίασε το απόγευμα της Παρασκευής στην Καλλονή Λέσβου, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Μηθύμνης Χρυσόστομο, τον μητροπολίτη Μυτιλήνης Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιάκωβο και τον γενικό διευθυντή της «Αποστολής» Κωνσταντίνο Δήμτσα.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου φέρει την επωνυμία «Αποστολή του Παπά – Στρατή» στη μνήμη του Καλού Σαμαρείτη της Λέσβου, ο οποίος στάθηκε για μακρά περίοδο ουσιαστικός αρωγός προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο και, ιδιαίτερα, σε χιλιάδες δοκιμαζόμενους πρόσφυγες.

«Η σκέψη και η μέριμνα της Εκκλησίας μας παραμένει ζώσα και ενεργή στους Έλληνες ακρίτες που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος στο σύντομο χαιρετισμό του κατά την τελετή εγκαινίων.

«Το ενδιαφέρον μας παραμένει άσβεστο για όλους τους ανθρώπους, τις χιλιάδες των οικογενειών, που έχουν χάσει τις δουλειές τους, έχουν δει τη ζωή τους να αλλάζει, δυστυχώς, προς το χειρότερο, δίχως οι ίδιοι να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι για να βελτιώσουν τις ζωές τους. Άνθρωποι οικογενειάρχες με το νοικοκυριό τους και μία στρωμένη ζωή που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της οικονομικής κρίσης. Τους υπογραμμίζω πως η Εκκλησία δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει και, στο μέτρο των δυνάμεών της, θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα τους για να καλύπτει όσο μπορεί τις ανάγκες τους. Σε αυτό το πλαίσιο η «Αποστολή» συστήνει το δέκατο κοινωνικό της παντοπωλείο, στην εσχατιά της Ελλάδας, και σας εγγυώμαι πως θα συνεχίσει να ενεργεί προς όφελος του κόσμου που υποφέρει».

«Θα ήθελα να σας υπογραμμίσω την υπερηφάνεια μου», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, «για τους κατοίκους αυτού του νησιού, που δείχνουν καθημερινά στην πράξη, παρά τις δυσκολίες που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν, την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, είτε πρόκειται για Έλληνες είτε για πρόσφυγες που έφτασαν στη Λέσβο αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Ο παπά Στρατής έριξε την καλή σπορά στις ψυχές σας και οι πράξεις του παραμένουν ουσιαστικά φωτεινές και παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς».

Ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στην απόφαση να δημιουργηθεί στην Καλλονή της Λέσβου Κοινωνικό Παντοπωλείο για την στήριξη 200 οικογενειών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας γιατί, όπως είπε, «η περιοχή αυτή υπήρξε η περιοχή δράσης του Παπα – Στρατή, του Καλού αυτού Σαμαρείτη της Λέσβου, ο οποίος με το αυθεντικό του προσωπικό παράδειγμα ανιδιοτελούς και αδιάκριτης αγάπης και αρωγής προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, ενσάρκωσε εν τη πράξει τον Καλό Σαμαρείτη του Ευαγγελίου και τίμησε τόσο την Εκκλησία, όσο και τον Λαό της Λέσβου».

Τα εγκαίνια τελέστηκαν παρουσία των επίσημων τοπικών αρχών, εκπροσώπων ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, εκπροσώπων φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, μαθητών σχολείων και πλήθους κόσμου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Μυτιλήνη

Την ευχή η σύντομη επίσκεψή τους, με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στο νησί και η επικοινωνία τους μαζί με τους πρόσφυγες να έχει αντίκτυπο και πρακτικά αποτελέσματα για αυτούς τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις εστίες και τις πατρίδες τους, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την άφιξή του στη Μυτιλήνη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την τιμή και τη χαρά του που επισκέπτεται το νησί, το οποίο βρίσκεται κοντά προς τη γενέτειρά του (σ.σ. την Ίμβρο), για να προσθέσει πως η συγκίνηση του είναι πιο μεγάλη διότι αυτή τη φορά ήρθε «για έναν ιερό σκοπό, να συναντήσω μαζί με την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα και την Αυτού Μακαριότητα τον αδελφό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τους πονεμένους αδελφούς μας τους πρόσφυγας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε ότι «ήταν ένα χρέος όλων μας προς αυτού και ευχόμεθα η σύντομη αυτή επίσκεψη μας και η επικοινωνία μας μαζί τους να έχει αντίκτυπο, απήχηση και πρακτικά αποτελέσματα για αυτούς τους ιδίους που ξεριζώθηκαν βίαια από τις εστίες τους, τις πατρίδες τους, και ταλαιπωρούνται ώσπου να φθάσουν στον τελικό τους προορισμό, όποιος κι αν είναι αυτός».

«Κομίζω προς τους Μυτιληνιούς», είπε, «τη στοργή και την ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου». Ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και πρόσθεσε: «Εύχομαι αύριο να συναντηθούμε με τους δύο θρησκευτικούς ηγέτας, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Εξοχότατο κ. Τσίπρα, και με όλους τους άλλους αρμόδιους παράγοντας, για να εκπληρώσουμε αυτό το ιερό χρέος και καθήκον».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχτηκε στον αερολιμένα Μυτιλήνης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, εκ μέρους της κυβέρνησης. Επιπλέον, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, καθώς επίσης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Το Σάββατο ο Πάπας στην Λέσβο

Στις 10:15 το πρωί του Σαββάτου, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης θα υποδεχθούν τον Πάπα και τη συνοδεία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αμέσως μετά θα τον καλωσορίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’ και στη συνέχεια ο Σεβ. Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής θα πραγματοποιηθεί ανάκρουση των εθνικών ύμνων και παρουσίαση των συνοδειών.

Όλοι μαζί, και μάλιστα με αυτοκίνητο στο οποίο θα συνεπιβαίνουν, θα κινηθούν στο hot spot της Μόριας. Εκεί θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα συμφάγουν με πρόσφυγες και μετανάστες. Αμέσως μετά θα συνυπογράψουν κοινή διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση.

Εν συνεχεία, στις 10:35, θα λάβει χώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάπα Φραγκίσκο στον Αερολιμένα Μυτιλήνης. Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει έπειτα για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια.

Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’ για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου στις 11:15 θα τους υποδεχτεί ο κ. Τσίπρας.

O Πάπας θα χαιρετίσει έναν προς έναν 300 πρόσφυγες παρά τις αντιρρήσεις της φρουράς του.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Μόρια θα μετακινηθούν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης. Στον «περίκλειστο» λεγόμενο χώρο του επιβατηγού λιμανιού, εκεί όπου τον τελευταίο χρόνο αποβιβάσθηκαν, αλλά και πέρασαν τις πρώτες μέρες τους στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι Ιεράρχες θα πετάξουν στη θάλασσα στεφάνια στη μνήμη όσων χιλιάδων ανθρώπων μεγάλων και μικρών, χάθηκαν στην προσπάθεια ενώ θα πραγματοποιήσουν και χωριστές ο καθένας προσευχές στη μνήμη τους.

Στον ίδιο χώρο, και σύμφωνα με ανακοίνωση της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου – Σάμου) ο Πάπας θα συναντηθεί με την Κοινότητα των Καθολικών της Λέσβου αλλά και με άλλους καθολικούς που βρίσκονται στο νησί.

Θα ακολουθήσει η αναχώρηση όλων για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου ο Πάπας θα πραγματοποιήσει δεκάλεπτες συναντήσεις με τους Ορθοδόξους Ιεράρχες και τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και περίπου στις 3 το μεσημέρι αναμένεται όλοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο.