από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

24ωρη απεργία στο Μετρό την Πέμπτη 24 Μαρτίου

Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Χρ. Σπίρτζη από τον βουλευτή Ι. Μανιάτη
24ωρη απεργία στο Μετρό την Πέμπτη 24 Μαρτίου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Εικοσιτετράωρη απεργία για την Πέμπτη στο μετρό εξήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) που διαμαρτύρεται για τη διαρκή υπονόμευση δομών και υποδομών, καθώς και για τη στοχοποίηση των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ με ηθικό αυτουργό την πολιτική ηγεσία συγκοινωνιών.

«Τα τελευταία γεγονότα με το σπάσιμο σταθμών του μετρό, ζημιές που κοστίζουν άνω των 100.000 ευρώ σε κάθε σταθμό, καθώς και η στοχοποίηση των εργαζόμενων οδηγούν σε απαξίωση του έργου του μετρό. Το τελευταίο τετράμηνο μας έχουν αφήσει βορά στα νύχια επιτήδειων που μας στοχοποιούν, γι' αυτό διαμαρτυρόμαστε» λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Σπύρος Ρεβύθης.

Τονίζει μάλιστα, μιλώντας στο «Βήμα», ότι «ζητούμε ενίσχυση της τεχνικής βάσης, όπου υπάρχει έλλειψη τεχνιτών και η ΣΤΑΣΥ είναι άφαντη».

«Όλη αυτή η απαξίωση μας οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις περί ιδιωτικοποίησης του μετρό, πρώτη συνέπεια της οποίας θα είναι η περαιτέρω αύξηση του εισιτηρίου» συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση του σωματείου

«Το σωματείο μας την Πέμπτη 24.2.2016 προχωράει σε στάση εργασίας από την έναρξη έως τη λήξη της κυκλοφορίας διαμαρτυρόμενο για τη διαρκή υπονόμευση δομών και υποδομών καθώς και για τη στοχοποίηση των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ με ηθικό αυτουργό την πολιτική ηγεσία των συγκοινωνιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι τη στιγμή που εκπονούνται σχέδια ιδιωτικοποίησης τομέων και υπηρεσιών των συγκοινωνιών αυξάνεται η τιμή του εισιτηρίου και στοχοποιούνται οι εργαζόμενοι ως υπεύθυνοι για τα παραπάνω.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η διαπόμπευση συναδέλφων από αγνώστους με τελικό στόχο την τρομοκράτησή τους προκειμένου να αποδεχθούν τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης.

Θεωρούμε το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας ως συναδέλφους με κοινά αιτήματα και αγώνες με πρώτο και κυρίαρχο την υπεράσπιση των κεκτημένων ενάντια στον μεσαίωνα που μας επιβάλλουν οι κυβερνητικές πολιτικές».

Ερώτηση στη Βουλή

Για στοχοποίηση του προσωπικού των Αστικών Συγκοινωνιών με την πρόσφατη διαρροή ονομάτων ελεγκτών κάνει λόγο σε ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  κ. Χρήστο Σπίρτζη ο υπεύθυνος της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές κ. Γιάννης Μανιάτης. Επίσης, αναφέρεται σε «τραγικά οικονομικά αποτελέσματα της “πολιτικής” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που οδήγησαν στην απαξίωση των αστικών συγκοινωνιών».

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ,
είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η “πολιτική” των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών  θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Μια “πολιτική” του λαϊκισμού και της ψηφοθηρίας, τα οικονομικά αποτελέσματα των οποίων είναι ήδη ορατά, με την ανεξέλεγκτη αύξηση των ελλειμμάτων των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών και την αύξηση τιμών εισιτηρίων και καρτών, καθώς και την ομολογούμενη από τους ίδιους αύξηση της εισιτηριοδιαφυγής, φαινόμενα τα οποία επιβαρύνουν τους όσους χρήστες αστικών συγκοινωνιών έχουν απομείνει να πληρώνουν.

Επηρεάζοντας το 1 εκατ. επιβατών που διακινούνται καθημερινά με τα ΜΜΜ της Αθήνας, οι πολιτικές που ασκούνται άφησαν ήδη το στίγμα τους στο οποίο περιλαμβάνεται το πρώτη φορά “αριστερά" - πρώτη φορά έλλειμμα στη ΣΤΑΣΥ 24,5 εκατ. €, 10 εκατ. € φέσι από τις “δωρεάν” μετακινήσεις με αστικές συγκοινωνίες τον Ιούλιο του 2015, άνω των 2,5 εκατ. € σε μηνιαία βάση μειωμένα έσοδα ως αποτέλεσμα των δωρεάν μετακινήσεων που δεν καλύπτονται από πουθενά – και αυξήσεις τιμών σε τουλάχιστον 17 προϊόντα κομίστρου και με επιβάρυνση έως και κατά 17%.

Σε αντιδιαστολή με τις 22,9 εκατ. € εισπράξεις από υπουργεία και 8,5 εκατ. € από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που είχε επιτευχθεί το 2014, το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της “πολιτικής” με τον διπλάσιο αριθμό προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων των συγκοινωνιακών φορέων που διορίστηκαν από την κυβέρνηση είναι ΜΗΔΕΝ. Εισπράξεις μηδέν.

Είχαμε επίσης προειδοποιήσει για την απαξίωση των συγκοινωνιών, με στοχοποίηση του προσωπικού των αστικών συγκοινωνιών και το ταυτόχρονο “χάιδεμα” των κινημάτων τύπου Δεν Πληρώνω. Τα αποτελέσματα –πέραν από τα νέα ελλείμματα– τα ζούμε: Επιθέσεις σε λεωφορεία και τρόλλεϋ, στα γραφεία του ΟΑΣΑ (δύο φορές), βανδαλισμοί σταθμών μετρό, προπηλακισμοί ελεγκτών.

Στα παραπάνω, ήρθε χτες να προστεθεί το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό της διαρροής των ονομάτων των ελεγκτών εισιτηρίων του μετρό και του Ηλεκτρικού και η ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το θέμα αυτό αποτελεί παράβαση του Νόμου 2472/1997, α.22 παρ. 4 & 6 περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Δημιουργεί όμως και συγκεκριμένες ηθικές και διοικητικές ευθύνες τόσο για τον εποπτεύοντα υπουργό, όσο και για τις διορισμένες διοικήσεις, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει καμία αντίδραση από μέρους τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Πώς διέρρευσαν τα παραπάνω υπηρεσιακά στοιχεία; Από ποιον φορέα διέρρευσαν;

2. Διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) στους φορείς που είχαν πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, υπουργεία);

3. Ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των εργαζομένων;

4. Ποιες είναι οι ενέργειες που θα λάβουν οι φορείς που έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, έτσι ώστε να μη συμβεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον;

5. Σε τι ποσοστό υπολογίζεται η εισιτηριοδιαφυγή το έτος 2015 και τους δυο πρώτους μήνες του 2016 και πόσο αυξήθηκε σε σχέση με προηγούμενα έτη;

6. Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπισθεί επιχειρησιακά η ομολογούμενη αύξηση της εισιτηριοδιαφυγής;»


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (24)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Κι' όμως... | 24/03/2016 15:43
  Eίναι η πρώτη φορά που θεωρώ μια απεργία αυτού του είδους δικαιολογημένη. Και καλό θα ήταν να φροντίσετε και σεις που απο κεκτημένη ταχύτητα έχετε πάρει φόρα και αναθεματίζετε, να δείτε τους λόγους για τους οποίους προκηρύχθηκε. Κανονικά έπρεπε να γίνει μια παναθηναΙκή συγκέντρωση ενάντια στην απαξίωση του μετρό της πόλης μας, που είναι και το μεγάλο καμάρι της. Οταν ο κάθε αλήτης μπένει ανεμπόδιστος, σπάει, καταστρέφει ό,τι πιο όμορφο έχει να επιδείξει η σύγχρονη Ελλάδα, και προπηλακίζει ανενόχλητος τους εργαζομένους σ' αυτό, γιατί θεωρείτε απαράδεκτη αυτή την απεργία? Φοβάμαι ότι ο τυφλός φανατισμός και τελικά μηδενισμός έχει οπαδούς πολλούς μεταξύ και αυτών που τάχαμου τον πολεμάνε!
  anti
  απάντηση93
   
   
  Ωραια !Μπραβο σας ! | 24/03/2016 14:41
  Πλήρωσα 30 ευρο την καρτα και δεν συμφωνήσαμε να είναι μαζί με τις απεργίες αυτό το ποσό !!
  ΕΥΑ
  απάντηση64
   
   
  Βλακεία και κοινωνικός αυτοματισμός. | 24/03/2016 12:29
  Ισχυρογνώμονες, ματαιόδοξοι και ανειλικρινείς..... Μη χαίρεσαι, δεν αναφέρομαι στους εργαζόμενους που κάνουν χρήση στο δικαίωμα της απεργίας για να προστατέψουν ό,τι απέμεινε όρθιο ακόμη στον τόπο μας. Σε σένα αναφέρομαι, που άλλο από κοινωνικό αυτοματισμό και κουτόχορτο, δεν γνωρίζεις.... Λούσου το αποτέλεσμα της στείρας σκέψης σου, πότισε με μίσος το περιβάλλον σου, ρίξε τις ευθύνες στον πιο αδύναμο κι ετοιμάσου για μια κόλαση βαθύτερη των Μπέλσεν, Μαουτχάουζεν και Νταχάου. Αφού η ζωή δεν κάνει βήματα μπρος, θα κάνει προς τα πίσω. Νομοτέλεια. (Εμείς οι υπόλοιποι, τι σου φταίμε;;;;;)
  Ritsa
  απάντηση33
   
   
   
  Ισχυρογνωμοσύνη ματαιοδοξια ανειλικρίνεια. | 24/03/2016 10:20
  Το ότι έχουν ιδιωτικοποιήσει και τη μάνα μας, το ότι πληρώνουμε 700φορές μεγαλύτερους φόρους από το παρελθόν και το κοινωνικό κράτος, το ανταποδοτικό στους φόρους που καταβάλλουμε είναι παραμύθι της Χαλιμάς, ούτε που πέρασε από το μυαλό των περισσότερων σχολιαστών εδώ μέσα Εφόσον ιδιωτικοποιήσουν το μετρό και με την αύξηση του εισιτηρίου που σχεδιάζουν, θα γίνει απροσπέλαστο για το μεγαλύτερο μέρος του επιβατικού κοινού, επίσης δεν πέρασε από το μυαλό σας. Για σένα που θα σκίσεις τα ιμάτιά σου διαβάζοντας το σχόλιο μου, σκέψου πως η ώρα που θα δουλεύεις ένα δίωρο τη μέρα για να πας στη δουλειά σου ΔΕΝ ΑΡΓΕΙ. Γουστάρεις ακόμη να δουλεύεις για να εξοφλείς χρέος για το οποίο δεν ευθύνεσαι;
  Ρίτσα
  απάντηση411
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΒΑΦΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ | 23/03/2016 23:37
  από το πρωι βαρέθηκα να αναφωνούν στο μετρο για την αυριανή τους στάση εργασίας......που είναι 24ωρη απεργία.......το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής.......εργάτες και εργοδότες ένα πράγμα δηλαδή,.Γίνεται όμως;;;;δεν γίνεται.
  Δήμητρα Σωτηριάδου
  απάντηση40
   
   
  τελεια.... | 23/03/2016 14:26
  Σταση την Πεμπτη ...οποτε και το τριημερο γινεται τετραημερο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τοσα πολλα καταλάβαμε απ τα οσα μας συμβαινουν τα τελευταια χρονια....γι αυτό θαμαστε παντα στα χαλια που μας αξιζουν....!
  ilias
  απάντηση4917
   
   
  Τετραήμερο μούρλια | 23/03/2016 13:57
  Καλό τετραήμερο και αέρα στα πανιά σας! Φωνάζετε για ζημίες στην ΣΤΑΣΥ και κάνετε 24ωρη απεργία; Ξέρετε πόσα έσοδα θα χάσετε μέσα σε μία μέρα; Ισχύει ότι πιέζετε να καταργηθεί η ελεύθερη είσοδος στους ανέργους;;
  Emman
  απάντηση4715
   
   
  Απο Ποτε | 23/03/2016 12:10
  Απο πότε η δημοσιοποίηση της επαγγελματικής ιδιότητας κάποιου αποτελεί λόγο για απεργία ?Πότε έμπρακτα αυτοί που άυριο θα απεργήσουν υποστήριξαν το αίτημα για μείωση του εισητηρίου στις αστικές συγκοινωνίες?ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΝΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  Ερρικος Ππαπατριανταφύλλου
  απάντηση2716
   
   
   
  ρε είστε στα λογικά σας | 23/03/2016 11:29
  Του κώλου !!!!!!! όλα αυτά που λέτε Θα ταλαιπωρηθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που μετακινούνται με το Μετρό.... Τους σκεφτήκατε !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ένας κακομηρης
  απάντηση4311
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  νιαου | 23/03/2016 09:18
  Ο ανεπάγγελτος προεδρος του συλλόγου εργαζομένων μετρο εχει σχέση με τους αντεξουσιαστές. Αν δεν εχει ας το διαψευσει Φιλαράκια ειναι , ας βρούνε μια λύση
  λεγκ
  απάντηση339
   
   
  Τέλεια | 23/03/2016 09:01
  Αγαπητέ Ελληνάρα. Μήπως να κόψουμε και την μαθητική παρέλαση για να πας στη δουλειά σου πιο εύκολα; Και εγώ με το μετρό μετακινούμαι. Και εγώ θα δυσκολευτώ να πάω στη δουλειά μου. Όμως: Δεν αδιαφορώ για τα δικαιώματα των υπολοίπων. Πρώτον γιατί είμαι άνθρωπος και δεύτερον γιατί έχουν απόλυτο δίκιο στον λόγο της απεργίας τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να τα ιδιωτικοποιήσει όλα όχι για το καλό μας αλλά για να τα ¨αρπάξει¨ όπως και οι προηγούμενοι.
  Έλληνας
  απάντηση1837
   
   
  Τα κομματοσκυλα της ΝΔ και Πασοκ απεργουν παλι... | 22/03/2016 21:33
  Καμαρωστε δικαιολογιες για απεργια. Που αλλου θα τολμουσατε να προταξετε τέτοιες αλογες γελοιότητες; Και να φανταστητε οτι ο μισθος τους προπληρώνετε!!!! Απιστευτο, ετσι;
  βασιλης
  απάντηση2221
   
   
  λάθος | 22/03/2016 19:06
  Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στο μετρό αντιδρούν με λανθασμένο τρόπο και υπονομεύουν τα όποια δίκαια αιτήματά τους κρατώντας ως ομήρους το επιβατικό κοινό . Συνδικαλιστικές πρακτικές άλλων εποχών που διαιωνίζονται . Θέλουν να προστατεύσουν το επιβατικό κοινό από την αύξηση της τιμής του κομίστρου , αλλά δεν λένε σε τι ποσοστό επιβαρύνεται το ΜΕΤΡΟ από τις δεκάδες απεργιακές κινητοποιήσεις τους ,ούτε πόσο στοίχισε στο ΜΕΤΡΟ η λαικίστικη κίνηση δωρεάν μετακίνησης του κου Σπίρτζη .Όσον αφορά τα φαινόμενα βίας είναι απολύτως καταδικαστέα , αλλά από που το συμπέρασμα ότι οδηγούν σε απαξίωση με σκοπό την ιδιωτικοποίηση . Οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν οδηγούν σε απαξίωση του μετρό ?
  marku
  απάντηση2911
   
   
   
  Πολυ ωραια | 22/03/2016 17:02
  Την Πεμπτη λογω και της μαθητικης παρελασης απο το πρωι το κεντρο θα ειναι απροσπελαστο για ΙΧ και εσεις κανετε και απεργια δλδ πω θα παμε στις δουλειες μας....ενταξει το κλεισατε το τετραημερακι σας αργοσχολοι....ρε καλα σας κανουν σπαστε τα ολα και ολους σας οπου και να σας βρουνε ξυλο αλυπητο
  Troggs
  απάντηση9149
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ρεμπετ ασκερ | 22/03/2016 16:34
  Πρωτοι στην τεμπελια και στο υβρεολογιο στους ταξιδιωτες .....πρωτοι και στην απεργια....μαλλι aπλυτο ελατηριο, υφος μπλαζε.....ΜΑΚΑΡΙ να σας ιδιωτικοποιησουν να δειτε τι σημαινει δουλεια....
  Ανώνυμος / η
  απάντηση11835
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων