Η πΓΔΜ δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, ύστερα από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο. Μέχρι πρότινος επιτρεπόταν διέλευση σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Επιπλέον, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών.

Η νέα αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Ειδομένη.

Πάνω στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – πΓΔΜ παίζεται τις τελευταίες μέρες ένα άλλο δράμα: άνθρωποι που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από το Αφγανιστάν καταρρέουν όταν αστυνομικοί της γειτονικής χώρας τούς ενημερώνουν ότι πλέον δεν μπορούν να περάσουν. Αυτό έχει αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός, καθώς όταν οι Αφγανοί συνειδητοποιούν ότι έχουν εγκλωβισθεί, διαμαρτύρονται και προκαλείται ένταση.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ομάδα Αφγανών προχώρησε σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ειδομένη. Περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη. Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Από την άλλη πλευρά, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου, όπου έχουν αποβιβαστεί πάνω από 3.500 πρόσφυγες αναμένοντας να τούς μεταφέρουν στην ουδέτερη ζώνη, εκατοντάδες απελπισμένοι από την πολυήμερη καθυστέρηση φορτώνονται τα λιγοστά υπάρχοντά τους, παίρνουν από το χέρι τα παιδιά τους και ξεκινούν με τα πόδια να διανύσουν την 20 χιλιομέτρων απόσταση για την Ειδομένη.

Το αδιαχώρητο το πρωί και στον Πειραιά

Το αδιαχώρητο σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά, όπου έφτασαν 4.427 πρόσφυγες από τη Λέσβο και τη Χίο. Οι πρόσφυγες παρέμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι στο λιμάνι, καθώς δεν υπήρχαν μέσα για να αποχωρήσουν. Έτσι, βρίσκονταν στοιβαγμένοι μέσα και έξω από την πύλη Ε2 και στους σταθμούς αναμονής επιβατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω του απαγορευτικού απόπλου που επιβλήθηκε στα καράβια τις προηγούμενες ημέρες κατά τις οποίες επικρατούσαν θυελλώδεις άνεμοι, δεν μπορούσαν να μετακινηθούν οι πρόσφυγες που είχαν μείνει εγκλωβισμένοι κατά χιλιάδες στα νησιά όπου είχαν φτάσει. Έτσι, το πρωί της Δευτέρας, όταν πλέον το απαγορευτικό είχε αρθεί, κατέφθασαν μαζικά στον Πειραιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού: «Στο πλαίσιο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και της αποσυμφόρησης των νησιών, ανακοινώνεται ότι αφίχθησαν, σήμερα, στον λιμένα Πειραιά 4.427 μετανάστες και πρόσφυγες, προερχόμενοι από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η ανωτέρω μαζική άφιξη οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Ανατολικό Αιγαίο το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα την απαγόρευση απόπλου των επιβατηγών πλοίων και την καθυστέρηση της ομαλούς μεταφοράς των μεταναστών και προσφύγων στον Πειραιά».

Τέλος τονίζεται ότι «η κατάσταση στον λιμένα Πειραιά έχει ήδη ομαλοποιηθεί, ενώ με πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπάρχει διαρκής συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, την Ελληνική Αστυνομία και τα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα, κάθε αντίστοιχη μαζική άφιξη μεταναστών και προσφύγων στο λιμένα Πειραιά».

Απέκλεισαν σιδηροδρομικές γραμμές στην Ειδομένη αφγανοί πρόσφυγες

Με αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών απάντησε ομάδα Αφγανών στον αποκλεισμό τους στην Ειδομένη, μετά την απόφαση της πΓΔΜ να μην τους επιτρέπει τη διέλευση από το έδαφός της.

Η απόφαση της πΓΔΜ ήρθε μετά από αντίστοιχες αποφάσεις της Σερβίας και της Κροατίας όπως ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Ν.Πόποσκι.

Συγκεκριμένα, περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.

Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Σε Σχιστό, Ελαιώνα και Ελληνικό

Οι πρόσφυγες αναζητούσαν τρόπο να αποχωρήσουν από το λιμάνι και πολλοί εξ αυτών είχαν κάνει κράτηση για εισιτήρια από τα νησιά του Αιγαίου όπου βρίσκονταν.

Τελικά, προς το μεσημέρι η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται καθώς άρχισαν σταδιακά άρχισαν να επιβιβάζονται σε λεωφορεία και στο λιμάνι –και κυρίως περιμετρικά της πλατείας Καραϊσκάκη όπου υπάρχουν τουριστικά γραφεία– παρέμεναν περίπου 1.000 άτομα, πολλά από τα οποία γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός για την αποσυμφόρησή τους δεν επιτρέπει την προώθησή τους στη Βόρεια Ελλάδα. Οι περισσότεροι κατευθύνονται προς το στρατόπεδο «Στεφανάκη» στο Σχιστό, το οποίο έχει ανοίξει και μπορεί να φιλοξενήσει 1.500 άτομα, αλλά και προς τις άλλες δύο δομές προσωρινής στέγασης στον Ελαιώνα και στο Ελληνικό. Και τα τρία σημεία φιλοξενίας μετά δυσκολίας μπορούν να απορροφήσουν όλους τους πρόσφυγες που κατέφθασαν στον Πειραιά τη Δευτέρα.

Προς το παρόν δεν προβλέπεται η μεταφορά τους σε κάποιο κέντρο προσωρινής παραμονής ή προς την Ειδομένη λόγω της απόφασης της πΓΔΜ και της Σερβίας να κλείσουν τα σύνορα.