Σε επόμενη συνεδρίαση θα συνεχιστεί η απολογία του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλη το πρώτο μέρος της οποίας ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Υποστήριξε ότι τα χρήματα των 239.000 γερμανικών μάρκων που πήρε από τη Siemens ήταν προεκλογική χορηγία.

Κατηγορηματικός ήταν ο πρώην υπουργός ότι «ποτέ δεν πήρα δώρο από τη Siemens» στην απολογία του που άρχισε πριν από τις 12.00 το μεσημέρι της Τρίτης στο πρώτο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Όπως είπε, «δεν προέκυψε από πουθενά ότι απαίτησα δώρα» και επικαλέστηκε και την κατάθεση του δημοσιογράφου κ. Τάσου Τέλογλου ο οποίος, όπως είπε, «ζήτησε συγγνώμη, έκανε λάθος και εκτίμησε ότι ήθελε να τα φορτώσουν σε κάποιον».

Με την απολογία του απήλλαξε τον κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη, αφού υποστήριξε ότι τον διευκόλυνε να πάρει τα χρήματα. Η πολιτική αγωγή υποστήριξε ότι το 1988 δεν υπήρχαν εκλογές για να πάρει το ποσό αυτό. Ο ίδιος ο Αν. Μαντέλης πρόσθεσε ότι δεν νοείται να δωροδοκήθηκε για μια σύμβαση η οποία υπεγράφη το 1997. Επίσης πρόσθεσε ότι η σύμβαση 8002/97 ήταν επικερδής οπότε δεν χρειαζόταν να δωροδοκηθεί.

Αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα της εποχής που τον εμφάνιζαν να έχει πάρει 10 εκατ. γερμανικά μάρκα. «Τα δημοσιεύματα αυτά ήταν λάθος. Ήθελαν να τα φορτώσουν κάπου. Και εγώ ήμουν το πρόσωπο που ήθελαν για να κάνουν τη δουλειά τους. Στην πολιτική εγώ ήμουν… πεθαμένος» είπε ο κ. Μαντέλης, αποποιούμενος κάθε κατηγορία περί δωροδοκίας. Στη συνέχεια, όπως συμπλήρωσε, «ήρθα στη Βουλή και με ευθύτητα είπα ότι πήρα χορηγία από τη Siemens 200.000 γερμανικά μάρκα».

Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι πρόκειται για χορηγία εκλογικού τύπου περιέγραψε το κλίμα της περιόδου και προσκόμισε δημοσιεύματα της εποχής που έδειχναν ότι «όλοι ήξεραν πως πάμε για εκλογές εν όψει της ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πηγαίναμε για εκλογές και τα χρήματα (σ.σ. χορηγία) πήγαιναν για αυτό τον λόγο» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός επισημαίνοντας πως δεν μπορούσε να προβλέψει τα γεγονότα εκείνης της εποχής για να τα επικαλεστεί ως υπερασπιστικό ισχυρισμό.

Ο κ. Μαντέλης ωστόσο διαχώρισε τα χρήματα της χορηγίας από την αξιόποινη δεξαμενή των χρημάτων που έφευγαν από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας. «Με αγωνία περίμενα κάποιος μάρτυρας ή έγγραφο να έλεγε ότι εγώ απαίτησα χρήματα. Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι εγώ απαίτησα δώρο. Δεν απαίτησα ποτέ ούτε μία δραχμή» υποστήριξε ο πρώην υπουργός.

«Επικερδής συμφωνία»

Παρέθεσε δε στο δικαστήριο στοιχεία για να καταδείξει ότι η επίμαχη σύμβαση για την ψηφιακοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ ήταν επικερδής και οι ρήτρες που υπήρχαν τηρήθηκαν απαρέγκλιτα από το Δημόσιο.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών ισχυρίζεται ακόμα ότι η συγκεκριμένη σύμβαση ήταν και είναι επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο. Υποστηρίζει δε πως στην τελική τιμή το κράτος πέτυχε συνολικά μείωση της τάξεως των 99,5 εκατομμυρίων, ποσό τεράστιο κατά την άποψή του.

«Αν είχα απαιτήσει έστω και μία δραχμή θα έκανε μείωση η Siemens της τάξεως των 99,5 εκατομμυρίων; Αν είχε υποκύψει στην απαίτησή μου και μου είχε δώσει χρήματα, θα έφτανε τη μείωση από 3% στο 20%; Ήξερε ότι δεν είχε κάλυψη από κανέναν και κυρίως από μένα, γι’ αυτό και έκανε τις αλλαπάλληλες μειώσεις. Αν είχε δεχτεί απαίτηση έστω και ενός ευρώ από μένα, θα δεχόταν τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς; Θα έλεγε πάμε στον υπουργό. Αυτό λέει η λογική. Ήλεγχα μάλιστα την εξέλιξη της σύμβασης και τις ρήτρες.

Ενημέρωσα και τον υφυπουργό για όλα. Αν είχα πάρει χρήματα θα σιωπούσα. Δεν σιωπώ, κ. πρόεδρε, γιατί δεν υπάρχει ένοχη σχέση. Μάλιστα δεν σιωπώ γιατί όταν μιλάω έχει ήδη κατατεθεί η χορηγία των 230.000 ευρώ. Γι’ αυτό μιλάω. Γιατί ήταν μια σχέση καθαρή χωρίς ανταλλάγματα. Και ζήτησα τον έλεγχο της σύμβασης γιατί πίστευα ότι αυτό ήταν σωστό. Και δεν υπάρχει χορηγός που είναι σωστός ο οποίος θα παρεξηγηθεί για κάτι τέτοιο».

Μάλιστα ο Αν. Μαντέλης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και είπε ότι «η Siemens ξέρει πως είναι νόμιμη, συνεπώς γνωρίζει ότι δεν χρειάζεται να δώσει τίποτε. Ακόμα και αν απαιτούσα δεν θα μου έδιναν…»

Τρία χρόνια μετά
Η απολογία Μαντέλη ολοκληρώνει μετά από τρία χρόνια τον κύκλο της αποδεικτικής διαδικασίας της δίκης, όπου τέσσερα άτομα έχουν παραπεμφθεί ως κατηγορούμενοι για ξέπλυμα και δωροδοκίες από την γερμανική εταιρεία Siemens ενώ η κυρία δίκη συνεχίζεται στις 15 Δεκεμβρίου με άλλη σύνθεση του ιδίου δικαστηρίου!
Έτσι ο κύριος Μαντέλης δικάζεται για ξέπλυμα, αφού η δωροδοκία έχει παραγραφεί για την ίδια σύμβαση την 8002/97 του ΟΤΕ με την Siemens με άλλους, που κρίνεται σε λίγες μέρες από άλλο δικαστήριο όπου έχουν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι. Υπάρχει κατηγορούμενος, ο Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της Siemens Hellas ο οποίος έχει παραπεμφθεί σε δύο δίκες για την ίδια σύμβαση.
Στην σημερινή απολογία ο κ. Μαντέλης υποστήριξε επίσης ότι η συγκεκριμένη σύμβαση ήταν επωφελής για τον ΟΤΕ και μάλιστα ότι ο οργανισμός παρά την αλλαγή του μετοχικού του κεφαλαίου (σήμερα ανήκει κατά πλειοψηφία στην Deutsche Telekom και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο) ακόμα επωφελείται αφού η συμφωνία ήταν επικερδής.