Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Αντρέα Ξανθού η οποία δημοσιεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιτρέπεται η ίδρυση και η λειτουργία φαρμακείων και από ιδιώτες – μη φαρμακοποιούς (μέχρι σήμερα επιτρεπόταν μόνο σε πτυχιούχους φαρμακοποιούς), υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συνέταιρος πτυχιούχος φαρμακοποιός ο οποίος θα έχει τουλάχιστον το 20% της επιχείρησης.

Ειδικότερα, στην απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων το εξής:

«Τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών που ιδρύονται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης λειτουργούν υποχρεωτικά με την μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην εταιρική σύνθεση των ΕΠΕ στις οποίες συμμετέχουν μη φαρμακοποιοί, μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20%, και ο ορισθείς υπεύθυνος φαρμακοποιός για την λειτουργία κάθε φαρμακείου».

Ωστόσο, η απόφαση αυτή βρίσκει αντίθετους τους φαρμακοποιούς οι οποίοι είχαν ζητήσει να έχουν ποσοστό συμμετοχής στο φαρμακείο τουλάχιστον το 51%.

«Η απόφαση είναι κατάπτυστη και διάτρητη. Την επιστρέψαμε στον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό δηλώνοντας ότι αυτοί που του το υπαγόρευσαν έχουν τεράστια ευθύνη διότι είναι εκτός ευρωπαϊκών νόμων και κανόνων. Τέτοιου είδους απόφαση δεν υπάρχει στα μεγάλα προηγμένα κράτη της Ευρώπης», δηλώνει προς Το Βήμα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος.

Οι φαρμακοποιοί προσφεύγουν την Τρίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ακολούθως στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Αύριο, Σάββατο, πραγματοποιείται γενική συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Δεν απειλούνται τα υπάρχοντα φαρμακεία, λέει το υπουργείο

Ως τρόπο προστασίας του φαρμακείου της γειτονιάς, αλλά και του κοινωνικού του ρόλου ερμηνεύει το υπουργείο Υγείας τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

«Ο χώρος του φαρμάκου δεν μπορεί να διέπεται από τους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Το φαρμακείο σήμερα υποκαθιστά πολλές από τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ. Πιστεύουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό» ξεκαθάρισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, επέμεινε ότι τα υπάρχοντα φαρμακεία δεν απειλούνται αφού διατηρούν τη νομική μορφή και το καθεστώς λειτουργίας τους.

Απαντώντας στις επικρίσεις των εμπλεκομένων φορέων για απορρύθμιση του χώρου, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι η ΚΥΑ πετύχαινει την διατήρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων «άρα δεν επίκειται αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, χωρίς να αποκλείεται το φαινόμενο της εξαγοράς αδειών από επιχειρηματίες».

Ο κ. Ξανθός, εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι οι Θεσμοί ήθελαν την πλήρη απελευθέρωση στην αγορά του φαρμακείου, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

«Η ΚΥΑ αφορά τις νέες άδειες που μπορούν να δοθούν και σε μη φαρμακοποιούς, είτε είναι φυσικά πρόσωπα, είτε νομικά πρόσωπα (δηλαδή συνεταιρισμό φαρμακοποιων), ενώ το ποσοστό του 20% σε φαρμακοποιούς για την απόκτηση της νέας άδειας αποτελεί αναγνώριση του επιστημονικού ρόλου του και όχι τη μετατροπή του σε απλό υπάλληλο» τόνισε ο κ. Ξανθός.

«Προσπαθήσαμε να τηρήσουμε τις μνημονιακες μας δεσμεύσεις και μάλιστα σε σύντομο χρόνο, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να πάρουμε την υποδοσή των 2 δισ. ευρώ. Και με την έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ θέσαμε τις ασφαλιστικες δικλείδες ώστε να εξασφαλιστεί η προσβαση των πολιτών στο φάρμακο, να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να διασφαλιστεί ο επιστημονικός ρόλος του φαρμακοποιού» δήλωσε ο κ. Ξανθός.