Άλλες πέντε σοροί μεταναστών-προσφύγων εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν την Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου.

Πρόκειται για τρία παιδιά, μία γυναίκα και έναν άντρα, που ήταν μεταξύ των 40 αγνοουμένων από το χθεσινό ναυάγιο (πλέον αγνοούνται 33 άτομα).

Πλέον ο αριθμός των θυμάτων από ναυάγια κατά την 28η Οκτωβρίου σε Λέσβο, Σάμο και Αγαθονήσι ανέρχεται στους 16, εκ των οποίων τα 12 παιδιά.

Εν τω μεταξύ το πτώμα άλλου ενός πρόσφυγα / μετανάστη εντοπίστηκε αργά το απόγευμα στην περιοχή Σκαλοχωρίου, στη βόρεια Λέσβο, από στελέχη της Πυροσβεστικής. Δεν είναι γνωστό αν κατάφερε να φτάσει στη στεριά ύστερα από κάποιο –και ποιο– ναυάγιο στην περιοχή και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά την ταυτοποίησή του.

Έρευνες από θάλασσα και αέρα

Mε αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται από θάλασσα και αέρα οι έρευνες από πλωτά του Λιμενικού, ελικόπτερα και σκάφη της Frontex, ελικόπτερo Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και αλιευτικά για τον εντοπισμό τουλάχιστον 36 προσφύγων που χάθηκαν στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο.

Την Τετάρτη, πλωτά μέσα του Λιμενικού και σκάφος της Frontex διέσωσαν 71 πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή κοντά στον Μόλυβο της Λέσβου.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν εξαιρετικά αντίξοες. Δύο μικρά παιδιά, όμως, εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους και μεταφέρθηκαν στον Μόλυβο, όπου ανέμενε ασθενοφόρο. Το κοριτσάκι τριών ετών νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική και το απόγευμα της Πέμπτης κατέληξε όπως συνέβη και με το άλλο, ένα 6χρονο αγοράκι.

Τρία άτομα, δύο παιδιά και ένας άνδρας, έχασαν τη ζωή τους σε άλλο περιστατικό στο ακρωτήρι Γάτος στη Σάμο, ενώ αγνοείται ακόμη ένα βρέφος. Άνδρες του Λιμενικού κατάφεραν να διασώσουν 52 άτομα.

Ένα πεντάχρονο κορίτσι εντοπίστηκε νεκρό στο Καρλόβασι της Σάμου, ενώ αγνοούνται δύο άντρες.

Σε άλλο περιστατικό που συνέβη στο Αγαθονήσι δύο παιδιά και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους, ενώ αγνοείται ακόμη ένα παιδί.

Από τις 7:30 το πρωί της Τρίτης μέχρι της 7:30 το πρωί της Πέμπτης έχουν διασωθεί συνολικά 925 πρόσφυγες σε 20 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Κω.

Σχεδόν 5.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, από τέσσερα πλοία. Συγκεκριμένα από το πλοίο «Blue Star Πάτμος» αποβιβάστηκαν 1.995 πρόσφυγες, από το πλοίο «Blue Star 1» 1.359, από το «Νήσος Ρόδος» 867 και από το «Νήσος Μύκονος» 687. Ο ακριβής αριθμός τους είναι 4.908 και όλοι μεταφέρθηκαν, στον Πειραιά, από τη Μυτιλήνη.

Περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τα ακριτικά νησιά από τον Ιανουάριο, μεταβαίνοντας στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

«Δε θα σταματήσουμε την προσπάθεια σε κάθε κατεύθυνση, ώστε αυτά τα συμβάντα να μην συνεχιστούν» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.

Ύπατη Αρμοστεία: Οι φόβοι μας τώρα γίνονται πραγματικότητα

Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ) επισημαίνει ότι η επιδείνωση του καιρού φέρνει και άλλες τραγωδίες στο ανατολικό Αιγαίο ενώ συνεχίζονται οι αφίξεις στην Ελλάδα.

Σημειώνει ακόμη ότι οι ελληνικές αρχές και η YA προσπαθούσαν την Πέμπτη το πρωί να συντάξουν μια λίστα με τους επιζώντες και τους αγνοούμενους και να βρουν τους γονείς των παιδιών που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία.

Επισημαίνεται ακόμη ότι «τουλάχιστον 15 παιδιά, από 3 μηνών έως 10 ετών, που υπέφεραν από σοβαρή υποθερμία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας του νησιού. Τρία από αυτά, δύο δίχρονα κοριτσάκια και ένα βρέφος 3 μηνών, διαμετακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Τα δίχρονα κοριτσάκια ήταν ακόμα στην εντατική την Πέμπτη το πρωί, ενώ το βρέφος βρίσκεται στην παιδιατρική μονάδα».

Για το ναυάγιο βόρεια της Μυτιλήνης αναφέρει ότι ήταν ένα από τα πέντε σοβαρά περιστατικά που έλαβαν χώρα στη θάλασσα την Τετάρτη και επανέφεραν νέες εκκλήσεις για παροχή βοήθειας στο ανατολικό Αιγαίο.

«Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και βδομάδες ότι η ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί θα επιδεινωθεί όταν απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες αναγκάζονται να καταφεύγουν στους διακινητές οι οποίοι τους στέλνουν στη θάλασσα παρά την επιδείνωση του καιρού» δήλωσε η Αλεσάντρα Μορέλι, επιχειρησιακή συντονίστρια του Γραφείου της ΥΑ στην Ελλάδα. «Οι φόβοι μας τώρα γίνονται πραγματικότητα. Σχεδόν καθημερινά βλέπουμε παιδιά, γονείς, ηλικιωμένους και νέους να πεθαίνουν ενώ προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη».

Ενώ οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται, δήλωσε η Άνγκελα κυρία Μορέλ, υπήρχε άμεση ανάγκη για ενίσχυση της ικανότητας έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, όπου ελληνικά και τουρκικά σκάφη όπως και σκάφη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προβεί στη διάσωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων μέχρι στιγμής φέτος.

«Μόνο την Τετάρτη, τουλάχιστον 630 άνθρωποι διασώθηκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μεταξύ των κρατών που επηρεάζονται από την τωρινή προσφυγική και μεταναστευτική ροή μέσω της Ελλάδας και των δυτικών Βαλκανίων, αποφασίστηκε η ενίσχυση της Κοινής Επιχείρησης “Ποσειδών” στο ανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα της παρουσίας της Frontex. Η ΥΑ χαιρέτισε την κίνηση αυτή για τη διάσωση περισσότερων ανθρώπων».

Η κυρία Μορέλι τόνισε επίσης ότι η ΥΑ έχει απευθύνει επανειλημμένα έκκληση στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις νόμιμες οδούς για να μπορούν οι πρόσφυγες να φτάνουν στην Ευρώπη. «Τα μέτρα αυτά θα βοηθούσαν να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν στα δίκτυα των διακινητών. Αυτές οι νόμιμες δίοδοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περισσότερες θέσεις μετεγκατάστασης, διευρυμένα προγράμματα οικογενειακής επανένωσης, προγράμματα ιδιωτικών χορηγιών, και πιο ευέλικτες πολιτικές χορήγησης θεωρήσεων εισόδου για λόγους σπουδών και εργασίας».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «από την 1η Ιανουαρίου, περίπου 570.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, η πλειοψηφία των οποίων μέσα σε μικρές φουσκωτές βάρκες στις οποίες οι διακινητές στοιβάζουν 50 ή και παραπάνω ανθρώπους με κόστος μεταξύ 1.100 και 1.400 ευρώ το άτομο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι «ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, οι πρόσφυγες αναφέρουν ότι οι διακινητές προσφέρουν «εκπτώσεις» έως και 50% για να κάνουν το ταξίδι μέσα σε φουσκωτές βάρκες σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, έχει υπάρξει σημαντική αύξηση των επιχειρήσεων διάσωσης αλλά και των απωλειών. Φέτος, τουλάχιστον 202 άνθρωποι έχουν πεθάνει ή αγνοούνται στα ελληνικά χωρικά ύδατα – από τους οποίους οι 102 μόνο αυτόν τον μήνα. Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 159 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται μέχρι στιγμής φέτος στα τουρκικά ύδατα».

Και τονίζεται ότι «ενώ ο καιρός επιδεινώνεται με σταθερό ρυθμό, οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες αναφέρουν ότι οι διακινητές στην Τουρκία ψάχνουν τώρα για μεγαλύτερες βάρκες σαν αυτή που βυθίστηκε την Τετάρτη, που θα μπορεί να μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους και θα χρεώνουν από 1.800 έως 2.500 ευρώ ανά επιβάτη».