Η καθυστέρηση λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας οδήγησε τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν στην Βουλή δύο τροπολογίες για το θέμα των μετεγγραφών μεταξύ τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.
Στις τροπολογίες που κατατέθηκαν από τους κ.κ. Χρ. Μαντά, Δημ. Βίτσα, Σ. Παπαδόπουλο και Βασιλική Κατριβάνου περιλαμβάνονται και διατάξεις που αφορούν τους φοιτητές των αρχιτεκτονικών σχολών που δεν κατόρθωσαν πέρυσι να μετεγγραφούν στις αντίστοιχες σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα στις τροπολογίες αυτές αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι για το θέμα των μετεγγραφών θα πρέπει να γίνουν οι παρακάτω αλλαγές:
  • Ως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους θα πρέπει τα ΑΕΙ να αποστέλλουν στο υπουργείο Παιδείας ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των σχολών και τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.
  • Να μην έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του ΑΕΙ στο οποίο φοιτούν.
  • Μετεγγραφή δεν είναι δυνατή α) από τμήμα ή σχολή του ιδίου ΑΕΙ και β) από τμήμα ή σχολή ΑΕΙ που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια. Αν το τμήμα ή η σχολή έχει έδρα σε περισσότερες πόλεις της ίδιας περιφέρειας, ο φοιτητής δικαιούται να μετεγγραφεί στον τόπο της κατοικίας των γονέων του ή του έχοντος την επιμέλειά του.
  • Η μετεγγραφή πρέπει να πραγματοποιείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και επιτρέπεται μόνο από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά σχολή ή τμήμα των ΑΕΙ, όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες σχολές ή τμήματα. Οι σχολές ή τα τμήματα εκάστου ΑΕΙ μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.
  • Οι δικαιούχοι μετεγγραφής θα μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για τις αντίστοιχες σχολές ή τμήματα μέχρι δύο διαφορετικών ΑΕΙ.


Τα κριτήρια
Η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής θα πρέπει πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:
α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και το κατά κεφαλήν εισόδημα των μελών της οικογένειάς του για το τρέχον οικονομικό έτος δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 3.000 ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (μόρια 5).
β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και το κατά κεφαλήν των μελών της οικογένειάς του για το τρέχον οικονομικό έτος δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 6.000 ευρώ (3.001 – 6.000 ευρώ) σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (μόρια 4).
γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και το κατά κεφαλήν εισόδημα των μελών της οικογένειάς του για το τρέχον οικονομικό έτος δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 9.000 ευρώ (6.001 – 9.000 ευρώ) σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας (μόρια 3).
Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α’ ως και γ’ γίνεται πάντοτε διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.
δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (μόρια 3).
ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (μόρια 2).
στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (μόριο 1).
ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή φοιτητή/φοιτήτρια του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις (μόριο 1).
Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού προτεραιότητα για τη μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

η)
Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιουμένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β’ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (μόριο 1).
θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον έναν γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας (μόριο 1).
ι) Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα ΑΕΙ των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.


Οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής

Ακόμη, όπως αναφέρεται στις τροπολογίες που κατατέθηκαν:
α) Οι επιτυχόντες σε θέση εισαγωγής κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 στις σχολές Αρχιτεκτονικής δικαιούνται να μετεγγραφούν σε αντίστοιχη σχολή, σύμφωνα με τα κριτήρια των παραγράφων 5 και 7 του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.
β) Η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων ισούται τουλάχιστον με το 15% του συνολικού αριθμού εισαχθέντων κατά το έτος 2014-2015 στις ανωτέρω σχολές. Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά τη μοριοδότηση, πραγματοποιείται μετεγγραφή όλων των ισοψηφησάντων.

HeliosPlus