Από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε περιοχής της χώρας θα πρέπει να επικυρώνονται στο μέλλον τα απολυτήρια που εκδίδουν όλα τα ιδιωτικά σχολεία. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ενώ θα απαιτείται θεώρηση και των απολυτηρίων τίτλων των ισοτίμων ιδιωτικών ενιαίων λυκείων, καθώς στην ανωτέρω διάταξη δεν προβλέπεται εξαίρεση.
Θετική θεωρεί με ανακοίνωσή της αυτή την εξέλιξη η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) που ζητάει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να τηρήσουν αυστηρά την κείμενη νομοθεσία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, «η επικύρωση των τίτλων σπουδών των ιδιωτικών σχολείων από δημόσιες υπηρεσίες αποτελεί, άλλωστε, ρητή απαίτηση της Κομισιόν που, λόγω της εκτεταμένης ανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, έχει παγώσει την αντιστοίχιση του Εθνικού (NQF) με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF)».
Παράλληλα «ο εποπτικός έλεγχος της πολιτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση, η πιστοποίηση της νομιμότητας των τίτλων σπουδών και της διασφάλισης της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από ιδιωτικούς φορείς είναι αναγκαία συνθήκη, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανάψει το πράσινο φως για την επανεκκίνηση των διαδικασιών αντιστοίχησης».