Έξι εκατομμύρια ευρώ συνολικά (τρία από πλευράς Ελλάδας και ισάριθμα από πλευράς Γερμανίας) θα δοθούν για την ίδυση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, το οποίο στοχεύει μέσω ανταλλαγών μαθητών, νέων, ανέργων μέχρι 26 ετών στη μελέτη και στην υποστήριξη της κοινής ιστορίας, της συμφιλίωσης των δύο λαών.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα από τον κρατικό προϋπολογισμό της. Στην Ελλάδα τα χρήματα… αναζητούνται. Και η έρευνα γίνεται κυρίως μέσω κοινοτικών κονδυλίων καθώς και οι δύο πλευρές, όπως είναι φυσικό, ενδιαφέρονται για τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών, αλλά στην περίπτωση της χώρας μας τα ταμεία είναι… μείον.
Έτσι, με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας να αναζητά χρήματα ξεκινά η σύσταση του ιδρύματος, με στόχο να λειτουργήσει μέσα στο 2016.
Για τους μαθητές το πρόγραμμα θα είναι ένα μαθητικό «Erasmus» με ανταλλαγές μαθητών μεταξύ των δύο χωρών. Το ίδρυμα όμως θα αφορά γενικά τη νεολαία, νέους και νέες δηλαδή έως 26 ετών, προωθώντας τη διοργάνωση κοινών δραστηριοτήτων, πολιτιστικών συναντήσεων, ομάδων νέων που θα παρακολουθήσουν σχετικά σεμινάρια, κατασκηνώσεις κτλ. μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Για τον σκοπό αυτό βρίσκεται στην Ελλάδα η γερμανίδα υφυπουργός κυρία Κάρεν Μαρκς η οποία και συναντήθηκε για τον σκοπό αυτό με τον υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά και αντάλλαξαν απόψεις για τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα σύστασης του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Στα προγράμματα αυτά στόχος είναι να υπάρχει και η δυνατότητα εκμάθησης και των δύο γλωσσών για τους νέους επισκέπτες της κάθε χώρας.
Η συμφωνία αυτή μεταξύ των δύο χωρών έγινε το 2104, ενώ και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν εκ νέου τη βούλησή τους να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις στο εγγύς μέλλον. Όπως αναφέρεται μάλιστα σε κοινή δήλωση των δυο πλευρών, «οι ανταλλαγές μεταξύ της γερμανικής και ελληνικής νεολαίας, που έχουν ήδη εντατικοποιηθεί από την προηγούμενη χρονιά, πρόκειται με την προγραμματιζόμενη σύσταση του Ιδρύματος Νεολαίας να τεθούν σε σταθερά θεμέλια με προσανατολισμό προς το μέλλον».
Στην Ελλάδα η κυρία Μαρκς συναντήθηκε και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και με τους Γιατρούς του Κόσμου, με τους οποίους και συζήτησε το θέμα. Χθες, Τρίτη, συναντήθηκε τυχαία στο υπουργείο Παιδείας και με τον πρωθυπουργό κ. Αλεξη Τσίπρα με τον οποίο επίσης συμφώνησε σχετικά με τη σημασία του εγχειρήματος.
Όπως έλεγαν σήμερα εκπρόσωποι της γερμανικής πλευράς στην πρεσβεία της χώρας, «η φιλία είναι ένα ιδανικό υψίστης σημασίας και οι πολιτικοί και οι δημόσιοι φορείς μπορούν να συναντιούνται και να συνομιλούν φιλικά, αλλά η πραγματική φιλία υπαρχει μόνο σε προσωπικό επίπεδο, στην προσέγγιση και στις σχέσεις που καλλιεργούνται μεταξύ νέων».
Η κυρία Μάρκς μάλιστα τάσσεται υπέρ της άποψης ότι οι νέοι δίνουν άλλη διάσταση στις σχέσεις μεταξύ χωρών, είναι πιο ανοικτοί και τελικά είναι η κινητήρια δύναμη για τη λειτουργία τους.