«Το στοίχημα μας για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα εκτός από το κέντρο της Αθήνας και στο Μενίδι. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να χειριστούμε δύσκολες καταστάσεις σε δύσκολες περιόδους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιάννης Πανούσης μιλώντας στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αχαρνών παρουσία του δημάρχου κ. Γιάννη Κασσαβού, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και φορέων της πόλης.

Ο κ. Πανούσης παράλληλα ζήτησε τη συνδρομή όλων για να αλλάξει η εικόνα της πόλης λέγοντας πως δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης η αντιμετώπιση των προβλημάτων ενώ προαναγγέλθηκε η επέκταση του θεσμού του «αστυνομικού της γειτονιάς» και στο Μενίδι και η ενίσχυση των πεζών περιπολιών ειδικά στο κέντρο της πόλης.

Ο αναπληρωτής υπουργός μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και συνοδεύονταν από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, τον διευθυντή του γραφείο του κ. Βασίλη Μαστρογιάννη και τον γενικό επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Μιχαιρίνα.

Ο κ. Αναγνωστάκης είχε συναντηθεί τις προηγούμενες ημέρες με τον δήμαρχο, στον οποίο είπε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στην εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου στη Δυτική Αττική στο οποίο περιλαμβάνονταν επιχειρήσεις με τη συμμετοχή αστυνομικών διαφόρων υπηρεσιών ακόμα και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Από τη πλευρά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορείς του επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη από την πολύχρονη παρουσία των Ρομά και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως ήταν μια ουσιαστική και όχι επικοινωνιακού ύφους επίσκεψη «και γι’ αυτό δεν πήρα και κάμερες μαζί μου» και έδωσε τα τηλέφωνα επικοινωνίας μαζί του σε όλους για να τον ενημερώνουν για οποιοδήποτε ζήτημα αρμοδιότητάς του.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει το βραχυπρόθεσμο επιχειρησιακό σχέδιο, που θα στηρίζεται στην εμφανή αστυνόμευση αλλά όχι, όπως διευκρίνισε, στην αστυνομοκρατία αλλά υπάρχει και το μακροπρόθεσμο που έχει στόχο με τη συμμετοχή όλων στην αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης μιλώντας εκτενώς για τη συμμετοχική αντεγκληματική πολιτική και λέγοντας ότι σε ένα διάστημα περίπου πέντε μηνών θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων.

Επιπλέον γνωστοποίησε πως την Τρίτη σκοπεύει να στείλει επιστολές σε συναρμόδιους υπουργούς για ανάπτυξη συνεργιών και κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης διαβεβαίωσε ότι το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα θα στηρίζεται στην ενίσχυση της παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων και στην εμφανή αστυνόμευση, χωρίς όμως να υπάρχει η λογική των επιχειρήσεων-«σκούπας». Επίσης, προανήγγειλε την καθιέρωση του «αστυνομικού της γειτονιάς» και κάλεσε τους τοπικούς φορείς να στηρίξουν την επικείμενη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., που στόχος της είναι η δημιουργία ισχυρών αστυνομικών τμημάτων.

Ο κ. Μιχαιρίνας ανακοίνωσε ότι το νέο επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση των μεθόδων αστυνόμευσης στην περιοχή και τις βραδινές ώρες, την αναβάθμιση του «αστυνομικού της γειτονιάς» και την εμφανή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Επίσης, αναφέρθηκε στην επικείμενη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή, καθώς και στην καθιέρωση πεζών περιπολιών στο εμπορικό τρίγωνο της περιοχής, με στόχο να νιώθουν ασφαλείς τόσο οι κάτοικοι όσο και οι καταστηματάρχες.

«Στην ανασφάλεια θα απαντήσουμε με αστυνόμευση, στην ανάπτυξη θα απαντήσουμε με πολιτισμό και παιδεία. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για ένα άλλο Μενίδι» δήλωσε, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του ο αναπληρωτής υπουργός.

Yπενθυμίζεται ότι o κ. Πανούσης κατά τη πρόσφατη παρουσίαση του έργου του υπουργείου του κατά τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης είχε προαναγγείλει και επίσκεψη στη Μάνδρα Αττικής που αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών.