Αχνές ελπίδες για μεταφορά τις επόμενες ημέρες μιας ποσότητας περίπου 1,5 τόνου σκουπιδιών από κεντρικά σημεία του Πύργου σε ΧΥΤΑ στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας διαφαίνονται τις επόμενες ημέρες σχετικά με το εφιαλτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 50.000 κάτοικοι του Νομού Ηλείας με το άλυτο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων που ενέχει κινδύνους μολυσματικών ασθενειών ή επιδημιών από τις 7.000-8.000 τόνους σκουπιδιών που βρίσκονται σε τουλάχιστον 500 «βουνά» εντός και εκτός Πύργου.
Στην πόλη της Ηλείας για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε από τις τοπικές αρχές να μπει λουκέτο για μία εβδομάδα στα σχολεία στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας για να αποφύγουν τον κίνδυνο ασθενειών χιλιάδες μαθητές.
Τη Δευτέρα θα υπάρξει σύσκεψη εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ανοίξει ή όχι ο ΧΥΤΑ στην περιοχή Φλόκα Αχαΐας, όπου υπήρχε αρχική συγκατάθεση για παραλαβή μέρους των απορριμμάτων του Πύργου.
Ακολούθησε όμως άρνησή τους ύστερα από παρέμβαση κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ανάμεσα στα άλλα φέρεται να επικαλέστηκαν ότι «οι τοπικοί παράγοντες της Ηλείας δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους ώστε ο νέος δρόμος Πάτρας – Πύργου να περάσει μακριά από την περιοχή τους».
Τη Δευτέρα θα υπάρξει ακόμη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται πλέον οριακή και με τους εκπροσώπους του Πύργου να επικαλούνται στοιχειώδη ανθρωπισμό και να ομιλούν για ανάγκη αλληλεγγύης των πολιτών.
Οι κάτοικοι της περιοχής πέφτουν θύματα λαθών στον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και σκοπιμοτήτων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ομάδων κατοίκων σε γύρω περιοχές με ΧΥΤΑ, οι οποίοι με διάφορες προφάσεις αποφεύγουν να παραλάβουν μέρος των απορριμμάτων και να εκδιώξουν την τρομακτική απειλή για τον Πύργο.
Είναι ενδεικτική η δήλωση εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή της Βόνιτσας όπου υπάρχει (στην περιοχή Παλαίρου) υγειονομικός χώρος ταφής χωρητικότητας εκατοντάδων χιλιάδων απορριμμάτων.
Ο συγκεκριμένος τοπικός παράγοντας επικαλέστηκε «αιφνιδιαστικό» πρόβλημα με την ανάδειξη αναδόχου στον ΧΥΤΑ (ο οποίος ωστόσο παραλαμβάνει κανονικά τα απορρίμματα της περιοχής του) και αναρωτήθηκε: «Τι σημαίνει μεγάλος ΧΥΤΑ; Ποιος το καθορίζει αυτό;», συμπληρώνοντας στο τέλος: «Αν είναι να γίνει κάτι, θα το συζητήσω και θα κινηθώ μόνο για τον περιφερειάρχη. Μόνο για τον Απόστολο Κατσιφάρα…».

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ηλεία μιλούν για «σατράπες-δημάρχους που εντελώς αυθαίρετα δεν δέχονται απορρίμματα σε ΧΥΤΑ της περιοχής τους που έχουν γίνει με κρατικά κονδύλια».

Σύμφωνα με έκθεση-προειδοποίηση του καθηγητή Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μιχάλη Λεοτσινίδη, υπάρχουν από έντομα και τρωκτικά στους σκουπιδότοπους κίνδυνοι για εκδήλωση τυφοειδούς πυρετού, για δυσεντερία καιφυματίωση, ως και για επιδημίες πανώλης, ενδημικού εξανθηματικού τύφου, σαλμονέλωσης και αιμορραγικού ικτέρου.
Μια κατάσταση που επιδεινώνεται με κατοίκους σε σχετικά απομακρυσμένες περιοχές του Πύργου να βάζουν ανεξέλεγκτες φωτιές στα σκουπίδια. Ετσι, εκτός από τον κίνδυνο επέκτασης των πυρκαγιών, υπάρχει και ζήτημα παραγωγής καρκινογόνων διοξινών.
Ο δήμαρχος του Πύργου κ. Γαβριήλ Λιατσής μιλώντας στο «Βήμα» προσδιόρισε τις διαστάσεις του ζητήματος αλλά και άλλα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν με το θέμα αποκομιδής των απορριμμάτων.
«Η περιοχή του Πύργου έχει κηρυχθεί τα τελευταία χρόνια 14 φορές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του προβλήματος των σκουπιδιών. Υπήρξε λάθος στον προγραμματισμό για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού ένα εργοστάσιο που ήταν να κατασκευασθεί στην περιοχή και στο οποίο είχε επικεντρωθεί κακώς το ενδιαφέρον των τοπικών παραγόντων δεν έγινε ποτέ λόγω διαφόρων προβλημάτων χρηματοδότησης κ.τ.λ. Ακόμη είχε δημιουργηθεί χώρος δεματοποίησης των σκουπιδιών σε άλλη περιοχή, όπου όμως υπήρχαν περιβαλλοντικά προβλήματα και ελλόχευε ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Εμείς δεν θα επιλέξουμε τη λύση να πετάξουμε ανεξέλεγκτα και κρυφά τα σκουπίδια σε κάποιες περιοχές. Είναι θέμα ευθύνης όμως και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι έχουν ασκηθεί διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για εμπλεκομένους στην Ηλεία σε περιβαλλοντικές παραβιάσεις» τονίζει.

Ωστόσο, όπως δηλώνει ο κ. Λιατσής, η υποδοχή των απορριμμάτων από κάποιον περιφερειακό ΧΥΤΑ δεν λύνει το πρόβλημα του Πύργου. Οπως σημειώνει, «κι αν βρεθεί ΧΥΤΑ να παραλάβει τα σκουπίδια του Πύργου, ίσως να μην έχουμε στη διάθεσή μας τα χρήματα για να τα μεταφέρουμε εκεί. Η μεταφορά κοστίζει περίπου 80 ευρώ τον τόνο και τα ταμεία του δήμου μας, κυρίως λόγω του προβλήματος με τα σκουπίδια, είναι άδεια. Αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση από την ΚΕΔΕ, μελετάμε την αύξηση των δημοτικών τελών προκειμένου να τελειώσει ο εφιάλτης της πόλης μας».

HeliosPlus