Αθώοι με ομόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας κρίθηκαν την Δευτέρα οι μετανάστες που εξεγέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα στις 10 Αυγούστου 2013.

Η εισαγγελέας της έδρας, Αλεξάνδρα Κοσμά, στην αγόρευσή της έκανε λόγο για άπειρους αστυνομικούς, νεαρής ηλικίας, που μετρούσαν μόλις λίγες μέρες στην Αμυγδαλέζα και οι οποίοι δεν είχαν ακολουθήσει ειδική εκπαίδευση για την αναγνώριση υπόπτων.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι καταθέσεις τους, στις οποίες είχαν βασιστεί οι κατηγορίες κατά των μεταναστών, να χαρακτηριστούν ως «πεπλανημένες, ελαττωματικές και επισφαλείς» από την κ. Κοσμά.

Παρόλα αυτά, άγνωστο παραμένει αν θα συνεχιστεί η διοικητική κράτηση των μεταναστών σε κάποιο Κέντρο Κράτησης, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει με απόφαση από διευθυντικά κλιμάκια της αστυνομίας.

Μάλιστα, κάποιοι μετανάστες πριν την σύλληψή τους την ημέρα της εξέγερσης κρατούνταν στην Αμυγδαλέζα για περισσότερους από 10 μήνες. Δηλαδή, μαζί με τους 15 μήνες προφυλάκισης ξεπερνούν τα δύο χρόνια, την στιγμή που το ανώτατο όριο διοικητικής κράτησης ορίζεται στους 18 μήνες και αυτό μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις.

Όσον αφορά το αίτημα ορισμένων συνηγόρων για αποζημίωση των μεταναστών, λόγω της άδικης 15μηνης προφυλάκισής τους, αυτό απορρίφθηκε καθώς δεν έχει περάσει το όριο των δέκα ημερών για να καταστεί αμετάκλητη η απόφαση.