Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας των απομακρυσμένων περιοχών διαπίστωσε κλιμάκιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που επισκέφθηκε τη Θράκη το Σαββατοκύριακο.
Ειδικότερα, στη Σαμοθράκη οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ είδαν ότι υπάρχει μόλις ένας ειδικευμένος γιατρός στο Κέντρο Υγείας, και όχι πέντε όπως προβλέπεται. Επίσης, το νησί δεν διαθέτει αγροτικό γιατρό, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται τρεις.
Στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, των εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου και των εργαζομένων του ιδρύματος, και διαπιστώθηκε ότι, παρά τον φόρτο εργασίας ο οποίος «γονατίζει» το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το ίδρυμα απειλείται εξαιτίας της αθρόας αποχώρησης προσωπικού.
Τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη η ανάγκη για την ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά και υποδομή, καθώς προσφέρει περίθαλψη σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή.
Στο ακριτικό Διδυμότειχο, σε σύσκεψη με τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων, αλλά και των εκπροσώπων της κοινωνίας, διαπιστώθηκε η πλήρης αποδυνάμωση του ιδρύματος, η αδυναμία στελέχωσής του όχι μόνον από ειδικευμένους, αλλά και από ειδικευόμενους γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη εξέφρασαν την άμεση ανάγκη αυτονομίας του νοσοκομείου, προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί ενισχυμένο στην ακριτική αυτή περιοχή.
Ανάλογη εικόνα συνάντησαν οι γιατροί στην Κομοτηνή.
Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου εκτιμούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την κάλυψη των οξυμμένων αναγκών και την παροχή κινήτρων για τη προσέλευση νέου ιατρικού δυναμικού στις περιοχές αυτές, «θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όχι μόνον κοινωνικά και οικονομικά, αλλά και ιδιαίτερης εθνικής σημασίας».
Καλούν την Πολιτεία, τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, αλλά και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, να συνεργήσουν σε μία προσπάθεια «προκειμένου η περίθαλψη των κατοίκων του ακριτικού Έβρου, της Σαμοθράκης, αλλά και ολόκληρης της Θράκης, να ενισχυθεί ποσοτικά και ποιοτικά, να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες Υγείας και να δώσει τη δυνατότητα στον πληθυσμό της περιοχής να ζει με ασφάλεια, χωρίς να εγκαταλείπει τη περιοχή του ή να αναζητεί υπηρεσίες στη γείτονα χώρα».