Οικιστική χαρακτηρίζεται η έκταση του πρώην στρατοπέδου Βλητικού Σταθμού Καισαριανής και σε αυτή δεν θα εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ν. Ταγαρά τη Δευτέρα, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών.
Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται σε δασική περιοχή, εντός της Α΄ ζώνης προστασίας του Υμηττού, δίπλα στο νεκροταφείο της Καισαριανής, εκεί όπου την περίοδο 1922-1926 βρίσκονταν εγκαταστάσεις του Ελληνικού Στρατού οι οποίες ονομάζονταν «Βλητικός Σταθμός».
Σχετικά με τον χαρακτήρα της έκτασης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ερωτηθεί προ καιρού ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) αλλά δεν πρόλαβε να απαντήσει, καθώς περιελήφθη στους καταργηθέντες φορείς του Δημοσίου.
Πάντως, όπως αναφέρεται στην αξιολόγηση των συνεπειών της ρύθμισης, η οποία έγινε από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, «στα πλαίσια της ασφάλειας δικαίου και προς άρση αμφισβητήσεων και δικαστικών ενεργειών πολιτών και της διοίκησης με την παρούσα διάταξη επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα, με σεβασμό στην ανθρώπινη παρουσία στον πάνω από 80 χρόνια οικισμό, αλλά και στο περιβάλλον, θέτοντας εξαιρετικούς περιορισμούς σε όποια νέα οικιστική ανάπτυξη».
Οι πρώτοι κάτοικοι έμειναν στις εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο τέλος της δεκαετίας του ’20. Ωστόσο, οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν εκεί μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε η έκταση πέρασε στη δικαιοδοσία του υπουργείου Γεωργίας. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο τότε νομάρχης Αθηνών ενέκρινε κονδύλι για την υδροδότηση και τη ρυμοτόμηση του οικισμού και ξεκίνησαν και οι πρώτες γεωτρήσεις.
Ο οικισμός οριοθετείται και διαχωρίζεται από την όμορη δασική έκταση με συρματόπλεγμα και σιδηροπασάλους. Τμήμα της είχε παραχωρηθεί στη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών και αποτελούσε μέρος ευρύτερης έκτασης στον Υμηττό, η οποία προοριζόταν για αναδάσωση. Ωστόσο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, «στο συγκεκριμένο τμήμα υπάρχουν κτίσματα και ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και συνεπώς οι όροι της παραχώρησης εκλείπουν».
Βάσει αυτού του σκεπτικού, στην τροπολογία περιλαμβάνεται διάταξη βάσει της οποίας ανακαλείται κάθε ισχύουσα παραχώρηση έκτασης του πρώην στρατοπέδου Βλητικού Σταθμού Καισαριανής σε τρίτους με σκοπό την προστασία της. Θεσπίζεται ωστόσο απαγόρευση ανέγερσης νέων κτιρίων ή προσθήκης σε υφιστάμενα.