Αποστολή, Κεφαλλονιά
Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη για την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην Κεφαλονιά.

Ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κεφαλονιά περνά μια επώδυνη δοκιμασία. Πρέπει να προστατεύσουμε πρώτα απ’ όλα τους ανθρώπους της, να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, μέριμνα, βοήθεια, γιατί είναι και ηθική και όχι μόνο πολιτική υποχρέωση. Είναι ηθική υποχρέωση στους συνανθρώπους μας. Και θα πρέπει πάνω απ’ όλα, για να επανέλθει ο ρυθμός της ζωής στα σωστά επίπεδα στην Κεφαλονιά, να είμαστε και εμείς σωστά συντονισμένοι. Και γι’ αυτό το λόγο σήμερα βρισκόμαστε, για να δούμε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια τι ακριβώς πρέπει να γίνει, πότε πρέπει να γίνει, από ποιον πρέπει να γίνει. Στο τέλος θα βγάλουμε και μία ανακοίνωση, για να έχει και ο κόσμος γνώση των λεπτομερειών των αποφάσεών μας. »

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συμμετάσχουν οι γ.γ. των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Η σύσκεψη της Τρίτης στην Κεφαλονιά

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4/2/2014 παρουσία των συναρμόδιων υπουργών έγινε αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, καθώς και προγραμματισμός δράσεων για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε και επίσημα την κήρυξη της Κεφαλονιάς ως σεισμόπληκτης περιοχής και παρουσίασε σειρά μέτρων που προβλέπονται για την ανακούφιση των πληγέντων, μεταξύ των οποίων:

1) Καταβολή ενοικίου για 2 χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης

2) Η αποκατάσταση των ζημιών, εκεί όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος

3) Δημιουργία οικισμού, εφόσον χρειαστεί, με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί αυτοί θα καθοριστούν από τον Αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλονιάς.

Επίσης, θα ξεκινήσουν άμεσα παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού για την αποκατάσταση των ζημιών καθώς και η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή νέου οδικού δικτύου και η ένταξή του σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για την ενημέρωση των πολιτών η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει στον οργανισμό αντισεισμικής προστασίας επιτροπή βραχυπρόθεσμης εξέλιξης του σεισμού η οποία, επιτροπή, αποτελεί το επίσημο όργανο της ελληνικής πολιτείας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε: «Καλώ όλους με αίσθημα ευθύνες να τοποθετούνται, ακόμα και σε επιστημονικό επίπεδο, με βάση την ομαλότητα και την κοινωνική ειρήνη».

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, αφού οι εκτιμήσεις συνεχίζονται, στο νησί έχουν καταγραφεί 600 κατοικίες κατεδαφιστέες, 1.100 με σημαντικές βλάβες, 1.400 με ελαφρότερες βλάβες οι οποίες θα επιβεβαιωθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου ελέγχου.

Για το νησί θα δοθεί τετραψήφιο τηλεφωνικό νούμερο στο οποίο θα καλούν οι πολίτες για να ζητήσουν καταγραφή των ζημιών και για να απαντηθούν οι απορίες.

Επίσης στην Κεφαλλονιά θα μεταβούν και πάλι 100 μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας οι οποίοι είχαν φύγει με την ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου ελέγχου.

Εφθασαν τα πρώτα κοντέινερ για σχολικές αίθουσες

Στην Κεφαλονιά αρχισαν να φθάνουν τα πρώτα κοντέινερ που θα στεγάσουν σχολικές αίθουσες όσων σχολείων έχουν κριθεί ακατάλληλα και θα απαιτηθούν εκτεταμένες εργασίες συντήρησής τους.

Ήδη με το πλοίο «Νήσος Κεφαλονιά» αφίχθησαν έξι «αίθουσες» από το λιμάνι του Πόρου το απόγευμα της Τετάρτης όπου θα εγκατασταθούν στην Παλλική και αναμένονται και άλλες τις επόμενες ημέρες.

Στο νησί ο πρόεδρος της Βουλής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στην Κεφαλονιά έφθασαν την Τετάρτη με C 130 της Πολεμικής Αεροπορίας, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Αργοστολίου, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε: «Ήρθα να εκφράσω τη συμπαράσταση όλου του ελληνικού Κοινοβουλίου στον δοκιμαζόμενο λαό της Κεφαλονιάς». Επίσης όπως ανακοίνωσε ο κ. Μεϊμαράκης με εντολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, και μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς δεν θα πληρώσουν το «χαράτσι» του 2014.

Την ανάγκη επούλωσης των πληγών από τις σεισμικές δονήσεις στην Κεφαλονιά επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την ενημέρωση που είχε στο Αργοστόλι από τους επικεφαλής της περιφέρειας.

Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημέρωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Σωτήρης Κουρής, ο αντιπεριφερειάρχης για θέματα Παιδείας Χρήστος Άνθης, οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης, για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις οικοδομές του νησιού και στη σίτιση των πληγέντων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουρής ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη καταφθάνει στην Κεφαλονιά κρουαζιερόπλοιο 900 κλινών για να μη μένουν οι σεισμόπληκτοι στις σκηνές και στα αυτοκίνητά τους.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους στο κέντρο επιχειρήσεων, ο κ Τσίπρας επισήμανε ότι συντελείται ένα πολύ δύσκολο έργο και τους έδωσε συγχαρητήρια.

«Αντιλαμβάνομαι ότι οι δυσκολίες δε τελειώνουν. Έχουν διάρκεια. Ελπίζω οι περισσότεροι στη πορεία να είστε αχρείαστοι. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε πως θα επουλώσουμε πιο γρήγορα τις πληγές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στο Ληξούρι. Εκεί θα επισκεφθεί το κλειστό γυμναστήριο της περιοχής, όπου φιλοξενούνται σεισμόπληκτοι και ηλικιωμένοι από το γηροκομείο το οποίο έχει κηρυχθεί ακατάλληλο, το κτίριο του Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς τους κεντρικούς δρόμους της πληγείσας πόλης.

Στο Ληξούρι, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις.


Δύο πολεμικά πλοία σε Αργοστόλι και Σάμη

Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Ικαρία» έφτασε την Τρίτη το βράδυ στο Ληξούρι μεταφέροντας μηχανήματα και υλικά για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να αγκυροβολήσει εκεί και έπλευσε έως τη Σάμη, από όπου οδικώς θα μεταφερθεί το φορτίο του. Την ίδια στιγμή το αρματαγωγό «Χίος» είναι αγκυροβολημένο στο Αργοστόλι και διαθέτει 250 κλίνες και δύο κουζίνες προκειμένου να δοθεί τροφή και στέγη σε πληγέντες από τον σεισμό.


Κατάλυμα σε στάδια, σκηνές, πλοία και αυτοκίνητα

Στο νησί της Κεφαλλονιάς και συγκεκριμένα στη ράδα στο Ληξούρι, αναμένεται να καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιοAegeanParadise, προκειμένου να φιλοξενήσει κατοίκους του νησιού που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο βρίσκεται στο Πέραμα και αναμένει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει. Το πλοίο που μπορεί να φιλοξενήσει στις κλίνες του μέχρι και 700 άτομα θα μείνει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι και οι κάτοικοι θα μεταφέρονται με λάντζες στο πλοίο.

Επίσης με ανακοίνωση της η Κefalonian Lines ενημερώνει τους επιβάτες πως το πλοίο της«ΝΗΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ» κάθε βράδυ διανυκτερεύει στο λιμάνι του Πόρου, προκειμένου το πρωί της επομένης να αναχωρεί στις 08:00 για την Κυλλήνη. Και«στα πλαίσια της εξυπηρέτησης και διαχείρισης της κρίσης που βιώνουμε, όσοι συμπατριώτες μας επιθυμούν να ταξιδεύσουν την επομένη μπορούν από το προηγούμενο βράδυ να φιλοξενούνται είτε με τα αυτοκίνητά τους στο γκαράζ του πλοίου, είτε να παραμένουν στα σαλόνια του πλοίου για διανυκτέρευση και προσωρινό κατάλυμα, εν όψει της αναχώρησης».

Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας«η Περιφερειακή ενότητα Κεφαλονιάς σε συνεργασία με τον Δήμο έχει διανείμει μέχρι στιγμής 8000 μερίδες φαγητό και η διανομή συνεχίζεται με 3000 μερίδες περίπου ημερησίως».
Παράλληλα, όπως σημειώνεται, «συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του οδικού άξονα Ληξουρίου-Αργοστολίου, καθώς και του επαρχιακού οδικού δικτύου της Παλικής. Ο οδικός άξονας Ληξουρίου-Αργοστολίου είναι προσπελάσιμος για οχήματα εκτάκτων αναγκών και υπάρχει 24ωρη φύλαξη από την Ελληνική Αστυνομία».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση, με την ολοκλήρωση των επανελέγχων από τους αρμόδιους μηχανικούς και θα εκδοθούν σχετικές ανακοινώσεις για τη λειτουργία τους».
Αναφέρεται ακόμη ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Αργοστόλι 300 κενές καμπίνες με δυνατότητα 700 κλινών στο επιβατηγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και 250 κλίνες στο πλοίο «Χίος» του Πολεμικού Ναυτικού και με δυνατότητα σίτισης. Επίσης στο λιμάνι του Αργοστολίου υπάρχει ανάλογος αριθμός λεωφορείων για την μεταφορά των πολιτών που θα διαμείνουν στα πλοία, με συχνά δρομολόγια, από και προς το Ληξούρι όλες τις ώρες της ημέρας».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι«οι προσφορές εταιρειών αλλά και απλών πολιτών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και έχουν συγκεντρωθεί αυτή τη στιγμή: 180.000 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, 7.000 κουτιά γάλα εβαπορέ, 1000 κιλά μακαρόνια, 600 κιλά ρύζι και όσπρια και 3000 λίτρα πετρελαίου. Παράλληλα η Εκκλησία έχει ήδη διαθέσει 4 παλέτες με τρόφιμα κυρίως μακαρόνια και ρύζι».

Eπιπλέον με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη, και κατόπιν προφορικού αιτήματος του Δημάρχου Κεφαλληνίας προς το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αποστέλλεται υλικό έκτακτης ανάγκης.
Η αποστολή περιλαμβάνει μια σκηνή οκτώ ατόμων, δέκα σκηνές πέντε έως έξι ατόμων, τριάντα υπνόσακους, τριάντα υποστρώματα, πενήντα κουβέρτες, δύο αλυσοπρίονα, καθώς και δύο θαμνοκοπτικά. Η δαπάνη μεταφοράς του υλικού θα καλυφθεί από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο στρατός έστησε την Τρίτη 50 σκηνές στο γήπεδο της πόλης και έχει δυνατότητα, αν παραστεί ανάγκη, να στήσει άλλες 150. Ωστόσο όσοι επιλέξουν να μείνουν εκεί θα πρέπει να κοιμηθούν στο υγρό και παγωμένο γρασίδι ή να βρουν να στρώσουν νάυλον αφού οι σκηνές δεν διαθέτουν δάπεδο.
Όσοι δεν επέλεξαν τις σκηνές ή το κλειστό γυμναστήριο βρίσκουν πρόχειρο κατάλυμα στα αυτοκίνητά τους, που τα έχουν σταθμεύσει στους ανοιχτούς χώρους της περιοχής, στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και στα ferry boat, που παραμένουν αγκυροβολημένα στο χτυπημένο από το σεισμό λιμάνι του Ληξουρίου.

Την ίδια στιγμή κάποιοι παίζουν με την αγωνία των κατοίκων διασπείροντας φήμες περί επικείμενου μεγάλου σεισμού προκαλώντας σχεδόν την εκκένωση του Ληξουρίου με αποτέλεσμα αρκετοί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μην μπορούν να γίνουν οι έλεγχοι στις κατοικίες. Η Εκκλησία συνδράμει με συσσίτιο που οργανώνεται για τους σεισμόπληκτους, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που επισκέφθηκε το νησί δήλωσε: «Θα γίνει ένα κεντρικό συσσίτιο. Κάναμε έναν υπολογισμό από ό,τι μας είπαν εκεί οι τοπικοί άρχοντες, θα χρειαστούν περίπου 500 μερίδες φαγητό την ημέρα».

Ελέγχονται οι αρχαιολογικοί χώροι

Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού η κυρία Μενδώνη ανακοίνωσε, ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο αρχαιολογικό μουσείο και στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του νησιού ελέγχονται ως προς τη σοβαρότητά τους. Κλιμάκια των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων από την πρώτη στιγμή του σεισμού είναι παρούσες στο νησί.

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και περισσότερες από 25 εκκλησίες και κτήρια κοσμικά, χαρακτηρισμένα ως μνημεία, παρουσιάζουν έντονες ρηγματώδεις, καταρρεύσεις τοίχων και ετοιμορροπίες, φαινόμενα τα οποία επιδεινώνονται σε κάθε σεισμική δόνηση.

Τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ καταγράφουν συστηματικά τα προβλήματα και διερευνούν την παθολογία των κτηρίων, ώστε να προχωρήσουμε σε άμεσα μέτρα στερέωσης, για την αντιμετώπιση νέων σεισμικών φαινομένων.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα κλιμάκια μηχανικών, αρχαιολόγων, συντηρητών θα έχουν ολοκληρώσει τις ανωτέρω αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου στη συνεχεία να προχωρήσει η άμεση σύνταξη μελετών για την οριστική αποκατάσταση των κτηρίων και των μνημείων.

Η γέφυρα de Bosset, καθώς και τα μυκηναϊκά μνημεία στα Μαζαρακάτα και στη Λακήθρα, τα ρωμαϊκά στο Φισκάρδο, ο αρχαϊκός ναός στη Σκάλα, καθώς και η αρχαιολογική συλλογή της Σάμης, στα οποία εκτελούνται από το ΥΠΠΟΑ έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, δεν παρουσιάζουν προβλήματα.

Υπουργείο Ναυτιλίας: Έλεγχοι στα λιμάνια του νησιού

Πλήρη έλεγχο και καταγραφή όλων των ζημιών που προκλήθηκαν στις λιμενικές υποδομές του νησιού της Κεφαλονιάς, του Λιμεναρχείου Αργοστολίου, του Υπολιμεναρχείου Ληξουρίου, καθώς και της Ανωτάτης Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού έκανε κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Θανάση Χριστόπουλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας «αναφορικά με τις καταγεγραμμένες ζημιές στα λιμάνια έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης δαπανών για την αποκατάστασή τους, σε συνεργασία και με το Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς. Παράλληλα, τα τεχνικά προβλήματα που έχουν καταγραφεί στα Λιμεναρχεία και την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού πρόκειται άμεσα να αποκατασταθούν, με κυρίαρχη μέριμνα τη λειτουργικότητα, σε συνδυασμό με την ασφάλεια του προσωπικού και των σπουδαστών».

Παράλληλα κατέπλευσε τη Δευτέρα στο νησί ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος από το Κατάκολο για παροχή συνδρομής, εάν απαιτηθεί.

Επιπρόσθετα, στο νησί έχουν μεταβεί από την προηγούμενη εβδομάδα δεκαπέντε στελέχη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, καθώς και ο Περιφερειάρχης της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος.

Στήριξη του τουρισμού

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το πρωί της Τρίτης στο νησί, η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα τουριστικά καταλύματα και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα. Η υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο βασικό προϊόν του νησιού που είναι ο τουρισμός και ανακοίνωσε σειρά δράσεων επικοινωνίας, ώστε να ενισχυθεί η εικόνα της Κεφαλονιάς ενόψει και της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάπτυξη ειδικών πολιτικών επικοινωνίας για την στήριξη της εικόνας του νησιού, όπως η αξιοποίηση του διαδικτύου για προβολή της Κεφαλονιάς αλλά και την προβολή σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, αρχής γενομένης από την Έκθεση του Μιλάνου, Βερολίνου και Μόσχας, της Κεφαλονιάς ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού.

Επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο Αργοστολίου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή το υπουργείο κινήθηκε αστραπιαία για τους ελέγχους στα νοσοκομεία του νησιού, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν να ανοίξει η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου του Αργοστολίου και να παραμείνει ανοιχτή η παλαιά πτέρυγα του νοσοκομείου Ληξουρίου, κάτι που επιτεύχθηκε.

«Ο κ. Μπέζας, ο οποίος τυγχάνει να είναι και μηχανικός εκτός από υφυπουργός, συντόνισε την επιτροπή η οποία ήρθε με επικεφαλής τον κ. Καρύδη το Σαββατοκύριακο και ήλεγξαν το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο είναι εντάξει, είναι κατάλληλο, άντεξε και στον δεύτερο σεισμό χωρίς να έχει καμία επιπλέον βλάβη και άρα με βάση όλα αυτά τα πορίσματα ξεκινάμε την άμεση επαναλειτουργία του» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης που πρόσθεσε ότι η διασπορά φημών είναι ποινικό αδίκημα αναφερόμενος σε φήμες που του μετέφεραν ότι κυκλοφορούν για νέο σεισμό και λόγω των οποίων το νησί αδειάζει από κόσμο.

Στην συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης επισκέφθηκε το γενικό νοσοκομείο Αργοστολίου, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα. Συνομίλησαν με τον Διοικητή κ. Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές οι οποίοι του αρίθμησαν τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο του Αργοστολίου.

«Από την πρώτη στιγμή το υπουργείο ήταν σε άμεση επαφή με τον διοικητή, τον δήμαρχο και όλους τους φορείς για να συντονίσουμε τα τμήματα της υγείας. Ουδέν κακόν αμιγές καλού… Λόγω του σεισμού επιταχύνονται όλες οι διαδικασίες λειτουργίας της νέας πτέρυγας Βεργωτή στο νοσοκομείο της Κεφαλλονιάς, το οποίο είναι ένα κόσμημα που θα αναβαθμίσει πάρα πολύ τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του νησιού» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης εξερχόμενος του νοσοκομείου. «Με εντολή του πρωθυπουργού έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού και για το νοσοκομείο Αργοστολίου και για το νοσοκομείο Ληξουρίου το οποίο θα επαναλειτουργήσει τις επόμενες ώρες. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το κράτος ήταν παρών σε αυτή τη δοκικασία», είπε ο υπουργός.
Επίσης αναφέρθηκε στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» και ενημέρωσε ότι έφθασε στο νησί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση.

Το υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει κλιμάκιο τεσσάρων εξειδικευμένων ιατρών (ειδικοτήτων παθολογίας, καρδιολογίας, γενικής ιατρικής), σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών κλιμάκιο τριών ιατρών (γενικοί ιατροί και παιδοχειρουργός), έναν αυτοκινούμενο ξηρό κλίβανο χωρητικότητας 25 λίτρων, προκειμένου να ενισχυθούν οι διαδικασίες αποστείρωσης εξοπλισμού, και μια αυτοκινούμενη μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Κοντά στους σεισμόπληκτους της Κεφαλλονιάς ανθρωπιστικές οργανώσεις

Σε κατάσταση γενικής ετοιμότητας έχουν τεθεί όλες οι υπηρεσίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς της Κεφαλλονιάς.

Στο νησί έχουν ήδη μεταβεί δύο ομάδες του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Πάτρας, για να συνδράμουν, όπου κρίνεται αναγκαίο, στο έργο των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Το πρωί της Τρίτης μετέβη στο νησί, με την κυβερνητική αποστολή σε Αργοστόλι και Ληξούρι, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πρέσβης Διονύσης Κοδέλλας, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους αρμόδιους υπουργούς για την αποτίμηση της κατάστασης και την άμεση προώθηση μέτρων στήριξης των πληγέντων.

Στη παρούσα φάση, οι ομάδες των εθελοντών Σαμαρειτών κινητοποιούνται στην παροχή πρώτων βοηθειών και βοηθούν το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στα πλοία, όπου στεγάζονται σεισμόπληκτοι πολίτες από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι Γιατροί του Κόσμου έχουν ξεκινήσει τη συλλογή φαρμάκων, ειδών προσωπικής υγιεινής, εμφιαλωμένων νερών και κονσερβών για τους σεισμοπαθείς, ενώ έχουν ανοίξει δύο τραπεζικούς λογαριασμούς σε Εθνική και Alpha Bank για χρηματική βοήθεια στους πληγέντες.

Το πρώτο κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου μεταβαίνει στο νησί αύριο, Τετάρτη. Η ομάδα θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, όπως φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής, εμφιαλωμένα νερά, γάλατα και υπνόσακους. Το Σάββατο, θα μεταβεί στην Κεφαλονιά και το δεύτερο κλιμάκιο.

Για οποιαδήποτε χρηματική βοήθεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς με την ένδειξη Κεφαλλονιά.

  • ΕΘΝΙΚΗ: 141/296112-17(IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611 217 – SWIFT: ETHNGRAA)
  • ALPHA BANK: 199/002002-002401 (IBAN: GR06 0140 1990 1990 0200 2002 401 – SWIFT: CRBAGRAAXXX)


Στην Κεφαλονιά και ο πρέσβης της Κίνας

Από το πρωί βρίσκεται στο νησί ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα κ. Zou Xiaoli για να εκφράσει την συμπαράσταση της κινεζικής κυβέρνησης προς τους Κεφαλονίτες και την κινεζική κοινότητα του νησιού
«Η Κεφαλονιά είναι ένα πολύ όμορφο νησί με εξαιρετικό φαγητό και κρασί. Ήρθαμεεδώ για την κινεζική κοινότητα. Ως νέος πρέσβης της Κίνας, αισθάνομαι την υποχρέωση να δω από κοντά την κατάσταση και να μεταφέρω την εικόνα στο Πεκίνο. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αλληλεγγύη της προς το λαό της Κεφαλονιάς» δήλωσε στο Βήμα. «Είναι η πρώτη μου επίσκεψη έξω από την Αθήνα. Είναι ένα πολύ όμορφο μέρος με πολύ φιλικούς ανθρώπους και οι τοπικές αρχές έχουν βοηθησει πολύ τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι το νησί θα βρει γρήγορα τους ρυθμούς τους και περισσότεροι κινέζοι τουρίστες θα επισκεφτούν το καλοκαίρι το νησί».
Στην συνέχεια ο πρέσβης είχε μια μικρή συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπύρο Σπύρου και τον δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρο Παρίση. Αμέσως μετέβη στο Ληξούρι και θα αναχωρήσει στις 16:00.
Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού της Κεφαλονιάς κ. Ευάγγελος Κεκάτος δήλωσε για την επίσκεψη του πρέσβη «Για μας είναι πολύ σημαντική στιγμη η σημερινή γιατί η διεθνής κοινοτητα ανταποκρίνεται στους παλμούς της Κεφαλονιάς και είχαμε την εξαιρετικη τιμή να δεχθούμε τιν πρέσβη της Κίνας που είναι μια από τις υπερδυνάμεις. Έχει συμβολικό χαρακτήρα η επίσκεψη αυτή, ταξίδεψε όλη νύχτα για να είναι σημερα το πρωί εδώ και να διαπιστώσει ότι η κινεζική κοινότητα αντιμετωπίσθηκε όπως οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς. Αλλά και να μεταφερθεί το μηνυμα της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης του κινεζικού λαού προς την Κεφαλονιά και να εκφράσουν την συμπαράσταση τους ότι είναι πάντα δίπλα, έχουμε αναπτύξει συνεργασία με την Κίνα έχει έρθει και ο προηγούμενος πρέσβης εδώ, μας ενδιαφέρει παρα πολύ η συνεργασία για ουσιαστικούς πολιτιστικούς λόγους, ανταλλαγής της επιστημονικης γνώσης των κινέζων επιστημόνων».
Στην Κεφαλονιά ζουν 30 κινέζοι και έχουν 13 κινέζικα μαγαζιά που δεν έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές εκτός της κατάρρευσης λίγων ραφιών και σπασμένα γυαλιά σε πόρτες και παράθυρα.


    Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους του νησιού

    Δύσκολες ώρες βιώνουν οι κάτοικοι της Παλικής μετά και τον δεύτερο σεισμό που χτύπησε την περιοχή το πρωί της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι πέρασαν το βράδυ τους στα αυτοκίνητα, σε σκηνές, στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, στο κλειστό γήπεδο και σε σπίτια φίλων ή συγγενών που δεν είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές.

    Συνολικά 600 άτομα φιλοξενούνται μέχρι στιγμής στις σκηνές που έχουν στηθεί στο δημοτικό γήπεδο του Αγίου Αντωνίου ενώ μοιράσθηκαν και μερίδες φαγητού.

    Οι ηλικιωμένοι συνεχίζουν να μένουν επί μία εβδομάδα στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης μετά τις σοβαρές φθορές που έχει υποστεί το γηροκομείο.
    Οι βλάβες στο δίκτυο χαμηλής τάσης αποκαταστάθηκαν και αυτή τη στιγμή ολόκληρο το νησί ηλεκτροδοτείται κανονικά.
    Σύμφωνα με την Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Κεφαλονιάς πραγματοποιούνται συνεχείς δειγματοληψίες για την ποιότητα του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ και πραγματοποιήθηκε προληπτικά υπερχλωρίωση. Λόγω βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, εκδόθηκε απαγόρευση στη Δημοτική Ενότητα Ληξουρίου για χρήση του νερού ως πόσιμου. Μετά και το δεύτερο σεισμικό γεγονός διακόπηκε η παροχή νερού μέχρι αποκατάστασης των βλαβών. Για το λόγο αυτό διατέθηκαν στους κατοίκους 14.000 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού και υπάρχουν σε άμεση διάθεση άλλα 100.000. Επίσης διατέθηκαν 830 κουβέρτες, 25 σκηνές, και 1000 μερίδες φαγητού μέσω του Δήμου Κεφαλονιάς.
    Στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς πραγματοποιούνται κανονικά όλες οι πτήσεις και αποκαθίστανται σταδιακά οι βλάβες οι οποίες παρουσιάστηκαν μόνο στην κτηριακή υποδομή. Σημειώνεται ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις επιθεωρούνται από μηχανικούς της ΥΑΣ καθώς και τεχνικό κλιμάκιο της ΥΠΑ ενώ την αποκατάσταση των ζημιών έχει αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία.

    Την Τετάρτη θα μεταβεί στην Κεφαλλονιά και ο Πρέσβης της Κίνας κ. Zou Xiaoli ο οποίος έχει ιδιαίτερες σχέσεις με το νησί.

    Προτεραιότητα στα κατοικήσιμα σπίτια

    Ο νέος σεισμός της Δευτέρας μεγιστοποίησε τα προβλήματα και τις ζημιές που είχαν προκληθεί από εκείνον της περασμένης Κυριακής. Η καταγραφή και ο έλεγχος έχει αρχίσει και πάλι από μηδενική βάση μιας και όλα τα κτίρια χρήζουν επανελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια μηχανικών έχουν ξεκινήσει με κατεύθυνση τα χωριά της Παλικής ώστε να ελέγξουν τα οικήματα τα οποία στον πρωτοβάθμιο έλεγχο χαρακτηρίστηκαν κατοικήσιμα.
    «Μετά από μια εβδομάδα έντονων προσπαθειών και δρομολόγησης της αντιμετώπισης της πρώτης σεισμικής δόνησης, δυστυχώς ήρθε η νέα δόνηση η οποία σύμφωνα με τους σεισμολόγους ήταν ιδιαίτερα μεγάλη» δήλωσε στο Vima.gr ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδων Σπύρου. «Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί. Πολύ έντονο είναι και το ψυχολογικό πρόβλημα των κατοίκων. Ολα αυτά μας αναγκάζουν να επανεξετάσουμε από την αρχή την κατάσταση. Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άμεσα και οι υπουργοί που φθάνουν στην Κεφαλονιά δρομολογούν δράσεις ο καθένας στον τομέα του» είπε.
    Αρκετοί είναι οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν φτάσει ακόμα στο νησί προκάτ κτίρια για να τους φιλοξενήσουν. Το δίκτυο ύδρευσης έχει υποστεί ζημιές και αυτό προκαλεί προβλήματα ακόμη και στη θέρμανση ενώ σήμερα αναμένεται και υδροφόρα.
    Το βράδυ της Δευτέρας έφθασε στο νησί αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο μετέφερε 200 σκηνές μεγάλου τύπου και 1.000 υπνόσακους. Παράλληλα, κλιμάκιο βατραχανθρώπων αρχίζει ελέγχους στα λιμάνια Αργοστολίου και Ληξουρίου για να διαπιστωθεί αν είναι να δυνατόν να ελλιμενιστούν πλοία σε αυτά.


    Εξαιρείται για ένα χρόνο η Κεφαλονιά από το χαράτσι

    Αναστέλλεται για ένα χρόνο η καταβολή του χαρατσιού για τα ακίνητα στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

    Το θέμα ετέθη από τους φορείς του νησιού στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, που επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη, την Κεφαλονιά.

    Στο Δημαρχείο, όπου τον υποδέχθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης και ο περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ενημερώθηκε από τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και έγινε αποδέκτης του αιτήματος να καταργηθεί το λεγόμενο χαράτσι.

    Σύμφωνα με το Δήμο Κεφαλονιάς, ο πρόεδρος της Βουλής επικοινώνησε αμέσως τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών να εξαιρεθεί η Κεφαλονιά για ένα έτος από την καταβολή του χαρατσιού.