«Είκοσι άτομα της Χρυσής Αυγής μας ενημερώνουν ότι είχανε μία διαμάχη με άτομα του γνωστού χώρου (σ.σ. δηλαδή αντιεξουσιαστές). Είμαστε πλησίον. Προσπαθούμε να κατευνάσουμε τα πνεύματα. Πάντως να γνωρίζετε, απ’ ότι διακρίνουμε, υπάρχουν και κάτι σιδερομπουνιές με όπλα…».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ προς το κέντρο της Αμεσης Δράσης λίγες στιγμές πριν την δολοφονία του 35χρονου Παύλου Φύσσα την 17η Σεπτεμβρίου 2013, στην Αμφιάλη. Από την απομαγνητοφώνηση των διαλόγων, που αποκαλύπτει «Το Βήμα», μεταξύ αστυνομικών που έσπευσαν επί τόπου και του επιχειρησιακού κέντρου της ΕΛ.ΑΣ προκύπτει ότι στην κρίσιμη φάση ο ρόλος ορισμένων αστυνομικών ήταν «παθητικός» και είχαν δεχθεί τις διαβεβαιώσεις των μελών της Χρυσής Αυγής ότι «στόχος» τους ήταν αντιεξουσιαστές και όχι πολίτες που έβλεπαν ποδοσφαιρικό αγώνα στην καφετέρια. Ωστόσο το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ ακούγεται να τους δίνει εντολή «να μείνουν σε απόσταση προκειμένου να δίνουν εικόνα στο κέντρο της ΕΛ.ΑΣ»! Μια επιλογή που ίσως απέβη μοιραία.

Την ίδια ώρα σε φωτογραφίες που βρέθηκαν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές του «Πυρηνάρχη» της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη φαίνονται τουλάχιστον δέκα στελέχη της Χρυσής Αυγής, κυρίως του «πυρήνα» της Νίκαιας, να φορούν στολές παραλλαγής και να κρατούν αυτόματα όπλα σε χώρους εκπαίδευσης. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε κατασκήνωση της οργάνωσης στους καταρράκτες του ποταμού Νέδα. Στο αρχείο υπάρχουν και φωτογραφίες μίας κοπέλας-μέλους της Χρυσής Αυγής να κρατά πιστόλι. Επιπλέον εντυπωσιάζουν άλλες φωτογραφίες με εκπαιδεύσεις άλλων στελεχών της Χρυσής Αυγής που βάζουν στο κεφάλι του «αντιπάλου» τους περίστροφο όπως και φωτογραφία ενός ζευγαριού οπαδών της Χρυσής Αυγής όπου ένα τρίτο άτομο έχει βάλει πάνω από το κεφάλι τους όπλο και «απειλεί» -χάριν αστειότητας- να τους πυροβολήσει! Αστυνομικοί και δικαστικοί ανέφεραν ότι «οι φωτογραφίες, οι οποίες βρέθηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δείχνουν «μεσαία» στελέχη της Χρυσής Αυγής να κρατούν όπλα και να έχουν την σχετική εκπαίδευση, επιβεβαιώνουν την παραστρατιωτική δομή της οργάνωσης».

Τις φωτογραφίες με πάνοπλους πυρηνάρχες και άλλα στελέχη της «Χρυσής Αυγής», ορισμένα από τα οποία εμπλέκονται και στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα, θα παραδώσουν τις επόμενες ώρες τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στην ανακρίτρια κυρία Ιωάννα Κλάπα, που χειρίζεται την υπόθεση του ακροδεξιού κόμματος!

Σύμφωνα με αστυνομικές και δικαστικές πηγές «οι φωτογραφίες επιβεβαιώνουν την παραστρατιωτική δομή της οργάνωσης. Ακόμη δημιουργούν νέα δεδομένα στην έρευνα για την δολοφονία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, του άτυχου 35χρονου, στο Κερατσίνι». Μέχρι στιγμής τέτοιου είδους φωτογραφίες υπήρχαν μόνο με βουλευτές της οργάνωσης, μεταξύ αυτών και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Το εντυπωσιακό των διαλόγων μεταξύ του κέντρου της ΕΛ.ΑΣ και της ομάδας ΔΙΑΣ που έσπευσε επί τόπου είναι ότι παρότι σε τέσσερις φάσεις του περιστατικού το πλήρωμα που βρισκόταν επί τόπου ζητά ενισχύσεις από τη Νίκαια και το Πέραμα, ο εκφωνητής δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται. Μάλιστα λίγη ώρα μετά ρωτά αν στο επεισόδιο συμμετείχαν αλλοδαποί…

Η στιγμή του θανατηφόρου τραυματισμού του Παύλου Φύσσα αποτυπώνεται σε αναφορά αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ: «Κέντρο, ένα άτομο είναι… έχει… είναι αιμόφυρτο, ενδεχομένως από μαχαίρι. Μας δηλώνει έναν άλλο ότι του έχει επιτεθεί. Υπάρχουν και οι δύο κύριοι στο σημείο».