Διαφωνία για την προφυλάκιση ή μη του επιχειρηματία κ. Δημήτρη Κοντομηνά σημειώθηκε μεταξύ του ανακριτή κ. Γιώργου Ανδρεάδη και της εισαγγελέως κυρίας Πόπης Παπανδρέου. Ο ανακριτής πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και εγγύηση 5.000.000 ευρώ. Η εισαγγελέας ζήτησε να κρατηθεί προσωρινά και η τελική απόφαση, μετά τη διαφωνία των δικαστικών, θα ληφθεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εντός 24ώρου.

Ο επιχειρηματίας απολογηθηκε το πρωί της Τρίτης επί περίπου δύο ώρες στο νοσοκομείο όπου έχει εισαχθεί και βρίσκεται φρουρούμενος, καθώς κατηγορείται για απάτη, άμεση συνέργια σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στο πλαίσιο της υπόθεσης των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Μετά το πέρας της απολογίας του, ανακριτής, εισαγγελέας καθώς και οι δύο συνήγοροί του, κκ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Γρηγόρης Τσόλιας μετέβησαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου και ελήφθη η απόφαση ύστερα απο διάσκεψη.

Ως προς τη διαδικασία που θα τηρηθεί, την πρότασή της περί προσωρινής κράτησης του Δημήτρη Κοντομηνά θα υποβάλει αύριο, Τετάρτη, το μεσημέρι προς το δικαστικό συμβούλιο η κυρία Παπανδρέου ενώ στην όλη διαδικασία θα συμμετέχουν και οι συνήγοροι του επιχειρηματία, προκειμένου να υποστηρίξουν τις θέσεις τους για τη μη προσωρινή κράτησή του.

Η γνωμοδότηση Παπανδρέου

Καταπέλτης για τον επιχειρηματία κ. Δημήτρη Κοντομηνά η γνωμοδότηση της εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου η οποία πρότεινε την προφυλάκισή του. Συγκεκριμένα τον χαρακτηρίζει ως ύποπτο φυγής αλλά και ύποπτο τέλεσης νέων αδικημάτων. Επιμένει ότι εκμεταλλεύτηκε τις γνωριμίες και την ισχύ της θέσεώς του για να δανειοδοτηθεί με ποσά τα οποία διοχέτευσε, όπως αναφέρει η εισαγγελέας, και σε προσωπικούς του λογαριασμούς. Ολα αυτά μάλιστα έγινα, όπως υπογραμμίζει, σε μία εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Παπανδρέου δεν δέχεται ως νόμιμα ούτε τα χρήματα που κέρδισε ο επιχειρηματίας με την διαιτητική απόφαση (σε αντιδικία του με ΤΤ του επιδικάστηκε το ποσό των 32.000.000 ευρώ) και αρνείται να τα συμψηφίσει στην αποπληρωμή του δανείου που έχει πάρει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα χαρακτηρίζει μάλιστα και αυτά τα χρήματα ως προϊόν εγκλήματος.

Δεν δέχεται, επίσης, το ενέχυρο των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Alpha διότι δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Αναφέρεται μάλιστα στους λογαριασμούς του επιχειρηματία στο εξωτερικό και του αποδίδει δυνατότητα να προετοιμάσει τη φυγή του εκτός Ελλάδος.

Η απολογία Κοντομηνά

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία του ο επιχειρηματίας δήλωσε αθώος, ότι δεν έχει διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα, καθώς και ότι δεν υφίσταται ζήτημα απάτης και απιστίας.

Η βασική γραμμή της υπεράσπισης Κοντομηνά αφορά την εταιρεία Hellenic Postcredit, εταιρεία που συστάθηκε με τη συνεργασία ΤΤ και επιχειρηματία, και για την οποία – όπως λέγεται – υπήρξε «παρανόηση», καθώς δεν έγινε αγορά μετοχών, αλλά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Γεγονός που σημαίνει ότι κατά πάγια τακτική το ΤΤ πλήρωσε ολόκληρη την αξία των μετοχών, για να διπλασιάσει αργότερα τις μετοχές του, αποκτώντας τελικά το 50% της εταιρείας.

Στα υπερασπιστικά όπλα συγκαταλέγονται στοιχεία και από τις εγκρίσεις από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος, πριν αλλά και μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (και αφού η εταιρεία άλλαξε χαρακτήρα, αποκτώντας τη δυνατότητα να χορηγεί πιστωτικές κάρτες), με τις οποίες η ΤτΕ κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία και δεν εντοπίζει κανένα «κόκκινο» σημείο.

Τονίζεται, επίσης, ότι «τα 18,9 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε το ΤΤ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δεν τα πήρε ο Κοντομηνάς, κατατέθηκαν σε λογαριασμό της τράπεζας, ο οποίος ήταν δεσμευμένος, ως εκ τούτου δεν μπορούσε να αντλήσει χρήματα ο επιχειρηματίας».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των δανείων, ο Δημήτρης Κοντομηνάς παραδέχθηκε ότι υπήρξε πράγματι καθυστέρηση στην αποπληρωμή, αξιοποιεί ωστόσο ως επιχείρημα ότι μεσολάβησε η εκδίκαση αγωγής διαιτησίας (σσ: υπήρξε σύγκρουση ανάμεσα στο ΤΤ και τον επιχειρηματία), την έκβαση της οποίας περίμενε προκειμένου να υπάρξει ενδεχομένως συμψηφισμός.

O Δημήτρης Κοντομηνάς προτίθεται μάλιστα «να καλύψει επαρκώς τα δάνεια και να εξυπηρετηθούν στο σύνολο τους, και έχει προχωρήσει στη χορήγηση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου προς τις τράπεζες – διαδόχους του ΤΤ, με το οποίο τους δίδει την εξουσία να εγγράψουν πρόσθετα εμπράγματα βάρη σε ελεύθερα ακίνητα αξίας άνω των 7 εκατ. ευρώ». Ακόμη – όπως λέγεται – «είναι διατεθειμένος να προσφέρει και ενέχυρο τις μετοχές του στονAlphaαξίας άνω των 46 εκατομμυρίων ευρώ, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο».

Τα βασικά σημεία των ισχυρισμών του

Κεντρικά σημεία στην απολογία είναι επίσης τα εξής:

– Η συνεργασία ΤΤ – Κοντομηνά υπήρξε κερδοφόρα, γεγονός που φαίνεται από τα κέρδη των ετών 2008, 2009 και 2010 (δόθηκαν μάλιστα μερίσματα).

– Το πρόβλημα ανέκυψε μετά το 2010, όταν η τράπεζα δεν μετέφερε το χαρτοφυλάκιο καρτών που είχε κληρονομήσει από την Τ-Bank στην εταιρεία. Υπήρχε σχετικός όρος μη ανταγωνισμού, ο οποίος δεν τηρήθηκε από το ΤΤ. Αυτή ήταν και η αιτία για την καταγγελία της σύμβασης, ως προς την οποία το διαιτητικό δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε υπέρ του Δημήτρη Κοντομηνά – εκτίμησε συγκεκριμένα ότι παραβιάστηκε ο όρος περί μη ανταγωνισμού, ως εκ τούτου ενεργοποιήθηκε η ρήτρα που υποχρέωνε το ΤΤ να αγοράσει τις μετοχές της ΔΕΜΚΟ στην εταιρεία.

– Το τίμημα προσδιορίστηκε στα 32 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΜΚΟ ζήτησε συμψηφισμό με το ύψος των δανείων που είχε λάβει. Ασκήθηκε από το ΤΤ αγωγή ακυρώσεως, αλλά η προσωρινή διαταγή για μη εκτέλεση (που ζητούσε) απορρίφθηκε. Η αγωγή εκκρεμεί μέχρι και σήμερα. Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Κοντομηνάς θα μπορούσε να έχει τηρήσει σκληρότερη στάση.

– Ως προς την κατηγορία της απάτης, ο επιχειρηματίας δείχνει το ΤΤ καθώς η τράπεζα έλαβε τις αποφάσεις ενώ επισημαίνει ότι το ΤΤ είχε δικαίωμα να προχωρήσει και σε άλλη εκτίμηση εκτός από αυτή της εταιρείας Deloitte.

– Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια δανεισμού, τονίζεται ότι το ΤΤ δάνειζε εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος κατά 50%, άρα ήταν λογικό να δανείζει με ευνοϊκότερο επιτόκιο.

– Ως προς το θέμα της επιστροφής χρημάτων, υπογραμμίζεται ότι δόθηκαν εγγυήσεις και προσημειώσεις μέσω πληρεξουσίου σε τράπεζες ύψους σχεδόν 6 εκατομμυρίων ευρώ.

– Σχετικά με τα δάνεια, οι εξασφαλίσεις που δόθηκαν ήταν επαρκείς τότε, πριν από την κρίση. Η μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων λόγω κρίσης αποτελεί τυχαίο γεγονός. Τότε ελήφθη και απόφαση αναδιάρθρωσης των δανείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής).

– Αυτά τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για εταιρικούς σκοπούς. Δεν διοχετεύτηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς. Αυτές οι εταιρείες είναι δηλωμένες ως οικονομικών συμφερόντων Κοντομηνά. Είναι δηλωμένες και στο ΕΣΡ, λόγω Alpha, ενώ υπάρχει σαφής δήλωση στο πόθεν έσχες.

– Εταιρικός σκοπός περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα της εταιρείας. Με αυτό το σκοπό χορηγήθηκαν τα δάνεια.

– Η ρήτρα περί μη ελέγχου περιλαμβάνεται στη σύμβαση για τη Bestline.

– Το σπίτι είχε αγοραστεί το 2006 από εταιρεία του ομίλου για 10 εκατ. ευρώ. Πουλήθηκε το 2012 αντί 15 εκατ. ευρώ και το ποσό «μπήκε» στις εταιρείες.

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία έλαβαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δάνεια ύψους 110, 5 εκατομμυρίων ευρώ, κατά το διάστημα 2008 – 2012. Τα δάνεια στον Δημήτρη Κοντομηνά, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, δόθηκαν κατά παρέκκλιση των συνηθισμένων διαδικασιών και με τρόπους που δεν συνάδουν με τις τραπεζικές πρακτικές, ενώ κάποια από τα ποσά (που συνδέονται με τον όμιλο DEMCO) αξιοποιήθηκαν για άσχετο με τον δηλωθέντα κατά την εκταμίευση σκοπό. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η αγορά ακινήτου στο Λονδίνο για λογαριασμό της κόρης του επιχειρηματία.

Κομβικό θεωρείται στο πόρισμα και το σκέλος της Postcredit, εταιρείας πιστωτικών καρτών, από την οποία η τράπεζα υπέστη ζημία –στο πλαίσιο συνεργασίας ΤΤ και επιχειρηματία– ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ.

Ελεύθερος με εγγύηση €10.000 ο Χ. Γιαγκούδης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή το απόγευμα της Τρίτης ο Χαράλαμπος Γιαγκούδης, μέλος της υποεπιτροπής Αξιολόγησης Επενδύσεων, που είχε ρόλο εισηγητή για κάθε δάνειο.

Ο υψηλόβαθμος υπάλληλος, που κατηγορείται για απιστία σε τέσσερις περιπτώσεις δανείων, προς τους Δημήτρη Κοντομηνά, Κυριάκο Γριβέα (δύο δάνεια) και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καλείται να καταβάλει εγγύηση 10.000 ευρώ, να μη βγει έξω από τη χώρα και να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια για τα οποία εισηγήθηκε ήταν ενήμερα ως το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το δάνειο προς τον –κρατούμενο πλέον– Λ. Λαυρεντιάδη, ο Χ. Γιαγκούδης χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το γεγονός ότι τρεις μήνες μετά τη χορήγησή του η ΤτΕ ενέκρινε την αγορά της Proton Bank από τον επιχειρηματία.

Μετά τις απολογίες Βαρότση, Κοντομηνά και Γιαγκούδη η Φωτεινή Κρέστα, υψηλόβαθμη υπάλληλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, θα απολογηθεί ενώπιον του κ. Γιώργου Ανδρεάδη ως την Πέμπτη, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό.

Αίτηση από το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχείο της δικογραφίας αποτελεί αίτηση εκ μέρους του ζεύγους Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, με την οποία ζητούν την άρση δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων τους – από τον εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Νικολούδη, επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Αμφότεροι καταζητούνται βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Λιγοστές είναι παράλληλα οι εξελίξεις από το «μέτωπο» του Άγγελου Φιλιπίδη, που παραμένει στις φυλακές Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης. Στην Ελλάδα έχει επιστρέψει πλέον ο αδελφός του που είχε ταξιδέψει ως την Τουρκία για να τον επισκεφθεί. Σύμφωνα με τον συνήγορό του πρώην προέδρου του ΤΤ, κ. Αθανάσιο Βαρλάμη, η επικοινωνία μαζί του δεν είναι εξάλλου εύκολη, ακόμη και τηλεφωνικώς.

Ελεύθερος ο Μάριος Βαρότσης

Ελεύθερος αφέθηκε από τον ανακριτή κ. Γιώργο Ανδρεάδη ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Μάριος Βαρότσης, ο οποίος απολογήθηκε χθες, Δευτέρα, κατηγορούμενος καθώς είναι για απιστία και συνέργεια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο πλαίσιο της υπόθεσης των επισφαλών δανείων. Στον Μάριο Βαρότση επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, εγγύηση 300.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ο Μ. Βαρότσης, ο οποίος υπέβαλε πολυσέλιδο υπόμνημα στον ανακριτή, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι αυτά τα επτά-οκτώ χρόνια που υπηρετεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «έκανα απλώς τη δουλειά μου». Η μετέπειτα οικονομική συγκυρία καθόρισε την εξέλιξη της αποπληρωμής των δανείων, γεγονός που, όπως ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, ο ίδιος δεν μπορούσε την επίμαχη περίοδο να γνωρίζει.

Επίσης ο Μ. Βαρότσης δεν αναφέρθηκε επιβαρυντικά σε κανέναν από τους συγκατηγορούμενους για την υπόθεση, στον βαθμό που τον αφορά, ενώ αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει κάποια απάτη, γενικά, αλλά και ειδικότερα στην υπόθεση της Bestline του Δημήτρη Κοντομηνά.

Ο Άγγελος Φιλιππίδης

Ο συνήγορος του πρώην προέδρου του ΤΤ Άγγελου Φιλιππίδη κ. Αθανάσιος Βαρλάμης –ο οποίος είχε συνάντηση με τον κ. Ιωάννη Αγγελή, εισαγγελέα αρμόδιο επί των εκδόσεων– σημειώνει ότι ο εντολέας του έχει παραιτηθεί του δικαιώματος μετάφρασης του υλικού (πακέτου άνω των 100 σελίδων) που αφορά τη διαδικασία έκδοσης προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Ο κ. Βαρλάμης εκτιμά ότι στην καλύτερη εκδοχή, η έκδοση Φιλιππίδη στην Ελλάδα από τις φυλακές Μαλτεπέ της Κωνσταντινούπολης θα γίνει εντός δέκα ημερών. Υπάρχει εξάλλου σχετική ευρωπαϊκή σύμβαση, στην οποία έχει προσχωρήσει και η Τουρκία, βάσει της οποίας η έκδοση θα πρέπει να γίνει το αργότερο εντός σαράντα ημερών από τη σύλληψη

Ο κ. Βαρλάμης επισημαίνει ότι ο εντολέας του είχε πρόθεση να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει την ύπαρξη πληρεξουσίου προκειμένου να τον εκπροσωπήσει ενώπιον των δικαστικών αρχών – έγγραφο που δεν αξιοποιήθηκε καθώς οι αρχές δεν τον κάλεσαν ποτέ, όπως τονίζει.

Ο κ. Βαρλάμης προσκόμισε στον εισαγγελέα Εφετών ολόκληρο το ιστορικό της υπόθεσης και το εισιτήριο επιστροφής στην Ελλάδα, που είχε εκδώσει ο εντολέας του πριν να συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης όλα εκείνα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση του Α. Φιλιππίδη και αυτό με τη σειρά του τα αποστέλλει στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να μεταφραστούν στην τουρκική γλώσσα.

Τα 17 δάνεια και η Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος

Παρά τις καταιγιστικές εξελίξεις, το ενδιαφέρον στην υπόθεση δεν έχει εξαντληθεί, καθώς έχει αναδειχθεί μέρος μόνον της συνολικής έκτασής της.

Ο επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Νικολούδης, έχει στείλει στην Εισαγγελία Διαφθοράς δύο πορίσματα και μία αναφορά (η τελευταία σχετίζεται με τον επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά), τα προς διερεύνηση δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι ωστόσο πολύ περισσότερα και φθάνουν τα 17.

Εκκρεμεί με άλλα λόγια αίτημα της Αρχής προς την Τράπεζα της Ελλάδας, για ξεχωριστούς ελέγχους των δανείων, ενώ εκτιμάται ότι για κάποια από αυτά τα αποτελέσματα δεν θα είναι ανώδυνα.