Η είδηση φαντάζει εξωπραγματική. Eνα «τετράχρονο» startup από την Αθήνα –η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που παράγει φωτονική τεχνολογία –καταφέρνει να κάνει «όνομα» για τα προϊόντα της στις διεθνείς αγορές.
Και αυτή η μικρή αλλά καινοτόμος εταιρεία εξαγοράζεται στη συνέχεια από έναν διεθνή και ισχυρό βιομηχανικό «παίκτη», ο οποίος θέλει να εδραιώσει τη θέση του στις τεχνολογίες Διαστήματος –και όχι μόνο –μέσα από την απόκτηση τεχνολογιών πρώτης γραμμής που φτιάχτηκαν από ελληνικά «μυαλά».
Είναι η ιστορία της Constelex Technology Enablers, μιας μικρής ελληνικής εταιρείας που παράγει φωτονική τεχνολογία και διαθέτει προηγμένα συστήματα οπτικής ενίσχυσης, τα οποία έχουν ευρύ φάσμα εφαρμογών στις τηλεπικοινωνίες, στη βιομηχανία και στους αισθητήρες.
Πρόκειται για ένα startup που ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από τους ερευνητές κκ. Στράτο Κεχαγιά και Λεόντιο Σταμπουλίδη, το οποίο στεγάζεται στην Ελληνική Πρωτοβουλία Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia, στο Μαρούσι. Μαζί τους και η βιολόγος κυρία Σταματία Τζανοπούλου.
Η εταιρεία εξαγοράστηκε στις 26 Νοεμβρίου 2013 από τον βρετανικό όμιλο Gooch & Housego (G&H). Σύμφωνα με την G&H, το τίμημα της συμφωνίας ανήλθε στις 650.000 ευρώ και, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, οι δραστηριότητες θα μεταφερθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οπως ανέφερε προφητικά το «ictplus», το 2010, οι τεχνολογίες της Constelex χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα ενίσχυσης παλμικών και μη οπτικών σημάτων με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου και έχουν εφαρμογές σε μοντέρνα και μελλοντικά οπτικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Αυτά είναι παθητικά οπτικά δίκτυα πρόσβασης αλλά και προηγμένα συστήματα χαρακτηρισμού οπτικών συστημάτων μετάδοσης.
Επίσης, τόνιζε το «ictplus», η Constelex παρέχει λύσεις σε υπερσύγχρονες εφαρμογές της φωτονικής, όπως η επεξεργασία υλικών με φως υπερ-υψηλής στάθμης ισχύος ή τα συστήματα «οπτικών ραντάρ» για την ανάλυση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος.
Αργότερα οι ιδρυτές της εταιρείας υπογράμμιζαν στο «goodnews» ότι στόχος τους είναι ο σχεδιασμός ενός οπτικού γυροσκοπίου για δορυφόρους, μια πρόταση η οποία είχε έρθει πρώτη σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Η ομάδα της εταιρείας είχε ήδη επιτύχει την αντικατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων από συστήματα οπτικών ινών τα οποία μειώνουν την κατανάλωση ισχύος. Ωστόσο το μεγάλο όραμα της ομάδας, όπως έλεγαν, είναι ο σχεδιασμός λέιζερ για τη φωτοδυναμική θεραπεία των καρκινικών κυττάρων που υπόσχεται ότι θα αντικαταστήσει τη μέθοδο της χημειοθεραπείας.
Στη συνέχεια η Constelex γνωστοποίησε τη στρατηγική απόφασή της να εστιάσει στις εφαρμογές της αεροδιαστημικής και της άμυνας μέσα από εντατικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης με στόχο να ηγηθεί σε υπερσύγχρονα υποσυστήματα πρώτης γραμμής, κατάλληλα για δύσκολα περιβάλλοντα και χρήση στο Διάστημα.
Και φτάνουμε στο σήμερα που η ελληνική εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά της από την G&H, έναν εξειδικευμένο κατασκευαστή οπτικών συστημάτων, η οποία έγινε στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου των Βρετανών για μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σε τεχνολογικά υποσυστήματα και εδραίωση του πρωταγωνιστικού ρόλου τους στις διεθνείς αγορές.
Στόχος της Constelex είναι να γίνει ένας οίκος παγκοσμίου κλάσεως στα φωτονικά συστήματα, με εφαρμογές στις τηλεπικοινωνίες, στο Διάστημα, στην άμυνα και στις επιστήμες της ζωής.
Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια ύπαρξης η εταιρεία πέτυχε να αποκτήσει, όπως αναφέρει, μια καλή φήμη στην τεχνική αριστεία που τη βοήθησε να εξασφαλίσει συμβόλαια από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και να προσελκύσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ανάπτυξη φωτονικών συστημάτων για χρήση στους δορυφόρους και στο Διάστημα.
Ηδη η αγοράστρια G&H έχει στήσει το Systems Technology Group (STG) στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο να λειτουργήσει ως ξεχωριστή επιχειρησιακή μονάδα για τη σχεδίαση και την ανάπτυξη πρωτότυπων συστημάτων. Οπως αναφέρει ο βρετανικός όμιλος, η εξαγορά της Constelex αποτελεί μια σημαντική επέκταση των δυνατοτήτων του STG και θα επιτρέψει στην G&H να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος για προηγμένη έρευνα στα συστήματα τηλεπικοινωνιών.
Ετσι, συνεχίζει, η G&H είναι καλά τοποθετημένη για να ικανοποιήσει τον στόχο να γίνει ένας παγκόσμιος ηγέτης στα διαστημικά φωτόνια, με σχεδιασμό και κατασκευή hardware κατάλληλου για χρήση στο Διάστημα σε ΕΕ και ΗΠΑ.
Οπως αναγνωρίζει, η εξαγορά της Constelex αποδεικνύει τη δέσμευση της G&H για την επιτάχυνση της οργανικής ανάπτυξης μέσα από τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας φωτονικών συστημάτων για νέες αγορές, όπως οι διαστημικές και δορυφορικές επικοινωνίες, κατά δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γκάρεθ Τζόουνς.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 9 Δεκεμβρίου 2013

HeliosPlus