Αποκαλύπτεται την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στο Γκάζι ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «InnovAthens», που αποτελεί «καρπό» της σύμπραξης της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και έξι καινοτομικών φορέων.
Ειδικότερα, έπειτα από προεργασία που διήρκεσε για περισσότερο από ένα έτος, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας(ΣΕΚΕΕ), η Ένωση Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝΕΒΗ),η Ελληνική Ένωση Βιοτεχνολογίας(HBio), η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα(ΕΛ/ΛΑΚ) καιη Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων(ΕΕΝΕ) έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν με τον Δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία ενός νέου σημείου αναφοράς στην Τεχνόπολη που έρχεται να συνδυάσει καινοτομία, επιχειρηματικότητα, βιομηχανική ιστορία και αστική αναζωογόνηση.
Σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς, σκοπός της παρουσίασης είναι να γίνει μία πρώτη συνάντηση μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων, ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, με στόχο τη συζήτηση και συνδιαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του InnovAthens.
Όπως αναφέρεται, το InnovAthens φιλοδοξεί να γίνει κόμβος ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην καρδιά της Αθήνας, σε έναν χώρο με 600.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, που έχει ισχυρό συμβολισμό «σε σχέση με την ανάπτυξη, την καινοτομία και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας».
«Ο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας InnovAthens θα αξιοποιεί και θα μετασχηματίσει υφιστάμενες υποδομές χώρων σε ολοκληρωμένα κέντρα δικτύωσης, ανταλλαγής γνώσης και υποστήριξης ανέργων και νεοσύστατων επιχειρήσεων. Μέσω του κόμβου θα υποστηρίζονται νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες με καινοτομικό και εξωστρεφή προσανατολισμό, προσφέροντας γνώσεις και υπηρεσίες στους νέους ανθρώπους που θέλουν να επιχειρήσουν και θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης των νέων στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή» αναφέρεται.
«Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του θα έχει η ζωντανή, καθημερινή παρουσία των έμπειρων επιχειρηματιών, των επιστημόνων και των ερευνητών της Ελλάδας και της διασποράς, μέσω δραστηριοτήτων επιμόρφωσης, workshops και συνεργατικών εγχειρημάτων» σημειώνουν οι διοργανωτές.
Πρακτικά, όπως μεταδίδουν πηγές κοντά στο εγχείρημα, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σημείο αναφοράς που θα δίνει την δυνατότητα σε όλους να παρουσιάσουν τις ιδέες και τις δραστηριότητές τους, συνδυάζοντας καινοτομία, επιχειρηματικότητα και πολιτισμό.
Επίσης, θα δίνουν το «παρών» στον χώρο έμπεροι επιχειρηματίες, που θα συμβουλεύουν νέα σχήματα, υποψήφιοι επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μέντορες. Στόχος του εγχειρήματος, όπως σημειώνουν, είναι να συγκροτηθεί ένα σημείο ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειριών, που θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της δημιουργίας νέων πραγμάτων.
Πάντως, το InnovAthens δεν θα είναι incubator ούτε co-working space, διαβεβαιώνουν, αλλά θα λειτουργήσει ως accelerator για πολλές νέες ιδέες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να μεταγγίσουν τεχνογνωσία από κλάδους υψηλούς τεχνολογίας σε πιο παραδοσιακούς τομείς. Επίσης, κατά πληροφορίες, οι βασικές του λειτουργίες θα είναι δωρεάν για τους χρήστες.