Την επέκταση του κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης που διατηρεί στην Αθήνα ανακοίνωσε την Τρίτη η Nokia Solutions & Networks (NSN), υλοποιώντας το επενδυτικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει η διοίκηση του Φινλανδικού ομίλου στον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο Απρίλιο.

Η τηλεπικοινωνιακή εταιρία ενίσχυσε το κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης με 150 άτομα, εκ των οποίων περίπου 100 ήταν νέες προσλήψεις, όπου συνολικά πλέον εργάζονται 580 άτομα.

Το κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της NSN ιδρύθηκε το 1990 από τη Siemens, όμως πέρασε υπό τον έλεγχο της Φινλανδικής εταιρίας το 2007, την περίοδο δηλαδή που η Nokia και η Siemens είχαν προχωρήσει σε σύμπραξη για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο απασχολούνταν στην Αθήνα 240 άτομα.

Το κέντρο της NSN ασχολείται με την ανάπτυξη λύσεων για τα κινητά ευρυζωνικά δίκτυα και η επέκταση του έρχεται να καλύψει τις ανάγκες παροχής υπηρεσιών δικτύου κορμού δεδομένων (packet core).

Μάλιστα, ο ερευνητικός κόμβος της NSN στην Αθήνα συγκαταλέγεται στα κορυφαία κέντρα που διατηρεί ο πολυεθνικός όμιλος διεθνώς, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις πολλών εκατ. ευρώ για τη δημιουργία της εν λόγω δομής στην Ελλάδα.

Το «παρών» στην ανακοίνωση της επέκτασης του κέντρου της NSN έδωσαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης και Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι η επένδυση της NSN αποτελεί μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Σημειωτέον ότι ένα κομμάτι των προσλήψεων πραγματοποιήθηκε μέσω προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, που επιδοτεί την πρόσληψη νέων πτυχιούχων.

«Το Κέντρο θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο, στην ανάπτυξη της καινοτομίας και στην παραγωγή προϊόντων και εφαρμογών, για κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς ανά τον κόσμο» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και σημείωσε ότι η επέκτασή είναι τριπλά σημαντική για την Ελλάδα διότι γίνεται μέσα στην κρίση, αφορά έναν τομέα τεχνολογικής αιχμής, όπου η χώρα μας έχει μεγάλες δυνατότητες κι εκτελείται «από μια μεγάλη και αξιόπιστη εταιρία σε διεθνές επίπεδο».

«Αυτή η επένδυση αποτελεί και μια ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα, με χειροπιαστό αποτέλεσμα» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι στέλνει «το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει αλλάξει και προσφέρει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον σε όλους όσοι επενδύουν στις προοπτικές της».

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, η Ελλάδα «διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα», καθώς, όπως είπε, «είμαστε άλλωστε 10οι διεθνώς, ως προς τη διαθεσιμότητα καταρτισμένων μηχανικών και σχετικών επιστημόνων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η επένδυση της NSN στέλνει το μήνυμα «πως η Ελλάδα θέλει και μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο – να στραφεί στην καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία».