Εικοσιτετράωρη απεργία για τη Δευτέρα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων των ΑΕΙ. Η εικόνα που έδιναν την περασμένη εβδομάδα τα δύο εμβληματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της πρωτεύουσας έχει εμφανώς αλλάξει. Οι σύλλογοι υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δεν εμφάνισαν προτάσεις για συνέχιση της απεργίας τους και την ερχόμενη εβδομάδα. Αποτέλεσμα που εμφανώς συνδέεται με την έλλειψη απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στα δύο πανεπιστήμια, αλλά και με τη διαφωνία όσων τελικά συμμετείχαν σε αυτές.
Το ΑΣΕΠ ήδη έχει ξεκινήσει…


Οι νομικοί δρόμοι που επέλεξαν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων κατά της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας φαίνεται ότι έχουν ήδη κλείσει, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής –αυτές ανέμεναν οι πρυτανικές Αρχές για να καθορίσουν τη στάση τους τις επόμενες ημέρες. Ετσι, η διαδικασία επιλογής των υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν (θλιβερή, όπως είναι φυσικό, καθώς πολλοί θα μείνουν χωρίς δουλειά) έχει ξεκινήσει ήδη από το ΑΣΕΠ.
Αποστάσεις από τους απεργούς που κρατούν επί δίμηνο κλειστά τα δύο ΑΕΙ φαίνεται ότι κρατούν πλέον και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών ήδη ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα του εξαμήνου ξεκινούν στις 19 του μήνα, ενώ καταρτίστηκε στις σχολές πρόγραμμα εξετάσεων.

«Πρέπει επιτέλους να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε το πανεπιστήμιο να ανοίξει»
λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης. «Αν οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίσουν την απεργία τους πρέπει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες με τη συνεργασία πανεπιστημίου και υπουργείου Παιδείας ώστε να προσληφθούν διοικητικοί υπάλληλοι ως έκτακτο προσωπικό και να ανοίξει το ίδρυμα. Αλλη λύση δεν βλέπω να υπάρχει» επισημαίνει ο κ. Φορτσάκης και συμπληρώνει: «Η Σύγκλητος του Ιδρύματος έχει υποχρέωση αποτελέσματος, δεν βρίσκεται εκεί για την έκφραση επιθυμιών».
«Ασκηση ψυχολογικής βίας»


Οπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νομικής Αθηνών, η Σύγκλητος δεν λειτουργεί πλέον κανονικά καθώς «η παραβατικότητα έχει εισέλθει στις συνεδριάσεις της». Εξηγεί ότι πλέον έξω από την αίθουσα όπου θα συνεδριάσουν τα μέλη της βρίσκονται απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές που κλείνουν τις πόρτες και δεν τους επιτρέπουν την έξοδο. «Βρισκόμαστε υπό καθεστώς φοβερής ψυχολογικής βίας και έτσι οι αποφάσεις της Συγκλήτου συχνά αλλοιώνονται. Δεν μας αφήνουν καν να βγούμε έξω από την αίθουσα. Πρόκειται για διαδικασία απαράδεκτη» καταγγέλλει ο κ. Φορτσάκης.
Προσθέτει βέβαια ότι για το αδιέξοδο ευθύνες έχουν εξίσου το πανεπιστήμιο και η διοίκησή του αλλά και το υπουργείο Παιδείας που έχει επιδείξει αδιαλλαξία σε πολλά θέματα. Στο ερώτημα όμως τι πρέπει να γίνει αν οι διοικητικοί υπάλληλοι τελικά κλιμακώσουν την απεργία τους και κρατήσουν κλειστές τις πύλες του, ο πρόεδρος της Νομικής Αθηνών απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να κληθεί η Αστυνομία».
Αντίστοιχη δήλωση έκανε την Παρασκευή και ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε: «Οι καθηγητές και οι φοιτητές θα πάνε στα μαθήματά τους και αν παρεμποδιστεί η είσοδος από τον οποιονδήποτε θα αναλάβει η Αστυνομία».

«Σαράντα χρόνια μετά, πληθωρισμός στη διαχείριση»
Τα περιθώρια φαίνεται να στενεύουν για τους συλλόγους των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που συνεδριάζουν τη Δευτέρα για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την απεργία τους. Μετά την έκδοση αποφάσεων θα συνεδριάσει και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα μέλη της οποίας τις προηγούμενες εβδομάδες ακολουθούσαν απλά τον βηματισμό των διοικητικών υπαλλήλων του χωρίς πραγματική ικανότητα να ελέγξουν την κατάσταση ή να αναζητήσουν λύσεις για την επαναλειτουργία του. Πάντως και στο Πολυτεχνείο, όπου έχουν ήδη προπηλακιστεί καθηγητές που προσπάθησαν να μπουν στα γραφεία τους, πολλοί μιλούν για κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας.
Ολα αυτά εν μέσω της εφετινής 40ής επετείου από την εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου, τα μηνύματα της οποίας φαίνεται ότι αντιστράφηκαν μέσα στο ιστορικό ίδρυμα. «Σαράντα χρόνια μετά, τι άραγε έχει προκύψει από το πρωινό αεράκι της άνοιξης;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά έμπειρος καθηγητής του Πολυτεχνείου που μίλησε στο «Βήμα», αλλά στο ίδιο κλίμα προτίμησε να εκφραστεί ανωνύμως. «Πολλά βήματα μπροστά, αλλά το εκκρεμές αργεί να ισορροπήσει σε κατάσταση μέγιστης απόδοσης, ενώ στις ταλαντώσεις του ο λίβας του καλοκαιριού έκαψε αρκετές μικρές ή μεγάλες φύτρες από το δέντρο που άνθιζε και ωρίμαζε. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ασφαλώς θετικό, μολονότι θα μπορούσε να είναι πολύ θετικότερο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δυστυχώς το χτύπησε και ένα σαράκι της φυλής μας, ο πληθωρισμός, ο οποίος είναι ευδιάκριτος πλέον σε όλες τις συνιστώσες του συστήματος της ανώτατης εκπαίδευσης και τρώει πλέον εμφανώς τις ρίζες της. Πληθωρισμός σε νομοθεσίες και θεσμικά μέτρα, πληθωρισμός σε φορείς και μέσα, πληθωρισμός σε έμψυχα όντα, πληθωρισμός σε τακτικές και μεθοδολογίες διαχείρισης του συστήματος. Και το όραμα των αγωνιστών της εξέγερσης το οποίο διέκριναν η φιλοσοφία και το συναίσθημα της λιτότητας «Ψωμί…» πού βρίσκεται σήμερα; Η ανώτατη εκπαίδευση έχει την πρόδηλη ανάγκη σήμερα, άμεσα, τώρα –παρά τα πολλά βήματα που έχει κάνει μπροστά –να κάνει την ενδοσκόπησή της ώστε να αποφύγει να υποχρεωθεί σε βήματα πίσω. Τουλάχιστον το οφείλει στους αγωνιστές της εξέγερσης, το οφείλει στο πρωινό αεράκι της άνοιξης που έσβησε και βρίσκεται πλέον μόνο στις αναμνήσεις μας. Στις αναμνήσεις μιας εποχής που δυστυχώς έφυγε…»
καταλήγει χαρακτηριστικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ