Απόφαση για την επίλυση της κρίσης στον χώρο των πανεπιστημίων που ξέσπασε εξαιτίας της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων τους πήρε το υπουργείο Παιδείας. Με απόφαση του υπουργού κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου καλούνται εντός πέντε ημερών όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι των οκτώ ΑΕΙ που εντάσσονται στο πρόγραμμα και ανήκουν σε κλάδους που εμπίπτουν στις αποφάσεις περί διαθεσιμότητας, να απογραφούν μόνοι τους σε ειδικό ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας. Όσοι δεν το κάνουν μέσα σε πέντε ημέρες, θα τεθούν σε αργία.

Όπως είπε στοΒΗΜΑ 99,5ο Δημήτρης Σακκάτος, γενικός γραμματέας της Ένωσης διοικητικών υπάλληλων του πανεπιστημίου Αθηνών, τα ΑΕΙ είναι κλειστά λόγω απεργίας, καθώς όπως καταγγέλλουν, η διαδικασία, που προωθεί η κυβέρνηση, θα απαξιώσει τα ΑΕΙ, σε λύκεια, με την κατάργηση της έρευνας και της παραγωγής νέας γνώσης.

Το υπουργείο προωθεί τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή και αφορά τα τέσσερα Πανεπιστήμια, από τα οκτώ, που δεν απέστειλαν στοιχεία των διοικητικών τους υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ. Η σχετική ρύθμιση ορίζει τα εξής:
Α. Για όσα Πανεπιστήμια οι Διευθύνσεις Προσωπικού δεν απέστειλαν στο ΑΣΕΠ την αποτίμηση των προσόντων των διοικητικών υπαλλήλων των κλάδων και ειδικοτήτων, μέρος των οποίων έχουν καταργηθεί οι θέσεις, οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι εντός πέντε ημερών, μετά από σχετική πρόσκληση που θα κάνει το υπουργείο Παιδείας, μόνοι τους και χωρίς να μεσολαβήσει το οικείο Πανεπιστήμιο, να κάνει την αποτίμηση των προσόντων σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και να καταθέσει τα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου παιδείας στο Μαρούσι.
Β. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που δεν κάνουν από μόνοι τους την αποτίμηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα τίθενται σε αργία.
Η ιδέα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για κατάργηση κλάδων εγκαταλείφθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από την ανταπόκριση κάποιων Πανεπιστημίων να αποστείλουν στο ΑΣΕΠ τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων.

ΑΠΘ: Πίστωση χρόνου για τους καταλόγους της διαθεσιμότητας

Πίστωση χρόνου ζητεί τώρα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να στείλει στο ΑΣΕΠ τους πίνακες με τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων του. Με απόφασή της, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου επικαλείται «έκτακτη ανάγκη», εξαίτιας της οποίας δεν κατέστη δυνατή η έγκαιρη αποστολή των στοιχείων και προκειμένου να τα αποστείλει ζητεί παράταση «για εύλογο χρονικό διάστημα» της σχετικής προθεσμίας.

Μάλιστα ο πρύτανης κ. Γιάννης Μυλόπουλος σε δηλώσεις του, σήμερα, Πέμπτη, υποστήριξε ότι κανένα από τα οκτώ πανεπιστήμια που εντάσσονται στην κινητικότητα – αν και έχουν προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον της εφαρμογής της – δεν αρνείται να αποστείλει τις σχετικές λίστες, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά απλώς αδυνατούν σε αυτή τη φάση εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Στην αποστολή των καταλόγων με τους δικούς του υπαλλήλους προχωρεί και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης .

Αύριο η γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων

Οι ίδιοι οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, οι οποίοι μετά την νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, υποχρεώνονται εντός πενθημέρου να καταθέσουν στο ΑΣΕΠ μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα δημιουθργηθεί ειδικά γι’ αυτό το σκόπο αυτό, προσωπικά τα ατομικά τους στοίχεια – εφόσον δεν το έχει κάνει το πανεπιστήμιο όπου εργάζονται – αναμένεται να αποφασίσουν αύριο, Παρασκευή, στην γενική τους συνέλευση τη στάση που θα τηρήσουν.

Παρά τον κίνδυνο να τεθούν αυτοδικαίως σε αργία αν δεν τηρήσουν το νόμο, μιλώντας στην εκπομπή των Γ. Κακούση και Δ. Πετρόπουλου, στον Βήμα FM, ο γενικός γραμματέας του συλλόγου υπαλλήλων του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Δημήτρης Σακκάτος, άφησε να εννοηθεί ότι το πιθανότερο είναι να αποφασίσουν να στείλουν μόνον τα βασικά στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμα, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Τα πλήρη και έγκυρα απογραφικά τους δεδομένα (χρόνια υπηρεσίας, τίτλοι σπουδών κλπ.) βρίσκονται κατατεθειμένα στις διευθύνσεις προσωπικού των ΑΕΙ, σχολίασε ο κ. Σακκάτος. Η περίληψή της σε ατομικές δηλώσεις, παρατήρησε, δεν παρέχει εχέγγυα για την ειλικρίνιά τους…