Στη «µικρή ιστορία» των µονιµοποιήσεων «διοικητικών» υπαλλήλων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα της χώρας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατέχει σίγουρα ξεχωριστή θέση. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν επί σειρά ετών (παράδοξες, επιπόλαιες και επιζήµιες, όπως είναι προφανές) και έφεραν το Ιδρυµα ακόµη και ενώπιον εισαγγελέα, χωρίς ωστόσο να αποδοθούν ευθύνες, φτάνουν όπως φαίνεται σε ένα τέλος µε πολλά θύµατα.
Την πραγματική εικόνα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη διοίκηση πολλών πανεπιστημίων αποκαλύπτουν οι διηγήσεις καθηγητών που μίλησαν σχετικά στο «Βήμα». Σύμφωνα με αυτές, ενώ όλα τα πανεπιστήμια αγωνιούσαν τις προηγούμενες ημέρες να δείξουν στις εκθέσεις αυτοαξιολόγησής τους προς το υπουργείο Παιδείας… έλλειμμα στις θέσεις των διοικητικών τους υπαλλήλων, το Πολυτεχνείο, όπου υπήρχε πλεόνασμα, έμοιαζε με τον «αδύναμο κρίκο».

«Τα δικά μας νούμερα δείχνουν έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων, στο Πολυτεχνείο όμως υπάρχει πρόβλημα. Πώς θα δείξουν έλλειμμα;»
έλεγε καθηγητής μεγάλου πανεπιστημίου της πρωτεύουσας. Και αυτό γιατί το Πολυτεχνείο, όπως φανερώνει το σχετικό ρεπορτάζ, έχει όντως έλλειμμα. Αλλά σε διοικητικούς υπαλλήλους που να ασκούν καθήκοντα… διοικητικών υπαλλήλων. Και αυτό γιατί τα προηγούμενα χρόνια μονιμοποιήθηκαν εκατοντάδες ερευνητές που εργάζονταν αρχικά στα ερευνητικά προγράμματά του σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, χωρίς όμως να είναι.
Το σύστημα μονιμοποίησης


Το φαινόμενο αυτό ήταν σύνηθες σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας που χρησιμοποιούσαν επί χρόνια τους ειδικούς λογαριασμούς έρευνας (κοινοτικά κονδύλια) για να πληρώνουν το προσωπικό των ερευνητικών τους έργων. Οσοι υπάλληλοι είχαν συμβάσεις δύο συνεχόμενων ετών με τη μέθοδο αυτή, κρίνονταν στη συνέχεια «πάγιων και διαρκών αναγκών» και μονιμοποιούνταν μη αμειβόμενοι πια από τα κοινοτικά κονδύλια αλλά από το Δημόσιο.
Την περίοδο εκείνη οι πρυτάνεις πολλών πανεπιστημίων υπέγραφαν εν γνώσει τους και πλαστές συμβάσεις για προσωπικό που δεν δούλευε σε ερευνητικά έργα, τις οποίες προωθούσαν στο γραφείο τους καθηγητές στη βάση της λογικής «δεν είναι κακό, βοηθάμε ένα παιδί να μπει στο Δημόσιο»

«Οι εκάστοτε κυβερνήσεις μονιμοποιούσαν εν γνώσει τους τους «ερευνητές» στα πανεπιστήμια ως «διοικητικούς» και η τωρινή θέλει να τους παροπλίσει με λανθασμένη αξιολόγηση διοικητικών»
λέει καθηγητής του Πολυτεχνείου που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους. «Πουθενά στα κριτήρια δεν υπάρχει, π.χ., ο «αριθμός δημοσιεύσεων» ή ο «αριθμός ετεροαναφορών». Οι συνδικαλιστές δεν επιτρέπουν καμία πραγματική αξιολόγηση επειδή θα προκύψει η γύμνια εκείνων που μονιμοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια» αναφέρει.
Οποιος πήγαινε αντίθετα σε αυτό το σύστημα (και υπήρξαν πρυτάνεις αρκετά γενναίοι για να το κάνουν) απλώς δεν εκλέγονταν ξανά. «Το μεγάλο παιχνίδι το κάνουν τώρα οι διοικητικοί» λέει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου στο «Βήμα». «Εχει ξεφύγει από τους καθηγητές και τη διοίκηση. Και πράγματι, προ δεκαετίες διορίστηκαν άνθρωποι βάσει γενεαλογικού δέντρου…». Το θέμα έφτασε στον εισαγγελέα, έγιναν στο παρελθόν δύο δικογραφίες και κλήθηκαν να καταθέσουν καθηγητές του Ιδρύματος που διόρισαν με τη μέθοδο αυτή περισσότερους από 40 διοικητικούς υπαλλήλους. Ωστόσο αποδείξεις δεν βρέθηκαν, αδικήματα δεν αποδόθηκαν.
«Προκρούστης» και αξιοκρατία


Στα παράδοξα της υπόθεσης κατατάσσεται το γεγονός ότι λόγω της κατακραυγής που απειλούσε κυρίως από την πλευρά αριστερών σχηματισμών τις διοικήσεις των ΑΕΙ, κανένα πανεπιστήμιο δεν έκανε ουσιαστική αξιολόγηση των υπαλλήλων του, καθώς το να επιλέξει συγκεκριμένους υπαλλήλους προς… αποχώρηση θεωρήθηκε αδίκημα «κακουργηματικού» χαρακτήρα. Αντ’ αυτού, πολλά ιδρύματα παρουσιάζοντας την προηγούμενη εβδομάδα πρόχειρες εκθέσεις αξιολόγησης, οδηγήθηκαν αναγκαστικά στη λογική του «Προκρούστη», πετώντας το μπαλάκι στο υπουργείο Παιδείας για να αποφασίσει αυτό. Ετσι, ύστερα από ένταση και κινητοποιήσεις αρκετών ημερών τα ονόματα αυτά τελικά θα τα επιλέξει το ΑΣΕΠ με τα δικά του κριτήρια.
Για το ίδιο θέμα το Συμβούλιο του Πολυτεχνείου ζήτησε πρόσφατα διαφάνεια και αξιοκρατία στο θέμα υποστηρίζοντας ότι «προβλήματα μη ορθολογικής κατανομής του προσωπικού ή δυσλειτουργιών πρέπει να αντιμετωπισθούν από τη διοίκηση του Ιδρύματος και των Σχολών, εφαρμόζοντας την αυτοδιοίκηση και προστατεύοντας τους εργαζομένους σε αυτό».
Σήμερα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει περίπου 800 διοικητικούς υπαλλήλους και την περασμένη εβδομάδα τα μέλη της Συγκλήτου του υπέγραψαν ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται ότι χρειάζονται 1.100… Και ανέστειλε για δύο ημέρες τη λειτουργία του εκφράζοντας την άποψη ότι «η πολιτική του υπουργείου Παιδείας για τη διαθεσιμότητα έχει οδηγήσει το ΕΜΠ στην πράξη σε αναστολή λειτουργίας». Οπως λένε καθηγητές του ΕΜΠ, η Σύγκλητος προχώρησε στην απόφαση αυτή αποκρύπτοντας το γεγονός ότι 400 διοικητικοί υπάλληλοι από τους 800 δεν ασκούν έργο διοικητικό αλλά απασχολούνται στα δικαστήρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ