Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κανένα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά δεν ανέλαβε την υπεράσπιση του Γ. Ρουπακιά, κατηγορουμένου για τη δολοφονία του 34χρονου μεταλλεργάτη και μουσικού Παύλου Φύσσα.
Σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος σημειώνει πως «συναισθανόμενος τον ρόλο και την ευθύνη του, καταδικάζει απερίφραστα κάθε υποκινητή συμπεριφορών βίας και κάθε πρεσβευτή αντιλήψεων είτε υφέρπουσας είτε πανηγυρικώς εκδηλούμενης φασίζουσας νοοτροπίας».

Όπως αναφέρεται «ο θάνατος του Παύλου Φύσσα δεν αποτελεί τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό. Αντίθετα αποτελεί προφανέστατη συνέχεια του περιστατικού του Περάματος, του Μελιγαλά, της επίθεσης κατά του δημάρχου Αθηναίων, της κακοποίησης μεταναστών. Ο φόνος στην Αμφιάλη είναι αποτέλεσμα της κλιμάκωσης του σχεδίου των εχθρών της δημοκρατίας για την κατάλυση των θεσμών, για ισοπέδωση του διαλόγου και της διαφωνίας, για τον εγκλωβισμό σε συνθήκες φοβίας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Ο Παύλος Φύσσας δεν πέθανε τυχαία από βασανιστήρια σε κάποιο υπόγειο της ΕΣΑ. Ο τότε φασισμός προσπαθούσε να κρύβεται. Ο τωρινός είναι θρασύς και απροκάλυπτος. Κρατάει λάβαρα και πανηγυρίζει, περιφέροντας άναρθρες κραυγές και παραγγέλματα στις εσχατιές της ελληνικής επικράτειας αναζητώντας ακόλουθους και βαστάζους».

Επισημαίνεται ακόμη πως «το κράτος και οι μηχανισμοί ελέγχου του δεν έχουν το δικαίωμα να γυρίζουν το κεφάλι, όταν προσβάλλονται οι θεσμοί. Σε οποιεσδήποτε περιπτώσεις εκδηλώσεως παράνομης συμπεριφοράς, ο παρευρισκόμενος αστυνομικός παρεμβαίνει. Μάλιστα συχνά, μας έχει συνηθίσει να παρεμβαίνει διακινδυνεύοντας τη σωματική του ακεραιότητα. Ποιος λοιπόν είναι ο λόγος που ο αστυνομικός αρνείται ή διστάζει να παρέμβει σε συγκεκριμένης μορφής παραβατικές συμπεριφορές, καλυμμένες από το μανδύα της ίδιας πάντοτε φασίζουσας αντιλήψεως; Είτε διστάζει είτε αρνείται ο αστυνομικός, το πρόβλημα είναι σημαντικό. Στη δεύτερη μάλιστα περίπτωση εύλογα δημιουργείται το δίλημμα εάν ο αστυνομικός παραχωρεί τη δική του εξουσία σε αυτόκλητους τιμωρούς είτε ακόμη χειρότερα, εάν συμφωνεί μαζί τους. Γιατί η δικαιοσύνη αφήνεται απροστάτευτη και διστάζει να παρεμβαίνει σε κάθε περίπτωση κατάφωρης παράβασης των νόμων;»
Οι περιφερειάρχες
Με αφορμή τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις, τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα και τη γενικευμένη περιφρόνηση της Χρυσής Αυγής προς τη δημοκρατική νομιμότητα και τους θεσμούς, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕνΠΕ) κ. Γιάννης Σγουρός και το ΔΣ της (ΕνΠΕ) απέστειλαν επιστολή προς τη Χρυσή Αυγή ζητώντας από τους εκπροσώπους της να μην παραστούν στις εργασίες του συνεδρίου που διοργανώνει αύριο, Παρασκευή, στην Αθήνα.
Ο κ. Σγουρός δήλωσε: «Η Δημοκρατία γεννήθηκε σε αυτόν τον τόπο. Εδώ ρίζωσε και εδώ θα συνεχίσει να υπάρχει. Δεν θα τη χαρίσουμε σε κανέναν. Άνθρωποι και κόμματα που την περιφρονούν είναι ανεπιθύμητοι στο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος».
Οι πρυτάνεις και η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ
Και το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων καταδικάζει κατηγορηματικά τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Σε σχετική ανακοίνωσή του «ζητά από την πολιτεία να ενεργήσει άμεσα και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απόδοση ευθυνών στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των ενεργειών αυτών, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψή τους στο μέλλον».
Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει απερίφραστα τη «ναζιστικής έμπνευσης και εκτέλεσης δολοφονία ενός έλληνα πολίτη» εξέδωσε και η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σε αυτό τονίζει ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και ομοψυχία προκειμένου να επιτευχθεί η ριζική εξάλειψή του» ως «ελάχιστο χρέος όλων μας προς την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας».