Τουλάχιστον 300 περιστατικά επιθέσεων από ακροδεξιούς και κυρίως άτομα που υποστηρίζουν τη Χρυσή Αυγή έχουν σημειωθεί την τελευταία τριετία στην Ελλάδα. Η δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη από τον 45χρονο ακροδεξιό Γιώργο Ρουπακιά αποτελεί την «κορύφωση» πολλών παρόμοιων αιματηρών περιστατικών από ακροδεξιούς που καταλαμβάνονται από ρατσιστικό αμόκ ή χτυπούν Ελληνες για «μηδαμινή αφορμή». Ομάδες εφόδου με «στρατιωτική δομή» που δρουν με βάση οργανωμένα σχέδια και οι οποίοι –όπως λένε οι αστυνομικοί –«αποθρασύνονται μέρα με τη μέρα».
Σε πολλές περιπτώσεις η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να διαλευκάνει αυτές τις εγκληματικές ενέργειες, ενώ η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να αποτινάξει τις ευθύνες με μόνιμη επωδό ότι οι δράστες «δεν είναι μέλη της και δεν έχει καμία ευθύνη για όσα αυτοί λένε και υποστηρίζουν». Ενδεικτικό της «πυκνότητας» αυτών των ενεργειών είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2012 υπήρξαν 154 περιστατικά ρατσιστικής βίας: τα 151 αφορούν μετανάστες ή πρόσφυγες, ενώ σε τρία τα θύματα ήταν ευρωπαίοι πολίτες (1 Ρουμάνος, 1 Βούλγαρος και 1 Ελληνας). Η πλειονότητα των περιστατικών αφορούσε βαριές σωματικές βλάβες (66 περιστατικά) και απλές σωματικές βλάβες (76 περιστατικά).
Η πρώτη δολοφονία από ακροδεξιούς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι αυτή τον Μάιο του 2011 στη διασταύρωση των οδών Στρατηγού Καλλάρη και Κωνσταντινίδη, στα Κάτω Πατήσια. Θύμα της άγριας δολοφονίας ήταν ένας 21χρονος μετανάστης, υπήκοος Μπανγκλαντές. Τον 21χρονο κατεδίωξαν δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε δίκυκλο, οι οποίοι όταν τον έφθασαν τον τραυμάτισαν με μαχαίρια και ετράπησαν σε φυγή. Ως σήμερα, περισσότερο από δύο χρόνια μετά, αυτή η εγκληματική επίθεση δεν έχει διαλευκανθεί. Ωστόσο θεωρείται «ανταποδοτικό χτύπημα» από ακροδεξιούς για τη δολοφονία του άτυχου 40χρονου Μανώλη Καντάρη στα Πατήσια από Αφγανούς οι οποίοι του άρπαξαν την κάμερά του. Εκείνες τις εβδομάδες σημειώθηκαν δεκάδες επιθέσεις κατά αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας. Τον Ιανουάριο του 2013 ένας 27χρονος Πακιστανός δολοφονείται στα Πετράλωνα από δύο Ελληνες ηλικίας 25 και 29 ετών. Στο σπίτι του ενός βρέθηκαν φυλλάδια της Χρυσής Αυγής. Σημειώνεται πάντως ότι μια άλλη δολοφονία που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2012 –στην οδό Αναξαγόρα στην Ομόνοια –με θύμα έναν 20χρονο Μαροκινό και αποδόθηκε σε ρατσιστικά αίτια, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία είχε άλλα κίνητρα.
Μια άλλη χαρακτηριστική υπόθεση είναι αυτή της σύλληψης, τον Μάιο του 2013, δύο 34χρονων ακροδεξιών που κατηγορήθηκαν αρχικά ότι πυρπόλησαν κατάστημα στην οδό Λεμεσού, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονος, που ανήκε σε έναν υπήκοο Καμερούν. Στη συνέχεια της διερεύνησης της υπόθεσης ο 34χρονος κατέθεσε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 ο ίδιος και ακόμη 30 άτομα συγκρότησαν επιτροπή με αντικείμενο την «αστυνόμευση» της Κυψέλης. Οπως μάλιστα ανέφερε, «είχαμε χωριστεί σε ομάδες των πέντε ατόμων και πραγματοποιούμε περιπολίες από τις 7 το απόγευμα ως τις 4 τα ξημερώματα», ενώ παραδέχθηκαν ότι σχετίζονταν με επιθέσεις και σε άλλα καταστήματα.
Ακόμη μία ενδεικτική υπόθεση είναι αυτή της σύλληψης, επίσης τον περασμένο Μάιο, τριών νεαρών ηλικίας 21, 23 και 17 ετών για τον εμπρησμό μηχανήματος αυτόματης ανάληψης χρημάτων στον Βόλο. Οι δράστες είχαν προσπαθήσει να σπάσουν την τζαμαρία της πρόσοψης της τράπεζας και να πετάξουν μολότοφ στο εσωτερικό της. Στην κατοχή των νεαρών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, μπλούζα της Τοπικής Οργάνωσης Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής και κασκόλ του ίδιου κόμματος, καθώς και φωτογραφίες του Χίτλερ και περίστροφα. Αγριες ρατσιστικές επιθέσεις έχουν σημειωθεί ακόμη στην Κόρινθο, στο Ηράκλειο, στην Καλλιθέα και αλλού.
Τέλος, χαρακτηριστική είναι η υπόθεση εξάρθρωσης –τον Ιούνιο του 2012 –συμμορίας ποινικών με Καλάσνικοφ στην Καβάλα που προχωρούσαν σε ληστείες τραπεζών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν πυροβολήσει αστυνομικούς. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι πολλοί από τους συλληφθέντες συμμετείχαν σε ακροδεξιές ομάδες και έδιναν το «παρών» σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των αλλοδαπών ζητώντας την απέλασή τους.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 18 Σεπτεμβρίου 2013

HeliosPlus