Ομολόγησε ο 45χρονος την δολοφονία σε βάρος 34χρονου, στην Αμφιάλη, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όπως επίσης και το ότι είναι χρυσαυγίτης. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν την εκδοχή των πολιτικών κινήτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες καθώς δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την ελληνική αστυνομία ο δράστης ονομάζεται Γεώργιος Ρουπακιάς είναι ιδιωτικός υπάλληλος και κάτοικος Νίκαιας. Από την έως τώρα έρευνα φαίνεται πως ο 45χρονος δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές και δεν προκύπτει να γνώριζε το θύμα από παλιά. Ωστόσο έχει ζητηθεί η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του για να εξακριβωθεί ποιος έδωσε την «εντολή» να στηθεί το μπλόκο και να εκτελεστεί ο άτυχος νέος.

Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια έρευνας που έκαναν στο σπίτι του δράστη βρήκαν και κατάσχεσαν έναν ηλεκτρικό εκκενωτή (τέιζερ). Όπως κατέθεσε η σύζυγός του, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στην οικία υπήρχαν επιπλέον ένα πτυσσόμενο κλομπ και έντυπο υλικό της Χρυσής Αυγής τα οποία και απομάκρυνε μετά το περιστατικό. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της έρευνας εντόπισαν σε κάδο απορριμμάτων τις σακούλες με το έντυπο υλικό.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως η σύζυγος του 45χρονου είναι ταμίας Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής την οποία επισκεπτόταν ο δράστης 5-6 φορές την εβδομάδα.

Σε βάρος του 45χρονου σχηματίζεται δικογραφία από την Ασφάλεια Αττικής και το απόγευμα της Τετάρτης ή το αργότερο το πρωί της Πέμπτης θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.

Το θύμα, ο 34χρονος Παύλος Φύσσας (αριστερά), ανήκε στον αριστερό χώρο, ήταν γνωστό στην περιοχή για την αντιφασιστική του δράση, ασχολιόταν με τη μουσική χιπ-χοπ και δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση από τον δράστη και ομάδα ομοϊδεατών του ακροδεξιών, τους οποίους και αναζητά η αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ο 45χρονος ομολόγησε ότι χτύπησε με μαχαίρι στο στήθος τον 34χρονο ο οποίος μεταφέρθηκε σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου και κατέληξε. Σύμφωνα με τους γιατρούς έφερε δυο τραύματα στο αριστερό ημιθωράκιο.

Ερευνα της ΕΛ.ΑΣ με εισαγγελέα σε γραφεία της Χρυσής Αυγής

Έρευνα, παρουσία εισαγγελικών αρχών, πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία λίγο μετά τις δέκα το πρωί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Μεσογείων, στο Σταθμό Λαρίσης και σε άλλες περιοχές.

Στην έρευνα, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, παρόντες ήταν και οι βουλευτές του κόμματος, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Μετά την ολοκλήρωσή της, ο Ηλίας Κασιδιάρης, αφού απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους με χυδαίους χαρακτηρισμούς, υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα του Κερατσινίου, το οποίο, όπως είπε, «καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή απερίφραστα».

Στη συνέχεια, καταφέρθηκε εναντίον του «θλιβερού μνημονιακού κράτους, που βρήκε αφορμή να κάνει παράνομες εφόδους στα γραφεία του κόμματος και παράνομες προσαγωγές μελών μας» και πρόσθεσε: «Αυτό γίνεται επειδή φοβούνται τη Χρυσή Αυγή, φοβούνται την άνοδο των εθνικιστών, επειδή είμαστε Έλληνες. Τους λέμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Όσο πόλεμο και να μας κάνουν, μας κάνουν πιο δυνατούς».

Κατά τη διάρκεια της έρευνας άνδρες της Τροχαίας, που βρίσκονταν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, διαπίστωσαν παράβαση παράνομης στάθμευσης στο αυτοκίνητο του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, καθώς ήταν σταθμευμένο πάνω στο πεζοδρόμιο, ενώ οι αριθμοί των πινακίδων κυκλοφορίας ήταν καλυμμένοι με μαύρο πλαίσιο.

Το χρονικό της δολοφονίας

Το δολοφονικό επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις 12.10 το βράδυ στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 60. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες το θύμα με τη παρέα του βρίσκονταν στην καφετέρια παρακολουθώντας τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Ολυμπιακού και είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον δράστη ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε. Λίγο μετά τα μεσάνυκτα ο 34χρονος με την παρέα του κινήθηκε προς την Π. Τσαλδάρη όπου είχε σταθμεύσει το δίκυκλό του, όπως αναφέρουν οι ίδιες μαρτυρίες. Εκεί του είχε στήσει «ενέδρα» ο 45χρονος μαζί με άλλα άτομα και τότε του επιτέθηκαν.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν πως αρχικά υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ της παρέας του θύματος και μιας ομάδας ατόμων στην Π. Τσαλδάρη και στη συνέχεια ακολούθησε επεισόδιο-συμπλοκή κατά το οποίο έγινε η δολοφονία.

Όπως δήλωσε ο πατέρας του θύματος, πρώην μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά με έντονη δράση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, του είπαν πως ο γιος του με κανα-δυο άτομα παρακολουθούσε σε καφετέρια της περιοχής τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Ολυμπιακού. Και πρόσθεσε: «Κάποιος από την παρέα του είπε κάτι για τους χρυσαυγίτες και κάποιος άλλος ειδοποίησε τους χρυσαυγίτες».

Σημείωσε ακόμη πως όταν έφυγε ο γιος του με την παρέα του, τον κυνήγησαν ως το σημείο της δολοφονίας και τότε ο 34χρονος ζήτησε από τους φίλους του να φύγουν. Μαζί τους ήταν και η φίλη του θύματος.

Ξαφνικά είδαν ένα αμάξι να έρχεται ανάποδα την Π. Τσαλδάρη, να σταματά, να κατεβαίνει ο οδηγός και να μαχαιρώνει στην καρδιά τον 34χρονο. Ο πατέρας του θύματος τόνισε ότι ο γιατρός του είπε πως «ήταν επαγγελματικό χτύπημα». Ο γιος του και η παρέα του, συμπλήρωσε, περνούσαν από εκεί για να πάρουν μπίρες και να πάνε να κάτσουν κάπου εκεί κοντά.

Ο πατέρας του 34χρονου ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία σχέση η συμπλοκή με το ποδόσφαιρο και έκανε λόγο για εμπλοκή τουλάχιστον 30 ατόμων που «την έστησαν στον γιο μου και τα παιδιά». Είπε ακόμη πως ενώ ήταν σοβαρά τραυματισμένος υπέδειξε στην κοπέλα του τον δράστη και της είπε πως «έγινε μεγάλη μαλακ…».

Κατήγγειλε ακόμη πως το ασθενοφόρο έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση, με βάση την πληροφόρηση που είχε, και αναφέρθηκε και σε ολιγωρία των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο λέγοντας χαρακτηριστικά πως όταν η κοπέλα του γιου του τους ζήτησε τους βοηθήσουν γιατί τους κυνηγάνε, οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. (ήταν 12) της απάντησαν πως οι δράστες είναι πολλοί και δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Μόλις ο δράστης έβγαλε μαχαίρι, η αστυνομικός της «ομάδας Ζ» φέρεται να είπε, «ε όχι και μαχαίρι»!

Αυτόπτες μάρτυρες έλεγαν πως οι φίλοι του θύματος προσπαθούσαν μάταια να σταματήσουν ταξί για να τον μεταφέρουν πιο γρήγορα σε νοσοκομείο ενώ άνθρωπος που βρισκόταν στην ίδια καφετέρια με τον 34χρονο είπε πως μέσα στο κατάστημα δεν ήταν κανείς από τους δράστες.

Συμπλήρωσε ότι λίγο αργότερα όταν αποχωρούσε είδε την κοπέλα του νεαρού να φωνάζει στους αστυνομικούς «αυτός είναι, πιάστε τον» δείχνοντας τον δράστη ο οποίος προσπαθούσε να μπει στο αυτοκίνητο για να εξαφανιστεί όπως είχαν κάνει νωρίτερα και όσοι ήταν μαζί του.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν πως δεν υπήρξε ολιγωρία παρέπεμπαν στην επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: «Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που ενεργούσε περιπολία στην ευρύτερη περιοχή και ενημερώθηκε από το κέντρο της Άμεσης Δράσης για τη συμπλοκή, προσέτρεξε άμεσα στο περιστατικό. Την ώρα που οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, το θύμα είχε δεχθεί ήδη τα χτυπήματα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες υπέδειξαν ως δράστη τον 45χρονο, ο οποίος και συνελήφθη επιτόπου. Στο χώρο της συμπλοκής και σε κοντινή απόσταση από το αυτοκίνητο του δράστη, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα μαχαίρι-στιλέτο με ίχνη αίματος».

Επίσης στο ερώτημα εάν οι εμπλεκόμενοι σχετίζονται με την επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πριν από λίγες ημέρες στο Πέραμα κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης η απάντηση ήταν «η υπόθεση βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση».

Στον τόπο της δολοφονίας συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα από τον αντιφασιστικό χώρο, ενώ προγραμματίζεται αντιφασιστική συγκέντρωση στις 18:00.


Killah P – Ο Πειραιας στην πλατη μου

Η δολοφονία στην Αμφιάλη συζητήθηκε στην Βουλή

Το ζήτημα της δολοφονίας του 34χρονου αριστερού στο Κερατσίνι από 45χρονο ακροδεξιό απασχόλησε το πρωί της Τετάρτης τη Βουλή, όπου ξεκίνησε η συζήτηση για νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, καταδίκασε τη βία από τη Χρυσή Αυγή και τόνισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί: «Η Κυβέρνηση καταδικάζει τη βία που καλλιεργείται και προέρχεται από τον συγκεκριμένο χώρο της Χρυσής Αυγής. Το Κράτος, με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί, αποτελεσματικά, τη νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη. Και αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν οι πάντες».

Σε ιδιαίτερα έντονο τόνο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, είπε ότι θα πρέπει να συλληφθούν οι δράστες και «να σαπίσουν στη φυλακή».

Ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης εξέφρασε τη «λύπη» του για το συμβάν.

Το πρωί της Τετάρτης, μετά τη δολοφονία του 34χρονου, διενεργείται έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων, στον Σταθμό Λαρίσης και στη Νίκαια.

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την δολοφονία του Π. Φύσσα

«Η άγρια δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα αποτελεί κορύφωση της εγκληματικής δράσης των ακροδεξιών ναζιστών της Χ. Α. στη χώρα μας. Είναι αυτονόητο ότι απαιτείται η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, καθώς και η απόλυτη καταδίκη τους, χωρίς επικινδύνους συμψηφισμούς.

Τα ερωτήματα απέναντι στα οποία καλούνται όλοι να απαντήσουν είναι ποιος οπλίζει το δολοφονικό χέρι των ακροδεξιών φασιστών, πόσο βοηθούν στην αντιμετώπισή τους η επίκληση από τα πιο επίσημα χείλη της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων που τελικά ξεπλένει τη φασιστική Χ.Α. και χτυπά την δημοκρατία .

Καλούμε κάθε δημοκράτη πολίτη να πάρει μέρος στη σημερινή αντιφασιστική διαμαρτυρία στις 6.00 μμ στην πλατεία Νίκης ( Ζαρντέν -οδός Π. Τσαλδάρη ) . Οι τυχόν απόπειρες αποσταθεροποίησης θα πέσουν στο κενό».

Από το Γραφείο Τύπου ΠΑ.ΣΟ.Κ., εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά τα κηρύγματα και τις πράξεις βίας της Χρυσής Αυγής κατά και Ελλήνων πολιτών, φθάσαμε και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χ.Α.

Άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν πια την ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Η ΧΑ πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως αυτό που πραγματικά είναι: ως μία εγκληματική οργάνωση που στρέφεται κατά της ζωής ξένων αλλά και Ελλήνων πολιτών».


Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη δολοφονία

«Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν μαζικά και αποφασιστικά τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι από φασίστες της Χρυσής Αυγής. Ηεγκληματικήκαιδολοφονικήδράση της Χρυσής Αυγής έχει στόχο νατρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Αποθρασύνεται από την πολύμορφη στήριξη που της παρέχουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τα μεγαλοσυμφέροντα, που τη γέννησαν και τη θρέφουν, για να επιτίθεται σε όσους παλεύουν, σηκώνουν κεφάλι, να επιτίθεται στο εργατικό – λαϊκό κίνημα.

Ο λαός και η νεολαία έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τη δολοφονική δράση των ναζιστών. Τα σωματεία των εργαζομένων, οι μαζικοί φορείς σε πόλεις και ύπαιθρο, οι Λαϊκές Επιτροπές μπορούν να απομονώσουν τους θρασύδειλους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής και να προστατεύσουν το λαό από το δηλητήριο και τη δράση τους. Να δυναμώσουν τη λαϊκή συμμαχία για να μπει τέρμα στη δράση των ναζί και του συστήματος που τους θρέφει
».

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τη δολοφονία

«Ήταν αναμενόμενο. Η ρητορική του μίσους της Χρυσής Αυγής, οι ξυλοδαρμοί και οι τραμπουκισμοί των στελεχών και των μελών της, σύντομα θα οδηγούσαν σε κλίμα πολιτικών δολοφονιών. Το χθεσινό δολοφονικό περιστατικό στην Αμφιάλη επιβεβαιώνει την ανάγκη της «θεσμικής ασφυξίας» της Χρυσής Αυγής, της εξάρθρωσης των φασιστικών παρακρατικών μηχανισμών.

Είναι αναγκαίο να γίνουν γνωστές οι συνθήκες δολοφονίας του 34χρονου και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Οι δημοκρατικές δυνάμεις από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Ακόμα και το χθεσινό ρατσιστικό παραλήρημα στη βουλή καταδεικνύει το μείζον πολιτικό πρόβλημα.

Δυστυχώς αποδεικνύεται και με αυτό το τραγικό περαστικό η αξία της πρωτοβουλίας της ΔΗΜΑΡ και του υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη στην προηγούμενη κυβέρνηση να φέρουν αντιρατσιστικό νόμο στη Βουλή και για την αντιμετώπιση και της Χρυσής Αυγής».

Ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη δολοφονία

«Όσο οι ναζιστές, με παραινέσεις πολιτικών και «δημοσιογράφων», ετοιμάζονται να αναρριχηθούν στην εξουσία σα νέοι εταίροι της συγκυβέρνησης των δανειστών, τόσο θα αποκαλύπτουν τον πραγματικό τους ρόλο.

Όλοι οι Έλληνες δημοκράτες οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα πατριωτικό δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στη μαύρη συμμαχία».


Ανακοίνωση για την φασιστική όπως την χαρακτηρίζει δολοφονία εξέδωσε η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ

Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή αρνείται ότι σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με τη δολοφονία και υποστηρίζει ότι καταδικάζει «το έγκλημα στο Κερατσίνι».

Καταδίκη από την Προεδρία της Δημοκρατίας

Για «θεσμική εγρήγορση» κάνει λόγο η Προεδρία της Δημοκρατίας στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι. «Ο αποτροπιασμός για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι αυτονόητος για κάθε δημοκρατικό πολίτη και η οδύνη δεν γίνεται να εκφρασθεί με λέξεις. Αυτό που, δυστυχώς, δεν είναι μέχρι τώρα αυτονόητο είναι ότι για την αντιμετώπιση του μίσους κατά της δημοκρατίας δεν αρκεί η μετάθεση ευθυνών, απαιτείται ανάληψη ευθυνών– και άμεση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η θεσμική εγρήγορση και η κοινωνική αφύπνιση είναι αναγκαίοι όροι, όσο και η πολιτική αποφασιστικότητα στην καταπολέμηση ενός αποκρουστικού φαινομένου. Τα μέσα υφίστανται» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας η οποία συνεχίζει: «Η πατρίδα μας έχει ισχυρή δημοκρατική παράδοση και ένα φωτεινό παρελθόν αγώνων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας. Έχουμε όλοι καθήκον να μην αφήσουμε ανοιχτούς δρόμους στον φασισμό – ούτε καν μια χαραμάδα» καταλήγει.

Τη δολοφονία καταδίκασαν επίσης με ανακοινώσεις τους το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και το ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Σε ανακοίνωσή της υπό τον τίτλο «Δεν είναι απλώς ο δράστης Χρυσή Αυγή, η Χρυσή Αυγή είναι ο δράστης» επισημαίνει: «Ένα είναι βέβαιο: ότι όσο τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης κατά το άρθρο 187 ΠΚ δρουν ανενόχλητα, είτε ως ηθικοί είτε ως φυσικοί αυτουργοί κακουργημάτων, τόσο τα κακουργήματα αυτά θα γίνονται συχνότερα και βαρύτερα […] από τις επιθέσεις εναντίον Αιγυπτίων πέρσι στο Πέραμα, στο πρόσφατο συμβάν εναντίον μελών του ΚΚΕ, και τις διαρκείς δηλώσεις των αξιωματούχων της ΧΑ ότι “το απόστημα θα σπάσει”, η ναζιστική βία στρέφεται εναντίον αυτών που χαλάνε την “καθαρή” κοινωνία που ονειρεύονται».