Ακραία κρούσματα βίας καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πανεπιστήμια της χώρας. Το πρωί της Τρίτης ένοπλοι εισέβαλαν στο λογιστήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και λήστεψαν χρηματαποστολή που επρόκειτο να μεταφέρει χρήματα από το ΑΤΜ τράπεζας που είναι τοποθετημένο στον χώρο.
Με την απειλή όπλων άρπαξαν τελικά το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια οι ληστές διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο. Παρόντες ήταν δύο υπάλληλοι του Ιδρύματος, ενώ οι αστυνομικές αρχές διεξάγουν έρευνα στη γύρω περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.
Οπως ανέφεραν εκπρόσωποι της διοίκησης του ΕΜΠ, «αφαιρέθηκε μικρό χρηματικό ποσό, αλλά χάρη στην ψύχραιμη αντίδραση του προσωπικού του Ιδρύματος αποσοβήθηκαν τα χειρότερα».
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε έγιναν εκτεταμένα βίαια επεισόδια και στον χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγγελθεί πολλά κρούσματα εμπορίας ναρκωτικών. Τα επεισόδια έγιναν στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ ξημερώματα της Κυριακής 23 Ιουνίου μεταξύ ατόμων τα οποία, όπως καταγγέλλουν μάρτυρες, βρίσκονταν υπό την επήρεια τοξικών ουσιών και μελών φοιτητικής-σπουδαστικής παράταξης που είχαν διοργανώσει φοιτητικό πάρτι.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Καθηγητών του ΑΠΘ, «επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο η ανάγκη άμεσης κι έμπρακτης αντιμετώπισης αυτής της επαίσχυντης κατάστασης».
Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει μια ημέρα νωρίτερα ο Σύνδεσμος Καθηγητών αναφερόταν στην παρουσία χρηστών ναρκωτικών που έχει αυξηθεί δραματικά στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ και ιδιαίτερα μεταξύ του Αστεροσκοπείου, του Μετεωροσκοπείου και της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και είχε ζητήσει την άμεση επέμβαση των αρχών. «Σκουπίδια παντού, βρόμικα αμφιθέατρα και τοίχοι, ασανσέρ και κλιματιστικά χωρίς συντήρηση, μια εικόνα γενικής εγκατάλειψης. Και τώρα, σαν να μην έφταναν αυτά, προστέθηκαν η εγκληματικότητα και ο φόβος να κυκλοφορήσεις στο ΑΠΘ» αναφερόταν στην ανακοίνωση των καθηγητών που ζητούσαν από τη διοίκηση του Ιδρύματος να ζητήσει τη βοήθεια της πολιτείας.