Σε υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας των καταναλωτών οδηγεί η αυξημένη συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2012 τα κράτη μέλη έλαβαν και κοινοποίησαν στο σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών (RAPEX) της ΕΕ συνολικά 2.278 μέτρα κατά επικίνδυνων μη διατροφικών προϊόντων. Πρόκειται για αύξηση των κοινοποιήσεων κατά 26% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2011, κάτι που οφείλεται στη βελτίωση της επιβολής της νομοθεσίας από τις αρχές των χωρών της ΕΕ.

Σημειώνεται πως το RAPEX είναι το σύστημα της ΕΕ για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής για επικίνδυνα μη διατροφικά προϊόντα. Ρόλος του είναι η ταχεία διάδοση πληροφοριών για δυνητικά επικίνδυνα καταναλωτικά προϊόντα.

Αυτό επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό και την έγκαιρη απομάκρυνση από τις αγορές της ΕΕ προϊόντων που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους καταναλωτές, όπως ειδών παιδικής ένδυσης, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ηλεκτρικών συσκευών που δεν πληρούν τα πρότυπα ασφάλειας.

Το 2012, τα είδη ένδυσης, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη μόδας (34%) και τα παιχνίδια (19%) ήταν οι κύριες κατηγορίες προϊόντων για τις οποίες έπρεπε να ληφθούν διορθωτικά μέτρα. Στους συχνότερα κοινοποιούμενους κινδύνους από αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνονταν χημικοί κίνδυνοι, κίνδυνοι στραγγαλισμού και κίνδυνοι τραυματισμού.

Κίνδυνοι τραυματισμού και στραγγαλισμού εντοπίζονται συχνά στα είδη παιδικής ένδυσης, με κορδόνια περίσφιξης και κορδόνια, π.χ. σε μαγιό. Στα άλλα παραδείγματα προϊόντων – που απαγορεύτηκαν στην ΕΕ το 2012 – περιλαμβάνεται ένα προϊόν λεύκανσης του δέρματος που περιείχε υδροκινόνη (η χρήση της οποίας απαγορεύεται σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας) και μια πλαστική κούκλα που περιείχε 38,5% κατά βάρος φθαλικό δι(2-αιθυλεξυλ)εστέρα (DEHP) και εγκυμονούσε χημικό κίνδυνο.

Η Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα χώρα καταγωγής στο σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών. Πέρσι, το 58% του συνολικού αριθμού των κοινοποιήσεων για προϊόντα που συνιστούν σοβαρό κίνδυνο αφορούσαν προϊόντα που προέρχονταν από την Κίνα.

Για τη βελτίωση της κατάστασης η ΕΕ συνεργάζεται διμερώς με την Κίνα για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών και για δραστηριότητες επικοινωνίας.