Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Χαλκιδική μετά και την επιχείρηση αγνώστων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. Οι αντιδράσεις ως προς την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του γνωστού από την αρχαιότητα χρυσοφόρου υπεδάφους της περιοχής έχουν πολλά επεισόδια. Η διαμάχη για την ύψους 1,3 δισ. ευρώ επένδυση όμως φαίνεται ότι πήρε διαστάσεις πολέμου. Η εταιρεία κάνει λόγο για μια «θορυβώδη» μειοψηφία που αντιτίθεται, ενώ η ίδια τηρεί και με το παραπάνω τους περιβαλλοντικούς όρους. Η άλλη πλευρά, που υποστηρίζει ότι η εξόρυξη θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, καταγγέλλει την ύπαρξη κλίματος τρομοκρατίας και εκτιμά ότι στόχος της επίθεσης ήταν η κάμψη των αντιδράσεών της. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία με ανακοίνωσή τους δηλώνουν αποφασισμένοι να προασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους, ενώ την επένδυση στηρίζει εμφατικά και το ΙΓΜΕ.
Κορύφωση της κλιμακούμενης επίθεσης κατά της επένδυσης στην περιοχή θεωρεί τα επεισόδια του περασμένου Σαββατοκύριακου η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. Οπως τονίζει ο εκπρόσωπός της κ. Κώστας Γεωργαντζής: «Η εταιρεία κατέχει όλες τις απαιτούμενες άδειες και όλες οι ενέργειές της στην περιοχή του έργου γίνονται σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και υπό την εποπτεία των αρμοδίων αρχών». Μάλιστα, υποστηρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η εταιρεία θεωρεί δεδομένο ότι έχει τη στήριξη της πλειονότητας της κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς «από τότε που ανέλαβε τα μεταλλεία, τον Φεβρουάριο του 2012, και μόλις σε έναν χρόνο, τριπλασίασε την εργατική της δύναμη από 400 σε 1.200 μόνιμους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες».

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια αποκλειστική χρήση ή και κατάχρηση του όρου «κάτοικοι» από μια μικρή ομάδα στην Ιερισσό και από μια μικρότερη στη Μεγάλη Παναγία»
προσθέτει ο εκπρόσωπος της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. «Αν κάτοικοι είναι η ομάδα της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγίας, οι άλλοι στα υπόλοιπα 16 χωριά του Δήμου Αριστοτέλη που δεν τους ακολουθούν τι είναι; Ο δήμος έχει 20.000 κατοίκους. Επειδή οι άλλοι δεν μιλάνε σημαίνει ότι είναι εναντίον της επένδυσης; Αυτοί που αντιδρούν είναι μια μικρή αλλά θορυβώδης ομάδα».

«Η εταιρεία μας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και στα όργανα της ελληνικής Πολιτείας. Δεν κατανοούμε τις επιθέσεις αυτές. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται και κάνουμε έκκληση στις Αρχές και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υπερασπίσουν τη νομιμότητα και να στηρίξουν κάθε επενδυτική προσπάθεια στη χώρα μας, τόσο ζωτικής σημασίας για την οικονομική της ανάκαμψη»
καταλήγει ο κ. Γεωργαντζής.
Αποφασισμένα να προασπίσουν τις θέσεις εργασίας των μελών τους δηλώνουν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ και εκφράζουν την αντίθεσή τους σε όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Σκουριές. «Εμείς ζούμε εδώ, εργαζόμαστε εδώ, επενδύουμε εδώ και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιφρουρήσουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας στην εργασία και την προστασία του περιβάλλοντος» σημειώνουν.
Τη στήριξή του στην επένδυση εκφράζει με ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) απαντώντας σε δημοσιεύσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο ισχυρισμός ότι το Ινστιτούτο εμφανίζεται αντίθετο. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, διευκρινίζει ότι το ΙΓΜΕ λειτουργεί ως επιστημονικός και τεχνικός σύμβουλος του κράτους για τη βιώσιμη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Πρόσφατα, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, ανέδειξε την αναπτυξιακή σημασία των ορυκτών πρώτων υλών που διαθέτει η χώρα με βάση κοιτασματολογικές έρευνες, οι οποίες μεταξύ άλλων οδήγησαν στην έγκριση της πρόσφατης επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική.
Οσον αφορά την επένδυση στη Χαλκιδική, «το ΙΓΜΕ ήταν κατηγορηματικό από την αρχή ότι την υποστήριζε και την υποστηρίζει, όπως και την επένδυση στο Πέραμα της Θράκης» με το σκεπτικό ότι «θα έχουν θετική επίδραση στη γενικότερη οικονομία της χώρας και στην ανάπτυξη των τοπικών περιοχών». Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «η πραγματοποίηση των επενδυτικών σχεδίων στις συγκεκριμένες περιοχές μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία αξιόπιστου και θετικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση και υλοποίηση νέων παραγωγικών επενδύσεων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ