Στους δρόμους, σήμερα, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και εφοριακοί, εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ναυτεργάτες. Στην Αθήνα η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε μετά τις 11.00 στο Πεδίον του Αρεως. Λίγο πιο νωρίς πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Οι διαδηλωτές, μετά το τέλος των ομιλιών, κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα όπου και συνεχίζεται η πορεία. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν, επίσης, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πωλητές λαϊκών αγορών, εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, οικοδόμοι και οι τραπεζικοί υπάλληλοι.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ χαιρετισμό απηύθυνε η ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα.


Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αστυνομίας οι διαδηλωτές, συνολικά, είναι άνω των 40.000.

Λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι και ενώ η πορεία στο Συνταγμα εξελισσόταν ήρεμα, από την Σταδίου και την Πανεπιστημίου ξεκίνησαν επεισόδια τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα Εξάρχεια.

Δόθηκαν στην κυκλοφορία όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας. Ανοικτοί και οι σταθμοί του μετρό σε Ακρόπολη, Σύνταγμα, Ευαγγελισμό και Πανεπιστήμιο.

Παρακολουθείστε στο vima.gr λεπτό προς λεπτό τα συλλαλητήρια:

Σύνταγμα

15.18 Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση και η πορεία στο Σύνταγμα. Σταδιακά στην κυκλοφορία οι κεντρικοί δρόμοι. Εκτονώθηκε η ένταση στα Εξάρχεια.

15.05 Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στη διασταύρωση των οδών Φειδίου και Εμμανουήλ Μπενάκη οι νεαροί κατά τη διαφυγή τους εντόπισαν άνδρα, ο οποίος κρατούσε ελληνική σημαία, του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν.

14.00 Διμοιρίες των ΜΑΤ περιμετρικά της πλατείας Εξαρχείων. Οι νεαροί κουκουλοφόροι έχουν απωθηθεί προς την Καλλιδρομίου.

14.56 Θεμιστοκλέους 47 ζημιές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

14.54 Περνάνε και τα τελευταία μπλόκ των διαδηλωτών από το Σύνταγμα. Καίγονται κάδοι αποριμμάτων στα πέριξ της πλατείας Εξαρχείων στενά.

14.48 Ναυαρίνου 20 έχει πάρει φωτιά αυτοκίνητο. Πλησιάζει πυροσβεστικό όχημα για κατάσβεση.

14.42 Ναυαρίνου και Χαρ. Τρικούπη μολότωφ από αντεξουσιαστές και κρότου-λάμψης από τους αστυνομικούς. Και εδώ φωτιές σε κάδους αποριμμάτων ενώ γίνεται και πετροπόλεμος από τα μάρμαρα και τις πέτρες που είχαν πάρει οι νεαροί από Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους.

14.38 Χαριλάου Τρικούπη και Ακαδημίας φωτιά σε δύο κάδους αποριμμάτων.

14.35 Ο μεγαλύτερος όγκος των νεαρών έφυγε από Χαριλάου Τρικούπη με κατεύθυνση τα στενά των Εξαρχείων

14.30 Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους νεαροί σπάνε μάρμαρα και κατευθύνονται προς το Σύνταγμα.

14.23 Μικροέντασεις στις οδούς: Πανεπιστημίου και Κριεζώτου, Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδος, Πανεπιστημίου και Σίνα και στην Πλατεία Κοραή. Από το μπλοκ των αντεξουσιαστών ρίχθηκαν μολότωφ, η αστυνομία απάντησε με κρότου-λάμψης και χημικά.

13.45 Πριν από μία ώρα, στην οδό Χαλκοκονδύλη, άγνωστοι επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο μάρκας BMW, ρίχνοτας εύφλεκτο υγρό. Μετά από άμεση επέμβαση παρισταμένων η φωτιά σβήστηκε αμέσως.

13.42 Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Πεδίον του Αρεως

13.05 Μόλις η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έφυγε μπροστά από τα ξενοδοχεία του Συντάγματος με κατεύθυνση του Στύλους, παρατάχθηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ αποκλείοντας την πρόσβαση προς την οδό Βασ. Γεωργίου, στο επόμενο συλλαλητήριο, της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που κατευθύνεται στο Σύνταγμα. Απέναντί τους, σε απόσταση30 μέτρων, σταμάτησε το πρώτο μπλοκ, το οποίο τελικά κατευθύνθηκε προς την Φιλελλήνων.

12.55 Σταδίου και Βουκουρεστίου η πορεία που ξεκίνησε από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στις 30000 υπολογίζονται, συνολικά, οι διαδηλωτές.

12.47 Τα πρώτα μπλόκ από το Μουσείο ξεκίνησαν ανεβαίνοντας τη Σταδίου. Οι ομιλίες συνεχίζονται στο Πεδίον του Αρεως.

12.28 Ξεκίνησαν οι ομιλίες στο Πεδίον του Αρεως.

12.01 Μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας. Αυτή τη στιγμή κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

11.37 Πάνω από 5000 οι συγκεντρωμένοι έως αυτή τη στιγμή στο Πεδίον του Αρεως και μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο ενώ διαδηλωτές συνεχίζουν να προσέρχονται στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Ομόνοια

12.26 Εφυγαν και τα τελευταία μπλόκ του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια. Η κεφαλή της πορείας έχει ήδη περάσει μπροστά από τη Βουλή.

11.43 Ξεκινάει η πορεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα και κατεύθυνση προς το Σύνταγμα.

11.35 Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις οι συγκεντρωμένοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ξεπερνούν τις 15.000.

11.32 Αγρότες με δύο μικρά τρακτέρ εμφανίστηκαν στη συγκέντρωση στην Ομόνοια και εξέφρασαν την θέληση να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Προς στιγμήν τους εμπόδισαν με δύο γερανούς της αστυνομίας, ωστόσο, μετά από διαπραγματεύσεις τους επετράπει η πρόσβαση και στάθμευσαν τα τρακτέρ μπροστά απότην εξέδρα των ομιλητών. Στη συνέχεια εκδηλώθηκε η πρόθεση να είναι στην κεφαλή της πορείας ωστόσο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν θα τους επιτραπεί να προχωρήσουν πέρα από την οδό Πεσματζόγλου.

11.31 Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα από το χώρο της συγκέντρωσης στην Ομόνοια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε: «Ο εργαζόμενος λαός που υποφέρει μία απόφαση πρέπει να πάρει. Να ανακαλύψει τη δύναμή του και μαχητικά να τραβήξει προς τα μπρος, προς τη ρήξη και την ανατροπή, ως το τέλος. Διαφορετικά θα βρεθεί με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο».

11.10 Χαιρετισμό απηύθυναν ο Χοακίν Ρομέρο, αντιπρόερος της ΠΣ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου, Ενέργειας και Χημικής Βιομηχανίας Κολομβίας και ο Θανάσης Καλαμπολίκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.

11.09 Ξεκίνησαν οι ομιλίες στην Ομόνοια
10:43 Στο χώρο της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ παρευρίσκεται η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Πριν λίγα λεπτά έφτασε στην Ομόνοια και η προσυγκέντρωση των εργαζομένων στη βιομηχανία από την πλατεία Βάθης, ενώ συνεχώς πληθαίνει ο κόσμος στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση.
10:30 Η προσυγκέντρωση της πλατείας Κάνιγγος μπήκε στην Ομόνοια

Σε άλλες πόλεις

11.42 ΛΑΡΙΣΑ_ Πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στη Λάρισα. Τώρα οι διαδηλωτές κατευθύνονται προς το μπλόκο των αγροτών, στη Νίκαια.

11.53 ΠΑΤΡΑ_ Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησε νωρίτερα συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου. Μπροστά από το εργατικό Κέντρο, στην πλατεία Ολγας, η συκγέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

12.05 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ_ Κλειστή η Εγνατία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της πλατείας Συντριβανίου έως τον Βαρδάρη. Στο άγαλμα Βενιζέλου η συγκεντρωση του ΠΑΜΕ και στο Εργατικό Κέντρο η συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στην πλατεία Αγίας Σοφίας σπουδαστές και διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

12.33 ΗΡΑΚΛΕΙΟ_ Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει την Περιφέρεια Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας όπου κατέληξε η πορεία. Νωρίτερα ομάδα αντεξουσιαστών επιτέθηκε στο πυροπολικό που προπορευόταν της πορείας, το ανέτρεψε δημιουργώντας ένταση.