Η υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων Πρόνοιας και κατ’ επέκταση η υποστελέχωσή τους είναι ο μοναδικός υπεύθυνος της χθεσινοβραδινής τραγωδίας στο Οικοτροφείο «Αθηνά», με θύμα έναν 56χρονο νοσηλευόμενο.

Στο κτίριο μετέβη κλιμάκιο αξιωματικών του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από αναμμένο τσιγάρο ή άλλη αιτία.
Στο Οικοτροφείο «Αθηνά», το οποίο ανήκει στην Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ), ζουν άνθρωποι με ψύχωση και βαριά νοητική υστέρηση, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της αποασυλοποίησης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να ζήσουν και μόνοι τους.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στη μονάδα διαμένουν περίπου 10 άνθρωποι – οι ηλικίες τους είναι άνω των 50 ετών – και χθες τη νύχτα υπεύθυνος για όλους ήταν μόνο ένας νοσηλευτής. Στη μονάδα υπήρχε άλλος ένας εργαζόμενος γενικών καθηκόντων.
«Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι την τελευταία διετία έχει υποδιπλασιαστεί η χρηματοδότηση της ΠΕΨΑΕΕ (σσ. έχει το Οικοτροφείο Αθηνά στον Κορυδαλλό, το Κέντρο Ημέρας στην Αθήνα και το Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου) από το υπουργείο Υγείας.
Από 90 εκατομμύρια ευρώ προ διετίας, η χρηματοδότηση της ΠΕΨΑΕΕ «έπεσε» πέρυσι στα 45 εκατομμύρια ευρώ και φέτος στα 39 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τους τελευταίους οκτώ μήνες.