Η κατάρρευση του ΧΥΤΑ Ζακύνθου, πριν από δέκα ημέρες, επαναφέρει στο προσκήνιο μια ιστορία κρατικής αναλγησίας η οποία ξεκινά τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν.
Ήδη από το 2006 ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων Ιονίων Νήσων προέβλεπε τη δημιουργία ενός νέου χώρου σε άλλη περιοχή του νησιού καθώς ο ΧΥΤΑ Ζακύνθου βρίσκεται εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκο Ζακύνθου.
Μάλιστα από το 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει τις ανησυχίες της ενώ τον Σεπτέμβριο του 2012 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) παρέπεμψε και πάλι την Ελλάδα εξαιτίας της λειτουργίας μιας χωματερής εντός προστατευόμενης περιοχής.
Ο ΧΥΤΑ Ζακύνθου δεν «ξερνά» λύματα για πρώτη φορά στον Κόλπο του Λαγανά όπου βρίσκεται η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Η χωματερή ευθύνεται για πολλά περιστατικά ρύπανσης στο παρελθόν.
«Η αδιαφορία της πολιτείας, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα έχει επισημανθεί πολλάκις, τόσο από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όσο και από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, είχε ως συνέπεια την πρόσφατη κατολίσθηση του ΧΥΤΑ Ζακύνθου και τη διασπορά δεκάδων τόνων στερεών απορριμμάτων, παρανόμως στοιβαγμένων στον ευρύτερο χώρο της περιοχής του κόλπου Λαγανά, προκαλώντας σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά στον σημαντικότερο βιότοπο της Μεσογείου για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta», λέει η πρώην επικεφαλής των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη «CISD».
Με στόχο την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς από κατολίσθηση και την πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων το Παρατηρητήριο υπέβαλλε σήμερα στο ΥΠΕΚΑ «Αίτημα Ανάληψης Δράσης» σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 148/2009, σχετικά με την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς, λαμβάνοντας υπόψη και την αρχή της προφύλαξης. Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι η ταχύτατη έγκριση από την αρμόδια Περιφερειακή Επιτροπή των κατάλληλων μέτρων αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς, και ο καταλογισμός του κόστους των μέτρων αποκατάστασης στους υπεύθυνους ρυπαντές και κατά κύριο λόγο στον οικείο Δήμο.
Επιπλέον, η κυρία Καραβασίλη καλεί το ΥΠΕΚΑ να επιβλέψει και να συντονίσει υπευθύνως τις ενέργειες της αρμόδιας Περιφερειακής Επιτροπής με προτεραιότητα την άμεση απομάκρυνση των απορριμμάτων και τον περιορισμό της συνέχισης της απορροής στραγγιδίων για την μη περαιτέρω επέκταση της ρύπανσης και το Υπουργείο Εσωτερικών να μεριμνήσει για τον οριστικό τερματισμό της συνεχιζόμενης παράνομης λειτουργίας του ΧΥΤΑ.