Ερευνα για τα βασανιστήρια που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν στην Αστυνομία οι συλληφθέντες για την «τρομοκρατική» διπλή ληστεία στην Κοζάνη διέταξε, το πρωί της Δευτέρας, η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Παναγιώτα Φάκου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες από συγγενείς των εμπλεκομένων στην υπόθεση της τρομοκρατίας και της διπλής ληστείας στο Βελβεντό ότι υπέστησαν κακοποιήση και σωματική βλάβη από τους αστυνομικούς.

Η εισαγγελία θα μελετήσει καταρχάς τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και τις φωτογραφίες από τη σύλληψη μέχρι και τη μεταφορά των κατηγορουμένων στα δικαστήρια.

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε να μην υιοθετεί πλήρως την εκδοχή περί «τραυματισμού τρομοκρατών»

Επιχειρώντας να περιορίσει το επικοινωνιακό κόστος, μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των τεσσάρων συλληφθέντων με εμφανή τα σημάδια κακοποίησης και το σάλο που ξέσπασε με καταγγελίες για βασανισμό τους, η κυβέρνηση εμφανίστηκε την Δευτέρα να μην υιοθετεί πλήρως την εκδοχή περί «τραυματισμού τρομοκρατών κατά τη συμπλοκή και αντίστασή τους» στην Κοζάνη.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσαν το πρωί της Δευτέρας ότι θα διεξαχθεί έρευνα από τη Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες, ενώ τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι «κράτος δικαίου».

Ο κ. Σ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε να υιοθετήσουμε καμία από τις δύο εκδοχές. «Θα είμαστε αμείλικτοι εφόσον αποδειχθεί από τη δικαιοσύνη ότι κακοποιήθηκαν» δήλωσε ο Ν.Δένδιας και επισήμανε ότι σε ένα «ευνομούμενο, ευρωπαϊκό κράτος, τα βασανιστήρια είναι πάντα καταδικαστέα».

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας, ο Σ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι «θα γίνει έρευνα για να διαλευκανθεί πλήρως κάθε καταγγελία» και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να γίνονται βασανισμοί σε κανέναν. Είμαστε κράτος δικαίου».

Επανέλαβε, δε, πως ο νόμος εφαρμόζεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου και ζήτησε «να μην δίνουμε ιδεολογικό χρωματισμό» στις πράξεις τους, δηλαδή στις ληστείες για τις οποίες συνελήφθησαν οι τέσσερις νεαροί.

Ερωτηθείς για το αίτημα των οικογενειών και των δικηγόρων των τεσσάρων συλληφθέντων να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται μετά τον προφανή ξυλοδαρμό τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως «στο πλαίσιο της έρευνας προβλέπεται ιατροδικαστική εξέταση».

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας αφού εξήγησε ότι η «σκληρότατη συμπλοκή των αστυνομικών έγινε με τρομοκράτες που είχαν βαρύτατο οπλισμό και είχαν όμηρο» και με προτεραιότητα να μην υπάρξουν πυροβολισμοί, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να καλυφθεί κανείς και για οτιδήποτε».

«Θα είμαστε αμείλικτοι εφόσον αποδειχθεί από τη Δικαιοσύνη» ότι οι τέσσερις συλληφθέντες κακοποιήθηκαν», είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, συμπληρώνοντας ότι δεν υιοθετεί οποιαδήποτε καταγγελία πριν από την έρευνα της Δικαιοσύνης.

«Σε ένα ευνομούμενο, ευρωπαϊκό κράτος, τα βασανιστήρια είναι πάντα καταδικαστέα» επισήμανε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «δεν θα γίνουν δεκτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά και η απειλή της τρομοκρατίας πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Σε ό,τι αφορά τις φωτογραφίες των συλληφθέντων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παραδέχθηκε ότι «είναι σοκαριστικές».

Ερωτηθείς για την επεξεργασία που έχουν υποστεί οι φωτογραφίες, ο Ν.Δένδιας είπε ότι έγινε photoshop γιατί οι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα προκειμένου να αναγνωριστούν οι δράστες και να δοθούν στοιχεία γι’αυτούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν δεν είχε γίνει η ψηφιακή επεξεργασία στα σημάδια κακοποίησής τους οι τέσσερις συλληφθέντες δεν θα μπορούσαν να αναγνωριστούν από το κοινό.

Σάλος με τις καταγγελίες για βασανισμό των συλληφθέντων

Η οικογένεια του 24χρονου καταγγέλλει βασανισμό του από τις αστυνομικές αρχές στην Κοζάνη και η δικηγόρος του υπέβαλε αίτημα μεταφοράς του σε νοσοκομείο, προκειμένου να τεθεί άμεσα υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, ο 24χρονος ξυλοκοπήθηκε επί ώρες στα κρατητήρια της Κοζάνης, ενώ ήταν δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και με δεμένα τα μάτια. Κατά τις ίδιες καταγγελίες, ο 24χρονος παρουσιάζει αιματουρία και έντονες ζαλάδες.

Όπως δήλωσε η μητέρα του 24χρονου, που είναι γιατρός στο ΕΚΑΒ, ο γιός της τής είπε ότι ανάλογη κακοποίηση υπέστησαν και οι άλλοι τρεις κρατούμενοι. Όπως ανέφερε, οι τέσσερις δεν χτυπήθηκαν στη συμπλοκή με την αστυνομία, κατά τη σύλληψή τους, αλλά μέσα στα κρατητήρια της αστυνομίας.

Παράλληλα, γιατρός – μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που βρέθηκε έξω από τη ΓΑΔΑ, έχοντας δει τις φωτογραφίες των συλληφθέντων, δήλωσε ότι χρήζουν ιατρικών εξετάσεων, σημειώνοντας ότι για όποιο άτομο υπάρχει και η παραμικρή ένδειξη κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης υπάρχει υποχρέωση υποβολής του σε αξονική τομογραφία.

Ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ

Σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων σημειώνει ότι: «Οι βεβιασμένες κρίσεις και η άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών περί βασανιστηρίων στο στάδιο της ανάκρισης των συλληφθέντων – από τη στιγμή που ήδη έχουν γίνει αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας- το πόρισμα της οποίας θα πρέπει να είναι άμεσο ώστε να μην αιωρούνται σκιές για το τι πραγματικά συνέβη, δεν βοηθούν την προσπάθεια των συναδέλφων μας για την αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ούτε μπορεί να επισκιάσουν το γεγονός των συλλήψεων και την πρόοδο των ερευνών, οι οποίες δεν έγιναν προφανώς κάτω από ιδανικές συνθήκες, κάτι που οι κάθε λογής κατήγοροι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν καθώς και τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες εκείνων που μάχονται στην πρώτη γραμμή του πυρός».

Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Σε έκτακτη συνεδρίασή του την 3η Φεβρουαρίου 2013, το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση-δελτίου τύπου:

Με τη σημερινή ανάρτηση των ρετουσαρισμένων φωτογραφιών των τεσσάρων νεαρών κατηγορουμένων, η Ελληνική Αστυνομία δεν δημοσιοποιεί μόνο τα πρόσωπά τους. Ταυτόχρονα, διακηρύσσει περήφανα ότι οι άνθρωποι αυτοί, οι
οποίοι φέρουν εμφανέστατα σημάδια κακοποίησης, βασανίστηκαν ενώ βρίσκονταν στα χέρια της. Αυτήν την κυνική ομολογία την αντιλαμβάνεται όλη η κοινωνία εκτός από την ελληνική δικαιοσύνη και βεβαίως την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ήδη αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ούτε καν διερεύνησης του ζητήματος.

Από την πλευρά μας επισημαίνουμε ότι: η δημοσίευση φωτογραφιών προσώπων τα οποία έχουν ήδη συλληφθεί και είναι στη διάθεση των Αρχών υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας και προσβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας και
την προσωπικότητα του υποδίκου, στιγματίζοντάς τον ως εγκληματία ήδη από την προδικασία. Είναι άλλωστε παγιωμένη πρακτική στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες η δυνατότητα της αστυνομίας να καλεί στα αστυνομικά τμήματα
παθόντες για αναγνώριση υπόπτων είτε από φωτογραφία είτε και με επίδειξη των ιδίων οποτεδήποτε, και δεν χρειάζεται να γίνεται αυτό με πανελλήνια διαπόμπευση του προσώπου.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, διαπιστώνεται μία ιδιαίτερη επιλεκτικότητα στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, από το οποίο εξαιρέθηκε τόσο ο κατηγορούμενος για το βιασμό και την ειδεχθή ανθρωποκτονία της νέας γυναίκας στην Ξάνθη όσο και οι δύο ακροδεξιοί δράστες της δολοφονίας Πακιστανού υπηκόου πριν από λίγες μέρες. Η
επιλεκτικότητα αυτή δυστυχώς προδίδει ότι ο σκοπός αυτής της δημοσιοποίησης φαίνεται να είναι άλλος από αυτόν του νόμου που την προβλέπει.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, η συστηματική έκνομη βία της αστυνομίας και η σύστοιχη απόλυτη ατιμωρησία των οργάνων της θέτει όχι απλώς πολιτειακό ζήτημα, αλλά υπό αμφισβήτηση και την προσήλωση της χώρας σε έναν
ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι η ακινησία των αρχών, η συγκάλυψη και η ατιμωρησία αστυνομικών οργάνων για υποθέσεις βασανισμών και αδικαιολόγητης χρήσης βίας έχουν πολλάκις οδηγήσει σε
καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εκθέτοντας και υποχρεώνοντας τη χώρα να καταβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αποζημιώσεις θυμάτων.

Ενόψει της πρωτοφανούς απάθειας των αρχών να πράξουν το στοιχειώδες, δηλαδή να διερευνήσουν, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης να παραγγείλει άμεσα τη διενέργεια
προκαταρκτικής εξέτασης και δηλώνει ότι θα υποβάλει σχετική μηνυτήρια αναφορά και προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η ασφάλεια δεν είναι ένας αφηρημένος στόχος που σχετίζεται με τη δημόσια τάξη, είναι δικαίωμα όλων μας και αξιώνει το αυτονόητο, τη νόμιμη δράση των αρχών. Δεν μπορεί να επιτυγχάνεται με αυθαιρεσία, βία και αυταρχισμό.


ΠαΣοΚ: Ζητεί άμεση διερεύνηση των καταγγελιών για κακοποίηση των «4»

«Κάθε καταγγελία για κακοποίηση των κρατουμένων πρέπει να διερευνηθεί ταχύτατα και ενδελεχώς από τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές, να εκδοθούν άμεσα τα σχετικά πορίσματα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν» αναφέρει το ΠαΣοΚ σε ανακοίνωσή του για την υπόθεση των συλληφθέντων στην Κοζάνη.

«Η σύλληψη των κατηγορουμένων για τις ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης για τους οποίους υπάρχουν σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές σοβαρές ενδείξεις για την συμμετοχή τους σε τρομοκρατική ενέργεια αποτελεί μια σημαντική επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ.

» Ωστόσο στη Δημοκρατία η Πολιτεία πρέπει να απαντά με τους κανόνες της και να εξασφαλίζει τον αυστηρό σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθερίων» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.