Ολοκληρώθηκε περί τις 11 το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά,
με την συμμετοχή υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υπουργού ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη σύσκεψη εξετάστηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά τα αιτήματα των αγροτών και των ναυτεργατών, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως θα καταβληθούν προσπάθειες μέσα στα σφιχτά δημοσιονομικά πλαίσια, ενώ σχετικά με τη φορολόγηση των ακινήτων δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση ακόμη.

Πρώτη σύσκεψη

Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες για τις αποφάσεις της κυβέρνησης επί των αιτημάτων τους, ενώ τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στις εθνικές οδούς.

Γύρω στις 4μμ ολοκληρώθηκε η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με βασικό θέμα τα αιτήματα των αγροτών και τις κινητοποιήσεις. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, ενώ παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η συνάντηση είχε ουσιαστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και τις επόμενες μέρες σε νέα συνάντηση αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το κατά πόσον η δημοσιονομική πολιτική επιτρέπει την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων των αγροτών. Το βράδυ, πάντως, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα της οικονομίας.

Μικροεντάσεις στα μπλόκα

Μικροένταση επικράτησε στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας μεταξύ αγροτών και αστυνομικών, οι οποίοι κόβουν κλήσεις στα τρακτέρ για παράνομο παρκάρισμα.

Οι αγρότες που βρίσκονται στον κόμβο της Κουλούρας συνεδριάζουν το πρωί της Παρασκευής για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, αναμένοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης. «Να δούμε τι θα ανακοινωθεί και ανάλογα θα δράσουμε» τόνισε στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος.

Το συγκεκριμένο σημείο συγκέντρωσης ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από Πέλλα και Πιερία, ενώ οι Θεσσαλοί αγρότες παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Μετά το μεσημέρι αναμένεται και οι αγρότες στη Λαμία να πάρουν τις αποφάσεις τους, αφού εκτιμήσουν την κατάσταση, ύστερα από την κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή, αποφασισμένες να μην επιτρέψουν στους αγρότες να κινηθούν προς την εθνική οδό.

Από την πρώτη στιγμή, η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας έχει δημιουργήσει κλοιό γύρω από τα 110 τρακτέρ που έχουν συγκεντρωθεί στη Λαμία, ενώ παράλληλα η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην περιοχή του Δομοκού, όπου επίσης έχουν συγκεντρωθεί τρακτέρ των αγροτών.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, όταν οι αγρότες προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν για να μετακινήσουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό, οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τον δρόμο και απαγόρευσαν την κίνησή τους.

Στις Σέρρες οι αγρότες αποφάσισαν κοινό μέτωπο κινητοποιήσεων με ενδεχόμενη παράταξη των τρακτέρ τους στην κομβική διασταύρωση του Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης και Σερρών – Προμαχώνα.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο στην περιοχή της Μαυροθάλασσας να στηθεί και δεύτερο σημείο συγκέντρωσης στο ήδη υπάρχον στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της εθνικής οδού Σερρών – Καβάλας.

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής. Ανάλογο είναι και το κλίμα σε Έβρο και Ροδόπη.

Στους δρόμους κατεβαίνουν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας την Κυριακή, με παμεσσηνιακή παναγροτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο Σουληνάρι Μεσσηνίας.

Για τρίτη ημέρα βρίσκονται στο δρόμο οι αγρότες της Αργολίδας, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο Μάνεση, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Την Πέμπτη προκλήθηκε νέα ένταση στη Νίκαια της Λάρισας μεταξύ αγροτών και αστυνομικών δυνάμεων. Οι αγρότες επιχείρησαν για άλλη μια φορά, πεζή και με τα τρακτέρ, να φτάσουν στην νέα εθνική οδό.

Οι αστυνομικοί, μέσα από τα χωράφια, προσπάθησαν να τους σταματήσουν, αλλά μια ομάδα των αγροτών κατάφερε να φτάσει στο οδόστρωμα της νέας εθνικής οδού.

Τελικώς οι αγρότες, που ζητούσαν να τους επιτραπεί να πραγματοποιήσουν συνέλευση πάνω στο οδόστρωμα της νέας εθνικής οδού, υπαναχώρησαν και επέστρεψαν στο σημείο συγκέντρωσης της παλαιάς εθνικής οδού.

Στη σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη με τη συμμετοχή του υπoυργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη και του αναπληρωτή υπουργού Μ. Χαρακόπουλου εξετάστηκαν και κάποια αιτήματα των αγροτών που μέχρι τώρα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Στο τραπέζι βρίσκεται το κατά πόσο μπορεί να παραταθεί το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των αγορών για μία διετία, αλλά και το θέμα με τα εκπρόθεσμα δάνεια των αγορών από την παλαιά ΑΤΕ.