Στην απροθυμία τέως δικαστικών λειτουργών να στελεχώσουν το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας απέδωσε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος το γεγονός ότι δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Η σύσταση του εν λόγω Γραφείου είχε προαναγγελθεί το 2009 από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και μάλιστα είχε συμπεριληφθεί σε σχετικό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Ωστόσο μέχρι σήμερα τα περιστατικά αυθαιρεσιών –ακόμα και σε βάρος μεταναστών –από την πλευρά των ενστόλων της ΕΛ.ΑΣ. τα διαχειρίζεται η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
Στα χαρτιά όμως δεν έμεινε μόνο το συγκεκριμένο Γραφείο. Στους διαδρόμους της Κατεχάκη κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έναρξης λειτουργίας των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας από τον κ. Παπαγιαννόπουλο αρκετοί ήταν εκείνοι που θυμήθηκαν τον «Oδηγό συμπεριφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας προς θρησκευτικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».


Ο Κώδικας Καλής Συμπεριφοράς των Αστυνομικών

Επρόκειτο για ένα 36σέλιδο φυλλάδιο το οποίο επρόκειτο να παραλάβουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε όλη την Ελλάδα αλλά και οι δόκιμοι που ακόμα σπουδάζουν στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο η διανομή του δεν έγινε ποτέ καθώς συνέπεσε χρονικά με την έκρηξη του παγιδευμένου δέματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που προκάλεσε τον θάνατο του υπασπιστή του υπουργού Γιώργου Βασιλάκη.
Ο οδηγός αυτός περιελάμβανε οδηγίες στο τι πρέπει να κάνει ο αστυνομικός κατά τον έλεγχο, την προσαγωγή, τη σύλληψη και την κράτηση ατόμων που ανήκουν στις συγκεκριμένες ομάδες. Ειδικότερα αφορούσε άτομα που είναι παιδιά μεταναστών, άλλων φυλών, Ρομά, μουσουλμάνοι, εβραίοι, ινδουιστές και σιχ, βουδιστές, ανήλικοι, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία και με διαφορετικό «γενετήσιο προσανατολισμό», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο οδηγός είχε συνταχθεί από συνεργάτες του τότε υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπύρου Βούγια σε συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως τον Συνήγορο του Παιδιού, τη Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδας, τις κοινότητες θρησκευτικών δογμάτων και άλλων θρησκειών, αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στο φυλλάδιο σημειώνονταν οι ιδιαίτερες συνήθειες κάθε θρησκείας, όπως για παράδειγμα τι φαγητό τρώνε.
Επίσης σε ό,τι αφορά τους ανηλίκους τονίζονταν χαρακτηριστικά ότι οι αστυνομικοί δεν πρέπει να τους φορούν χειροπέδεςς «εκτός και αν συντρέχει διαπιστωμένος κίνδυνος φυγής ή βίαιης συμπεριφοράς». Τους ηλικιωμένους ο αστυνομικός πρέπει να τους προσφωνεί πάντα με το επώνυμό τους συνοδευόμενο από «κύριε / κυρία» και όχι με εκφράσεις όπως «παππού / γιαγιά». Επιπροσθέτως να μεριμνά ώστε να έχουν επαρκή ποσότητα νερού. Παράλληλα δίνονται ειδικές συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιδράσει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. εάν το ηλικιωμένο πρόσωπο πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη συναφή διαταραχή.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του οδηγού καλής συμπεριφοράς για την Ελληνική Αστυνομία