Έχω συναντήσει πολλούς εργατικούς υπαλλήλους στην Ελλάδα, δήλωσε την Πέμπτη από το βήμα της τρίτης ελληνογερμανικής συνάντησης ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ. Ο εντεταλμένος της Γερμανίδας καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία, υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι 3.000 εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα κάνουν τη δουλειά που στη Γερμανία την κάνουν μόνο 1.000 άτομα.

Ενταση το πρωί της Πέμπτης

Ενταση επικράτησε το πρωί της Πέμπτης στη ΔΕΘ, η οποία ήταν περικυκλωμένη από αστυνομικούς και διαδηλωτές από την τοπική αυτοδιοίκηση. Στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης πραγματοποιείται η 3η Ελληνογερμανική συνέλευση δημάρχων, στην οποία μετέχει και ο εντεταλμένος της γερμανίδας καγκελαρίου για την ελληνογερμανική αυτοδιοικητική συνεργασία και υφυπουργός Εργασίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ.

Οι εργαζόμενοι των δήμων κατάφεραν να φτάσουν έξω από το συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο και σύμφωνα με το οποίο τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) του διοικητικού κλάδου αορίστου χρόνου. Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκρούονται με τους άνδρες των ΜΑΤ ενώ τους φώναζαν «είστε κι εσείς Ελληνες».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ορισμένοι από τους διαδηλωτές, οι οποίοι είναι εξοργισμένοι από τις δηλώσεις Φούχτελ περί παραγωγικότητας των υπαλλήλων στους ΟΤΑ, έφτασαν στο σημείο να γρονθοκοπήσουν μέλη γερμανικής αντιπροσωπείας, ενώ προπηλακίστηκε ο γερμανός πρόξενος.

Ο κ. Φούχτελ, πάντως, είπε ότι «καθένας έχει δικαίωμα να διαδηλώνει» αλλά «οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν».

Προηγήθηκε ανθρωποκυνηγητό μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των εργαζομένων, στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος εντός του χώρου της έκθεσης, ωστόσο οι διαδηλωτές βρήκαν τρόπο να περάσουν από αφύλακτο σημείο και έτσι να προσεγγίσουν τον χώρο του συνεδρίου. Στη συνέχεια έτρεχαν από περίπτερο σε περίπτερο προκειμένου να βρουν το περίπτερο 8, όπου πραγματοποιείται η συνέλευση με σκοπό να τη διακόψουν.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν μπροστά στην είσοδο του περιπτέρου 8, όπου παρέμεναν συγκεντρωμένοι οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας ελληνικές σημαίες.

Στάση εργασίας κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις δηλώσεις Φούχτελ

Τις δηλώσεις του κ. Φούχτελ κατήγγειλε σήμερα, Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατηγορώντας τον για «απύθμενο θράσος» με αφορμή τον ισχυρισμό του πως 3.000 εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας, κάνουν τη δουλειά 1.000 εργαζομένων στη Γερμανία.

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για «απαξιωτικές και προσβλητικές δηλώσεις». Τονίζει, μάλιστα, ότι «η συγκυβέρνηση έχει παραδώσει τη χώρα στους Γερμανούς, οι οποίοι συμπεριφέρονται ως κατακτητές και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους».

«Με ποιο δικαίωμα ο κ.Φούχτελ και η παρέα του συστήνουν απολύσεις και αποφασίζουν αν θα περικοπούν οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταθέτοντας στις πλάτες του δοκιμαζόμενου λαού την επιβάρυνση της λειτουργίας της;» προσθέτει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκήρυξε μάλιστα 3ωρη στάση εργασίας από τις 08.00 έως τις 11.00, προκειμένου όπως αναφέρι να διευκολυνθούν οι εργαζομένοι στους ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν στην κινητοποίηση στη ΔΕΘ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης σχετικά με τα πρωινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι «κάθε πράξη βίας που ξεφεύγει από τα δημοκρατικά όρια, εκθέτει τη χώρα και βάζει σε κίνδυνο μια εθνική προσπάθεια, για την οποία όλοι αυτή τη στιγμή ματώνουμε προκειμένου να βγει γρήγορα η Ελλάδα από το αδιέξοδο και να ξαναβρεί το βηματισμό της στην Ευρώπη που οραματιστήκαμε».

«Αγωνιζόμαστε ώστε κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας πως «όλη η εθνική προσπάθεια σε αυτό αποσκοπεί, όχι μόνο να μη χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά να δημιουργηθούν και νέες».